Wéér een artikel over voeding? Wéér een artikel dat vertelt wat ‘gezond’ is en wat we als mens beter kunnen laten staan voor een lang, gelukkig en vooral gezond leven. Wéér een artikel waarvan de inhoud al kunnen raden door alleen de titel te lezen- en daar dan behoorlijk informatiemoe van te worden.
Ik hoor steeds vaker om mij heen dat mensen ‘informatiemoe’ worden over voeding. Dat zij het wel weten: ze eten immers elke dag? Iedereen komt er dagelijks mee in aanraking, maar maakt dat ons allemaal gelijk een deskundige? Waarom denken we op voorhand al zoveel te weten over voeding?
Kennisillusie
Een verklaring hiervoor zou wellicht als volgt kunnen zijn: ieder mens heeft allerlei schema’s in zijn geheugen. Schema’s waar bijpassende informatie over onderwerpen, zoals ‘gezondheid’ en ‘voeding’ worden geplaatst. Theorieën over hoe dingen werken worden in mentale modellen in de bijpassende schema’s opgeslagen.
En hier kan iets mis gaan: door verkeerde informatie, vooroordelen, eigen aanvullende interpretaties, intuïtie en dergelijke kan de opgeslagen informatie incorrect zijn of incorrect worden aangevuld. Iemand vormt uit al zíjn opgedane kennis een overtuiging. Door al deze aanvullingen kan jij -maar ook ik- het idee krijgen dat we méér weten dan we daadwerkelijk weten, er is sprake van een kennisillusie .
Generaliseren door frustratie
Een andere verklaring kan zijn dat we negatieve gevoelens, gevoelens dat we in korte tijd tussen veel verschillende, elkaar tegensprekende informatie worden geslingerd, wat best (heel) frustrerend kan zijn als je je telkens probeert aan te passen(!), door generaliseren en daarom geen informatie meer kunnen of willen verdragen.
Een handige bijkomstigheid welke wij mensen namelijk bezitten is dat we de nieuw verkregen informatie kunnen generaliseren: zo kunnen we ons wel een voorstelling maken wat iemand bedoelt met bijvoorbeeld een groentesapje, of taart, ondanks dat we niet precies weten hoe de taart er misschien uitziet of de groentesap smaakt. Dit kan echter ook nadelig zijn.
Als we namelijk drie keer al binnen één voedingsonderwerp heen en weer geslingerd zijn (was het nou wel brood eten of niet? Wel melk drinken of niet?), generaliseren we dat het waarschijnlijk de vierde keer ook wel zo zal zijn. Waarom dan nog luisteren naar nieuwe voedingsrichtlijnen?
Wees sceptisch maar sta ervoor open
Mijn advies is om zeker sceptisch te staan tegenover alle informatie die je over voeding kunt vinden –maar je er niet voor af te sluiten, niet door generalisaties door frustraties als eveneens de kennisillusie dat je het allemaal al weet. Want soms kan er écht iets tussenstaan wat jou gezondheid naar een hoger niveau tilt.
—
Dit is een blog van onze gastblogger Jill Mooij. Wil je meer weten over haar? Neem dan een kijkje op haar profiel hieronder!
Bronnen:
- kennisillusie wordt ook wel ‘the illusion of knowing’ genoemd door Glenberg, Eipstein en Wilkinson in Gardner, 1987. Monique Boekaerts, P. Robert-Jan Simons
- Marc Brysbaert: Psychologie
Laatste berichten van Jill Mooij (toon alles)
- Voedingsstoffen die de mentale gezondheid beïnvloeden - 13 september 2016
- Psychische klachten door de indruk die je van eigen gewicht hebt - 22 juli 2016
- Wéér een artikel over voeding? Ben je al informatiemoe? - 18 juni 2016
Laat een reactie achter