Het is heel belangrijk voor je lichaam om iedere dag opnieuw voldoende groente en fruit binnen te krijgen. De dagelijkse hoeveelheid wat aangeraden wordt door het Voedingscentrum is minimaal 250 gram groente (maar wij en veel voedingsdeskundigen, raden zelfs 400 gram aan) en twee stukken fruit per dag. Het klinkt eenvoudig maar het blijkt voor velen toch een behoorlijke opgave te zijn. Hieronder vind je 10 tips om meer groente en fruit te eten.
Hoe kun je makkelijker meer groenten en fruit eten op een dag?
10 tips voor meer groenten en fruit in je dagelijkse eetpatroon
Tip 1. Nuttig fruit en groente tijdens je ontbijt
Als je meer groente en fruit wilt eten kun je het beste je dag direct goed van start laten gaan. Zorg dat je tijdens je ontbijt meteen met fruit begint. Veel fruitsoorten kun je prima mengen door je kwark. Denk bijvoorbeeld aan een handje blauwe bessen, mandarijnen, kiwi’s of stukjes mango. Als je liever een boterham eet kun je deze ook prima beleggen met fruit. Bijvoorbeeld met plakjes banaan, maar ook met groenten, zoals komkommer. Heerlijk om een boterham met kaas aan te vullen met plakjes komkommer.
Tip 2. Groente eten tijdens je lunch
Om meer groente binnen te krijgen kun je deze toevoegen bij je lunch. Het is niet alleen lekker, maar het zorgt er ook voor dat je bord voller is en dat je sneller verzadigd bent. Je kunt alle kanten op. Maak bijvoorbeeld eens een heerlijke salade of bak een groenteomelet met spinazie. Een salade kan ook. Probeer deze wel zelf te maken in plaats van de kant en klare salades in de supermarkt. Plakjes tomaat, komkommer of radijsjes je op je boterham is ook heerlijk.
Zie ook dit recept voor frittata met spinazie. Een zeer smakelijke, gezonde lunch! Of deze frisse groente-omelet. Lekker!
Tip 3. Fruit in avondeten verwerken
Bij het avondeten denk je al snel aan groente, maar ook nu kun je makkelijk fruit verwerken in gerechten. Zo kun je aan je salade wat aardbeien, appel peer, perziken of watermeloen (eigenlijk een groente) toevoegen. Maar er zijn ook genoeg warme gerechten met fruit die je kunt maken. Appel door je rode kool, of een gebakken banaan, ananas op een zuurkoolschotel, enzovoort.
Bekijk ook dit recept voor pittige zuurkool met ananas
Tip 4. Groenten en fruit als tussendoortje
Als je een tussendoortje gaat eten zorg dan dat je in ieder geval ook kiest voor iets gezonds. Er zijn genoeg heerlijke fruitsoorten. Banaan, sinaasappel, ananas, en vele anderen. Je kunt ook kiezen voor plakjes komkommer, wortels, meloen en snoeptomaatjes. Het is ook nog eens eenvoudig mee te nemen dus het is prima geschikt voor op je werk of op school.
Maak eventueel een gezonde dipsaus op basis van yoghurt. Dat maak je zo: een klein schaaltje vul je met magere yoghurt en daarna meng dit met een halve eetlepel mosterd, een paar takjes peterselie en het citroensap van een halve citroen. Heerlijk met komkommer en wortel!
Tip 5. Extra groenten
Als je te weinig groente binnenkrijgt kun je er ook voor kiezen om twee soorten groente klaar te maken voor het avondeten. Je kunt dan bijvoorbeeld de aardappels of de rijst weglaten. Zo krijg je eenvoudig een dubbele portie groente binnen. Denk bijvoorbeeld aan een salade met gebakken courgetteschijfjes. Een heerlijk en gezond alternatief voor gebakken aardappels. Ook aubergine is een veelzijdig product dat je voor veel gerechten kunt gebruiken.
Tip 6. Leer nieuwe producten kennen
Wanneer je elke keer dezelfde producten koopt kan het voorkomen dat je het een keer beu bent en het niet meer volhoudt om voldoende gezonde eten binnen te krijgen. Probeer dus niet iedere week de standaard producten te kopen maar neem dingen mee die je nog niet kent. Zo leer je nieuwe groente- en fruitsoorten kennen en kun je veel meer variëren. Vraag eens advies bij een groentespeciaalzaak. Of bekijk bijvoorbeeld deze 5 bijzondere fruitsoorten.
Tip 7. Maak er een gewoonte van
Om bijvoorbeeld je dagelijkse fruitinname niet meer te vergeten kun je er een gewoonte van maken. Kies er voor om iedere dag tijdens je eerste tussendoortje fruit te eten. Je kunt natuurlijk zelf het beste moment van de dag kiezen. Het wordt aangeraden om minimaal twee fruitstukken per dag te eten. Denk zeker ook aan seizoensfruit, want die zijn het allerlekkerst om te eten. Op de markt vind je vaak goede aanbiedingen van seizoensfruit.
Tip 8. Producten met groente erin
Tegenwoordig zijn er een heleboel producten te vinden waar groente is in verwerkt. Zo krijg je onbewust direct groente binnen. Denk bijvoorbeeld aan groentewraps, groentepizzabodems, bloemkoolrijst en zelfs groentechips. Het voordeel is dat in veel gevallen de groente niet eens opvalt, waardoor het ook ideaal is voor mensen of kinderen die niet zo dol zijn op groente.
Tip 9. Diepvriesgroente of uit blik
Het heeft absoluut niet de voorkeur maar mocht je een drukke baan hebben of iets anders waardoor je geen tijd hebt om te koken, kies dan voor groente uit de diepvries of uit blik. Deze hoeven vaak ook alleen opgewarmd te worden waardoor je in enkele minuten klaar bent. Het nadeel is dat er vaak wel suikers en zout is toegevoegd waardoor het product automatisch een stuk ongezonder is.
Tip 10. Varieer meer in de bereidingswijze
Je kunt ook variëren met bereidingswijze. Zo kun je witlof rauw als salade eten, maar ook bereiden in de oven. Zo hebben we ook een artikel gemaakt met 10 manieren om bloemkool te eten! Broccoli kun je ook bakken in de Airfryer en als bijgerecht of zelfs gezonde snack eten. Zie gebakken broccoli uit de Airfryer.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter