Puccia – deze kleine Italiaanse broodjes met olijven. Puccia lijken op wangen en daarmee is gelijk de naam verklaard van deze van origine Italiaanse broodjes. Mijn recept is van 100% desem en dat zorgt voor veel smaak, een lange bewaartijd en is ook geschikt voor mensen die geen bakkersgist mogen eten.
Het zijn lekkere zomerse broodjes voor bij een salade, de BBQ of bij een koel glas rosé. Je kunt met dit recept variëren door rozemarijn, zongedroogde tomaatjes en knoflook toe te voegen. Zorg dat het geheel van de vulling niet meer wordt dan ca. 175 gram.
Ingrediënten Puccia – zwarte olijvenbroodjes van desem (ca. 20 broodjes)
- 500 gram bloem om brood mee te bakken
- 200 gram rijpe desem
- 350 gram lauw water
- 10 gram zeezout
- 150 gram zwarte olijven met een diepe smaak, grof gehakt
- semolina of grof maïsmeel
Bereiding
Bereidingstijd: enkele uren door de wachttijd, effectief ben je ongeveer 20 minuten bezig.
Meng het zout met de bloem. Meng hier het desem en zoveel water door dat alle droge delen zijn bevochtigd. Kneed gedurende 10 minuten. Spreid het deeg uit op een werkvlak en verdeel de olijven erover.
Vouw het deeg samen en kneed tot de olijven goed in het deeg zijn verdeeld. Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met een geolied stukje plasticfolie en laat op kamertemperatuur enkele uren staan tot het deeg in volume is verdubbeld.
Strooi wat bloem over een werkvlak en haal voorzichtig het gerezen deeg uit de kom. Druk de grote luchtbellen er met de vingers uit. Bekleed twee bakvormen met bakpapier en bestrooi licht met semolina of grof maïsmeel.
Neem een deegschraper en verdeel het deeg in 20 gelijke delen. Vorm hiervan ronde deegballen en plaats er 10 op elk vel bakpapier. Verdeel er licht wat bloem over en dek af met een schone theedoek. Laat 1 – 1 ½ uur rijzen op kamertemperatuur.
Verhit de oven voor op 200 graden C. Bak de broodjes in 25 minuten tot ze bruin en gaar zijn. Wissel halverwege de bakplaten van plaats, zodoende bakt het gelijkmatiger. Laat afkoelen op een rek.
Eet smakelijk!
Dit recept is gemaakt door Irene. Zij organiseert desembroodbak workshops.
Desem
Is een cultuur van ‘wilde’ bacteriën en gisten en wordt gebruikt in plaats van bakkersgist. Je kunt het zelf maken en door het goed te onderhouden heb je er jarenlang plezier van.
Hier leer je wat desem is, hoe je het zelf kunt maken, kunt vermeerderen om ermee te bakken en hoe je het fit en vitaal houdt. Neem je deel aan de betaalde workshop desembrood bakken, dan ontvang je op aanvraag een portie desem zodat je direct met de workshop kunt beginnen.
Gek op broodbakken? Bekijk dan de mogelijkheden van een broodmachine bij de bekende webshops:
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter