Een klein maar heel fijn gezondheidsbommetje, maar wat is er zo gezond aan een kiwi? In dit artikel vertel ik hier graag meer over. Ik weet zeker dat het je stimuleert om vaker een kiwi te eten. Maar ook bespreek ik, eerlijk is eerlijk, een paar nadelen van de kiwi.
Kiwi’s hebben een hoog voedingsgehalte. Dus als je een kiwi eet, krijg je direct veel voedingsstoffen binnen. Die gezondheidsvoordelen van de kiwi zijn groot.
Leestip: Signalen dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt
Waarom zijn kiwi’s zo gezond?
1 Hoog vitamine C
Door het hoge vezelgehalte van de kiwi werkt het eten van deze vrucht op nuchtere maag heel stimulerend voor de darmen. Daarnaast heeft een kiwi een hoger vitamine C gehalte dan welk fruit dan ook. In 1 kiwi zit 85,1 gram vitamine C tegenover 53,2 gram in een sinaasappel. In de goudkleurige kiwi zit zelfs het vitamine C gehalte van twee sinaasappels, namelijk 108,5 gram.
2 Geen Sugar-Rush
Een ander leuk weetje is dat de kiwi een lage glycemische index heeft. Dit betekent dat de koolhydraten langzamer worden opgenomen door het lichaam en de glucose uit de fruitsuiker wordt geleidelijk vrijgemaakt in de bloedbaan. Hierdoor blijft de zogeheten “Sugar-Rush” blijft uit.
3 Vezelrijk
Kiwi’s zijn een uitstekende bron van voedingsvezels, wat gunstig is voor een gezonde spijsvertering, regulering van de bloedsuikerspiegel en verzadiging na de maaltijd.
4 Antioxidanten
Kiwi’s bevatten antioxidanten zoals vitamine E en carotenoïden, die helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam en het verminderen van oxidatieve stress, wat kan bijdragen aan het voorkomen van verschillende ziekten.
5 Kalium
Kiwi’s bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid kalium, wat gunstig is voor het handhaven van een gezonde bloeddruk en hartfunctie.
6 Bevordert de spijsvertering
Kiwi’s bevatten een enzym genaamd actinidine, dat kan helpen bij de vertering van eiwitten. Dit kan voordelig zijn voor mensen die moeite hebben met het verteren van bepaalde voedingsmiddelen, wat kan leiden tot een betere spijsvertering.
7 Geeft je huid glans
Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C zijn kiwi’s gunstig voor de gezondheid van de huid. Vitamine C speelt een cruciale rol bij de productie van collageen, wat de huid stevig en elastisch houdt. Het kan ook helpen bij de bestrijding van huidveroudering en het bevorderen van een gezonde en stralende huid.
8 Als je wilt afvallen
Vanwege het hoge vezelgehalte in kiwi’s en omdat ze niet zorgen voor een dip in je bloedsuikerspiegel, kunnen kiwi’s helpen bij gewichtsverlies en gewichtsbeheersing. Het is een gezond tussendoortje.
9 Ooggezondheid
Kiwi’s bevatten luteïne en zeaxanthine, twee antioxidanten die gunstig zijn voor de ooggezondheid. Deze verbindingen kunnen helpen bij het verminderen van het risico op leeftijdsgebonden oogziekten, zoals maculadegeneratie, en kunnen bijdragen aan het behoud van een goed gezichtsvermogen.
10 Ontstekingsremmend
Sommige onderzoeken suggereren dat kiwi’s ontstekingsremmende eigenschappen hebben vanwege hun antioxidanten en vezelgehalte. Deze eigenschappen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat op zijn beurt kan helpen bij het verminderen van het risico op verschillende chronische ziekten die verband houden met ontstekingen (bron).
Wat is de beste tijd om een kiwi te eten?
Kiwi op nuchtere maag eten?
Met deze goede eigenschappen van de kiwi in gedachten is het heel goed om elke ochtend een kiwi te eten. Ik zou het wel combineren met iets eiwitrijks. Bijvoorbeeld kwark en een kiwi. De zoetzure smaak van een kiwi is zo vroeg in de ochtend heerlijk. Een kiwi kan je met een lepeltje eten, heel handig en geen geknoei!
Op elk ander moment van de dag is een kiwi ook heerlijk. Heerlijk door de fruitsalade bijvoorbeeld en het oogt dan ook erg decoratief. Of wat dacht je van een groene smoothie samen met spinazie en appel en een snufje gember. Zelfs bij de warme maaltijd is het lekker. Wat dacht je van een steak met een kiwidressing? Heerlijk, de sap van de kiwi maakt het vlees lekker mals.
Leuke kiwi-tips voor kinderen:
- Halveer de kiwi’s en doe ze met een lepeltje en een servetje in het overblijf/11-uur- trommeltje van je kind;
- Schil een kiwi en snijd in 4 dikke plakken. Steek een ijsstokje in de zijkant en doop het in gesmolten chocolade en doe de prikkers 10 minuten in de vriezer. Nu heb je heerlijke kiwi-lolly’s.
Bekijk hier hoe je makkelijk kiwi’s kunt schoonmaken.
Wanneer kun je beter geen kiwi’s eten?
Hoewel kiwi’s over het algemeen dus als heel gezond worden beschouwd en veel voordelen voor je gezondheid bieden, zijn er enkele mogelijke nadelen of voorzorgsmaatregelen waar je rekening mee moet houden:
1 Allergische reacties
Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor kiwi’s, vooral mensen die gevoelig zijn voor latex. Dit staat bekend als het kiwi-allergiesyndroom, dat symptomen kan veroorzaken zoals jeukende mond, zwelling van de tong, lippen en keel, huiduitslag, buikpijn en in zeldzame gevallen ernstige allergische reacties.
2 Oxalaatgehalte
Kiwi’s bevatten een matige hoeveelheid oxalaten, die kunnen bijdragen aan de vorming van nierstenen bij mensen die vatbaar zijn voor dit probleem. Mensen met een voorgeschiedenis van nierstenen wordt geadviseerd hun inname van oxalaatrijke voedingsmiddelen te beperken.
3 Maagklachten
Vanwege het hoge vitamine C-gehalte kan overmatige consumptie van kiwi’s in sommige gevallen milde maagklachten veroorzaken, zoals maagpijn, brandend maagzuur of diarree, vooral bij mensen met een gevoelige maag.
4 Interactie met medicijnen
Mensen die bloedverdunners nemen of medicijnen gebruiken die de bloedstolling beïnvloeden, moeten voorzichtig zijn met het consumeren van grote hoeveelheden kiwi, vanwege het hoge vitamine K-gehalte, wat de bloedstolling kan beïnvloeden. Af en toe een kiwi eten is alleen maar gezond!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Finy zegt
Kiwi eten met schil!