Rijstpapier is gemakkelijk te gebruiken. Veel mensen denken direct aan loempia’s wanneer ze aan rijstpapier denken. Dat is ook niet zo vreemd, want de Vietnamese loempia is misschien wel één van de meest geliefde gerechten van het continent. Het is echter lang niet het enige wat je kan maken met dit product. Er is zelfs heel veel meer mogelijk. In dit artikel krijg je de nodige tips voor gerechten.
Andere soorten vullingen in rijstpapier
Als je iets wilt maken met rijstpapier, kan je het principe van de loempia vasthouden. In plaats van het specifieke Aziatisch eten vul je dan op dezelfde manier er iets mee. Het rijstpapier is ideaal voor allerlei soorten vullingen. Op die manier kan je dus ook gemakkelijk iets maken wat je zelf lekker vindt. Je kan er bijvoorbeeld iets heel gezonds van maken, of je vult de loempia met vlees.
Je kunt de rijstvellen ook vullen met geraspte appel, gemengd met kaneel, rozijnen en wat gehakte nootjes. Dan krijg je een soort gezond appelgebak!
Rijstpapier als basis voor crackers
Het is altijd lekker om een cracker als tussendoortje te eten. Als je een cracker maakt van rijstpapier dan is dit een lichte snack en veel gezonder dan een snack met suiker en/of vet. Zo’n rijstcracker, ook wel Vietnamese cracker genoemd, kun je prima zelf maken. Daar komen de vellen dan ook goed bij van pas. Je bakt ze in de oven. Niet te warm en je moet ze regelmatig omdraaien tot ze knapperig bruin zijn.
Rijstpapier als alternatief voor bacon
Als het dan toch over gezonde recepten gaat, dan is het ook goed om te kijken naar hoe je rijstpapier daarvoor in kan zetten als alternatief. Wanneer je de rijstvellen bereidt met dezelfde kruiden en producten als je normaal doet met bacon, dan is dit een goede vleesvervanger. Het is net zo knapperig, het is alleen vegetarisch.
Bedekken van sushi
Sushi bestaat natuurlijk vooral uit een vel van zeewier. Het is echter misschien ook wel een keer leuk om iets anders te bieden te hebben. Een klein verschil en het is een ander plaatje. Je pakt dat het gemakkelijkst aan door zeewier te vervangen. Daar zijn de vellen van rijstpapier dan wel weer heel geschikt voor. Je verpakt verder op dezelfde manier de rauwe vis of groenten. Leuk om mee te variëren en te experimenteren!
Bodem van een pizza
Als laatste wil ik de optie noemen van een pizzabodem van rijstpapier. Je kunt het rijstpapier namelijk ook gebruiken als de bodem voor een gezonde pizza. Dit wordt ook wel de Vietnamese pizza genoemd en is dus eigenlijk een alternatief uit de Aziatische keuken. Wat echter het voordeel is van pizza, is dat je daar altijd je eigen draai aan kan geven. Je gebruikt alleen nu de bodem van het rijstpapier, maar maakt er verder zelf van wat je voor ogen hebt of je kiest voor een traditionele pizzatopping. Daarna zet je het nog even in de oven. Gebruik je voeding dat wat langer moet garen, kun je dat beter eerst voorkoken of -bakken.
Kortom, rijstpapier is heel leuk om mee te experimenteren!
Lees ook:
(red) Dit is een aangeleverd artikel
Laat een reactie achter