Ik weet het nog zo goed, het moment dat we (manlief en ik) besloten om zonder pakjes en zakjes te gaan koken. Ik was net afgekickt van een jarenlange cola-light verslaving. Daar voelde ik me zo goed bij, dat ik ook de E-nummers uit de pakjes wereldgerechten en andere kant-en-klaar mixen niet meer in mijn ‘schone lichaam’ wilde stoppen.
Maarja… wat eet je dan? Hoe maak je nasi of pasta lekker? Met alleen wat peper en zout kom je niet ver. Dus gingen we op zoek naar alternatieven. Dat bleek nog best een uitdaging te zijn, want waar begin je? We wilden in ieder geval een gezonder alternatief voor nasikruiden, dus zijn we eerst gaan kijken wat er op de verpakking van de kant-en-klare nasimix staat en aan de hand daarvan hebben we onze eigen kruidenmix gemaakt. Daarvoor hebben we verschillende kruiden aangeschaft en inmiddels is onze voorraad behoorlijk gegroeid.
Als je onderstaande kruiden en specerijen in de aangegeven verhoudingen met elkaar mengt, dan heb je zelf een super lekkere nasikruidenmix gemaakt. Je kunt voor de kruidenmix het beste de gemalen (poeder) vorm van de kruiden/specerijen gebruiken. Maak gelijk een pot en je hebt de kruidenmix altijd bij de hand. Ideaal!
• 4 delen Keltisch zeezout • 3 delen kurkuma • 2 delen knoflook • 2 delen gember • 1 deel komijn • 1 deel citroengras (sereh) • 1/2 deel chilipoeder • 1/2 deel korianderzaad
Schep naar smaak een hoeveelheid door je groenten en vlees ‘prutje’, stop er een portie (bloemkool)rijst bij en voilá, je gezonde nasi is klaar.
Het fijne van deze nasikruidenmix is dat deze naast lekker ook nog eens écht gezond* is!
Waarom zijn deze kruiden zo gezond?
Kurkuma bijvoorbeeld kan preventief werken tegen kanker. Daarnaast vermindert het alzheimer, diabetes type 2, ontstekingen en allergieën en verbetert het je concentratie en geheugen. De werkzame stof in kurkuma (curcumine) is een vetoplosbare stof, dus het is aan te raden om vet toe te voegen bij je nasi (bak je vlees bijvoorbeeld in een flinke klont kokosolie).
Knoflook is niet alleen een heerlijke smaakmaker, het houdt je hart- en bloedvaten gezond. Het verbetert je afweersysteem en cholesterol en vermindert onder andere hoge bloeddruk, infecties, ontstekingen en candida.
Gember is familie van kurkuma en heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Zo brengt het vooral de maag en darmen tot rust en vermindert het daarmee misselijkheid en winderigheid, alsook duizeligheid en ontstekingen. Het is daarnaast ook goed voor je afweersysteem en doorbloeding. Let wel op als je een stollingsziekte hebt of anti-stollingsmedicijnen gebruikt, want daar geldt een contra-indicatie voor.
Komijn ken je wellicht van de ‘pitjeskaas’ (zoals wij dat thuis vroeger altijd noemden). Komijn is een krachtig antioxidant die kan werken tegen kanker, diabetes type 2 en spijsverteringsproblemen.
Citroengras is ook zo’n pracht in de keuken én voor je lichaam, want het werkt tegen microben, schimmels en ontstekingen.
Traditioneel werden chilipepers ingezet om de conditie van de aderen en longen te verbeteren en dan met name bij emfyseem, bronchitis en spataderen. De wetenschap laat tegenwoordig een anti-kankerwerking zien en kan deze peper gewichtsverlies bevorderen.
De laatste in deze kruidenmix is koriander. In vele oude geneeswijzen stond koriander te boek als een kruid dat spijsverteringsproblemen kon verminderen. De wetenschap heeft inmiddels ontdekt dat koriander een sterke antioxidant is en werkt tegen microben, diabetes type 2 en een verhoogd cholesterol. Vind je koriander niet lekker, omdat je het je doet denken aan zeep? Dan behoor jij tot de 10% van de bevolking met een genetische aanleg om aldehydes waar te nemen tijdens het proeven. Deze stoffen zitten ook in zeep….
Eet smakelijk enne bonne santé!
*bronvermelding kruideneigenschappen: De supplementenwijzer en De voedingwijzer (beide boeken geschreven door Juglen Zwaan).
Laura Nijman
Laatste berichten van Laura Nijman (toon alles)
- Omgaan met hypoglykemie, persoonlijk verhaal - 13 september 2022
- Hoe kun je het jezelf makkelijker maken? - 2 juli 2022
- Human Design eetregels voor jouw beste spijsvertering - 13 mei 2022
Laat een reactie achter