Ik kwam allerlei stoofgerechten tegen in een tijdschrift van de supermarkt. Veel bekende, zoals boeuf bourguignon, maar deze Afrikaanse groentestoof kende ik niet. Ik heb een aantal ingrediënten overgenomen aan het recept, maar mijn eigen twist eraan gegeven.
Ik heb dit gerecht onlangs eerst voorbereid en daarna klaar gezet, zodat ik het nog maar een half uurtje hoefde te stoven. Makkelijk eten op zondag, terwijl we gezellig met de hele familie bij elkaar zaten! Dan hoef je niet alleen de keuken in.
De voorbereidingstijd, snijden en stap voor stap fruiten of bakken van de groentesloof neemt zo’n 30 minuten in beslag. Daarna ben je nog 30 minuten kwijt voor het stoven. Zelf heb ik de eerste stappen klaar gemaakt op een zondagochtend en hoefde ik het alleen nog maar een half uurtje te stoven.
Ingrediënten hoofdgerecht voor 4 personen
- 4-6 eetl. olijfolie
- 1 aubergine, in blokjes
- 2 uien, grof gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, grof gehakt
- 1 theel. kurkuma
- 1 theel. komijn (djinten)
- mespunt chilipoeder
- 250 g zoete aardappel, geschild, in blokjes
- 1 flinke wortel, geschild in dikke plakken
- 500 ml groentebouillon
- 1 courgette, in blokjes
- ½ spitskool, in grove stukken
Bereiding
Doe ongeveer 4 eetlepels olie in de stoofpan. Bak hierin de aubergine bruin. Zodra de aubergine zacht is, kun je deze uit de pan halen en even uit laten lekken op een bord met keukenpapier.
Voeg de rest van de olie toe en fruit de ui circa 5 minuten op een lage stand. Voeg de knoflook en specerijen toe en fruit nog 1 minuut mee.
Schep de blokjes aardappel en wortel erdoor en giet de bouillon erbij. Laat met het deksel op de pan circa 10 minuten stoven. Voeg de courgette, spitskool en aubergine toe en schep goed door. Dit kun je nu uitzetten en later laten stoven of gelijk een half uurtje stoven.
We hebben het lekker met een naan-broodje gegeten. Maar de Afrikaanse groentestoof kan natuurlijk ook met rijst gegeten worden. Of op een andere dag dan de zondag 😉
Eet smakelijk!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter