Vitamine E is een belangrijke antioxidant. Dat wil zeggen dat het je lichaam beschermt tegen agressieve stoffen van buitenaf. En dat is maar goed ook want deze vrije radicalen zouden anders je cellen kunnen beschadigen en vroegtijdige veroudering kunnen veroorzaken.
Vitamine E helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve schade kan veroorzaakt worden door Uv-straling (zonlicht), luchtvervuiling en milieuvervuiling. Maar ook door stress, roken, slechte voeding, alcoholgebruik, topsport, ontstekingen, medicijnen en ziekten. Daarnaast is het een afvalproduct van de verbranding van suikers, koolhydraten en eiwitten waarvoor zuurstof nodig is.
Raken je cellen en weefsels beschadigd dan krijg je gezondheidsklachten en verouderen je lichaam en huid sneller dan je zou willen.
Wat doen antioxidanten?
Antioxidanten, zoals vitamine E, vangen vrije radicalen weg en dat voorkomt dus oxidatieve stress.
Door het tegengaan van oxidatie grijp je in voordat cellen verouderen en zich niet meer kunnen delen. Zo voorkom je dus ziekten. Ook vitamine C, selenium, zink, koper, astaxanthine (uit rode algen), bètacaroteen flavonoïden en polyfenolen uit groente en fruit zijn goede antioxidanten.
Die stoffen zorgen er dus voor dat je niet te veel vrije radicalen in je lichaam krijgt. Vitamine E en andere antioxidanten krijg je dus binnen door het eten van gezonde voeding. Dat betekent veel fruit en groente of een voedingssupplement van goede kwaliteit.
Vitamine E en huidveroudering
Oxidatieve stress is dus een van de belangrijkste oorzaken van veroudering, ook van je huid. Om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen, moet je je dus wapenen tegen oxidatieschade.
Vitamine E helpt de cellen onder andere beschermen tegen schadelijk zonlicht, luchtvervuiling en roken. Dit doet het in de bovenste lagen van de huid waar het via talg beland. Vitamine E helpt de huid er stralender uit te zien en verminderen de zichtbare tekenen van veroudering van de huid zoals fijne lijntjes en rimpels.
Niet zo verwonderlijk dat vitamine E in heel veel huidverzorgingsproducten zit. Antioxidanten zoals vitamine E, vitamine B2 en vitamine C zijn een geweldige toevoeging aan zonnebrandproducten, anti-aging crèmes, oogserums, moisturizers, bodylotions en make-up producten.
Vitamine E beschermt de huid, hydrateert de huid en verzacht de huid. Ook voor mensen met een gevoelige huid kan vitamine E een nuttig ingrediënt zijn in hun huidverzorgingsproducten. Voor een kalmerend of verzachtend effect. Het zou ook goed helpen tegen ontstekingen. Vitamine E is niet alleen geschikt voor je gezichtshuid maar ook voor je lichaamshuid.
Vitamine E goed voor haren en ogen?
Ook je haren en ogen profiteren van de werking van vitamine E als antioxidant. Vitamine E beschermt je ogen tegen oogziektes door vrije radicalen af te weren en oxidatieve stress helpen te beperken. Belangrijk voor een goed zicht, de ondersteuning van de conditie van het oog en het voorkomen van oogveroudering.
De beauty vitamine is ook een toppertje voor je haar. Het zit vooral in haarolie bedoeld om je haar te voeden. Dit zou goed zijn om je haar te versterken en groei te stimuleren. Je haar heeft veel te lijden van invloeden van buitenaf, zoals zonlicht en lucht- en milieuvervuiling.
Sommige haarproducten en het gebruik van een föhn of een stylingtang kunnen je haar belasten. Je kunt dan last hebben van gespleten haren, haaruitval, verkleuring of droge haren. De vitamine E-olie kan worden aangebracht als conditioner voor extra hydratie en zachtheid.
Er zijn ook shampoos te koop die zijn verrijkt met vitamine E om je haar te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Of neem een haarmaskertje met vitamine E tegen droog en beschadigd haar.
Door een gebrek aan vocht kun je ook last hebben van gebroken nagels of scheurtjes of barstjes in je nagels. Vitamine E zou kunnen helpen voor gezonde nagels.
Vitamine E en je immuunsysteem
Je immuunsysteem is er bij gebaat dat je lichaam kan beschikken over voldoende vitamine E. Vitamine E ondersteunt namelijk je weerstand doordat deze vitamine als krachtige antioxidant bijdraagt aan een normale werking van het natuurlijke afweersysteem, vooral ook tegen virale en bacteriële infecties. Het heeft ook een ontstekingsremmende werking (ook in de hersenen).
Hoe krijg je voldoende vitamine E binnen?
Om vitamine E, een in vetoplosbare vitamine, binnen te krijgen moet je het consumeren via je voeding of voedingssupplementen. Je lichaam kan het namelijk niet zelf aanmaken. Een tekort aan vitamine E komt gelukkig niet zo heel vaak voor.
We treffen vitamine E onder andere aan in plantaardige oliën (zonnebloemolie, tarwekiemolie, olijfolie, koolzaadolie), noten en zaden (zonnebloempitten, pijnboompitten, amandelen, pinda’s, hazelnoten), eieren, margarine, granen, avocado, spinazie, broccoli, asperges, kiwi en mango.
Soorten vitamine E
Vitamine E komt in acht verschillende vormen voor in de natuur: vier tocoferolen en vier tocotriënolen. De krachtigste van allemaal is alfa-tocoferol. Die vorm wordt ook het beste opgenomen. Het is wel van belang dat je alle acht vitamine E-verbindingen (toceferolen en tocotriënolen) binnenkrijgt. Ze hebben ieder unieke eigenschappen en versterken elkaars werking.
Hoeveel vitamine E per dag?
De Gezondheidsraad heeft nog geen aanbeveling gedaan over de hoeveelheid vitamine E die je dagelijks binnen moet krijgen. Wel is er een adequate inname vastgesteld. Die bedraagt 11 milligram voor volwassen vrouwen en 13 milligram voor 18+ mannen. De aanvaardbare veilige bovengrens voor het innemen van vitamine E supplementen is 300 milligram per dag.
Vitamine E kan zijn werk niet optimaal doen zonder vitamine C. Je kunt deze twee vitamines dus het beste combineren voor het beste resultaat.
Supplement met vitamine E
Het beste vitamine E supplement is er eentje die alle acht natuurlijke vormen in alle varianten (toceferolen en tocotriënolen in alfa, bèta, delta en gamma) bevat. Je slikt deze voor het behoud van gezonde cellen en weefsels. Kies voor de natuurlijke vormen (bijvoorbeeld d-alfa-tocoferol). Betreft het een synthetische vorm van vitamine E dan heeft de naam dl als voorvoegsel). De natuurlijke variant werkt veel effectiever dan de andere.
De meeste supplementen met vitamine E zijn in capsulevorm. Of kies voor een vloeibare vitamine E. Vloeibare vitamine E is gemakkelijk in te nemen en je kunt gemakkelijk je gewenste dosering kiezen. Omdat vitamine C de werking van vitamine E versterkt kan een extra potje vitamine C in je boodschappenmandje geen kwaad. Nog beter natuurlijk om dagelijks groenten en fruit met vitamine C te eten.
Vitamine E komt ook voor in de meeste multivitaminen.
Bronnen:
https://www.orthokennis.nl/nutrienten/vitamine%20E
https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/187/vitamine-e
Laatste berichten van Marijke Lentferink (toon alles)
- Wanneer is magnesium bisglycinaat aan te raden? - 28 september 2024
- Afvallen met acupunctuur, kan dat? - 7 juli 2024
- Supplementen voor je kraakbeen en gewrichten - 5 mei 2024
Laat een reactie achter