Prostaatkanker is de tweede meest voorkomende kankersoort bij mannen. In dit artikel lees je welke voedselsoorten helpen bij het voorkomen en zelfs het bestrijden van deze ziekte.
Studie
In een nieuwe studie, die gepubliceerd werd in het medische tijdschrift Cancer Epidemiology, werd onderzoek gedaan naar de vraag of specifieke voedingsstoffen helpen tegen prostaatkanker.
Tijdens de studie werden mannen uit South Carolina onderzocht die prostaatkanker hadden. Deze mannen hadden al een medische behandeling ondergaan in de vorm van een operatie en/of bestraling. De kanker was na hun behandeling echter teruggekomen. Prostaatkanker keert namelijk bij naar schatting 25 tot 40% van de mannen terug na de behandeling.
Het onderzoek
De onderzoekers controleerden hun bloed op Prostaat Specifiek Antigeen (PSA). Dit is een bloedtest die standaard wordt gebruikt om te controleren op prostaatkanker. Zo kan de ziekte ook goed herkend worden bij mannen die verder geen symptomen van prostaatkanker hebben.
De onderzoekers ontdekten een link tussen fytonutriënten en een verlaagde PSA waarde. Dit wijst erop dat een eetpatroon dat rijk is aan deze voedingsstoffen, helpt bij het voorkomen van prostaatkanker en dat het bestaande kanker zelfs kan bestrijden.
Fytonutriënten bieden bescherming tegen prostaatkanker
Carotenoïden is een verzamelnaam voor gele, oranje en rode pigmenten. Het zijn zogeheten fytonutriënten. Fytonutriënten zijn te vinden in plantaardige voeding zoals fruit, groente, noten en zaden.
Fytonutriënten hebben als taak om de plant van binnenuit schoon en gezond te houden door resistentie te bieden tegen bacteriën en schimmels. Fytonutriënten hebben een soortgelijke werking in ons lichaam. Fytonutriënten verhogen je weerstand, ondersteunen de lever bij het ontgiften en helpen je om gezond af te vallen.
De conclusie van het onderzoek is duidelijk: hoe hoger de waarden van deze voedingsstoffen waren bij de onderzochte mannen, des te lager de PSA waarde was.
In welk voedsel zijn fytonutriënten te vinden?
- Bètacaroteen: abrikozen, wortels, perziken, mango’s, papaja’s, tomaten, zoete aardappelen, pompoen, broccoli, spinazie, boerenkool en groene bladgroenten.
- Lycopeen: papaja’s, aardbeien, tomaten, watermeloen, grapefruit, guaves, en rozenbottels.
- Kryptoxanthine: sinaasappels, papaja’s, perziken en maderijnen.
- Zeaxanthine: abrikozen, kiwi, perziken, papaja’s, wortels, tomaten, zoete aardappelen, pompoen, broccoli, boerenkool, spinazie en andere donkere bladgroentes.
- Alfa-tocoferol: amandelen, paranoten, pijnboompitten, zonnebloempitten, groene bladgroentes, broccoli, asperges, taugé, tomaten, wortels, pompoen, olijf- en zonnebloemolie.
Het is je misschien opgevallen dat de bovenstaande producten allemaal natuurlijk zijn en niet zijn bewerkt door de mens. Door voldoende groentes en fruit te eten, voorzie je je lichaam van de nodige fytonutriënten en houd je verschillende ziektes buiten de deur.
Laatste berichten van Bernard Favier (toon alles)
- 6 soorten voeding met ontstekingsremmende functie - 2 oktober 2016
- Abrikozen zijn gezond! 8 Gezondheidsvoordelen van abrikozen - 27 juni 2016
- Waarom olijfolie goed voor je is - 22 mei 2016
Femke zegt
Interessant. Dit heb ik eens gelezen: Mannen met een vergrote prostaat kunnen beter ook geen lijnzaad(olie) eten omdat dat ook de kans op prostaatkanker kan vergroten.
Bernard Favier zegt
Hi Femke,
Dat klopt. Er zijn onderzoeken die een hoge ALA (een vetzuur te vinden in lijnzaad) linken aan een verhoogde kans op prostaatkanker.
Daar tegenover staat een onderzoek die bewijst dat de vetzuren in lijnzaad effectief zijn in het remmen van de groei van tumoren.
Persoonlijk raad ik aan om van lijnzaad niet je primaire bron van omega 3 vetzuren te maken. Vis, noten, zaden, eieren, schaal- en schelpdieren in de juiste variatie is een beter alternatief.
Groet,
Bernard