Veel fruit en zeker gedroogd fruit bevat relatief veel fructose (suiker uit de vrucht). Daar kun je echt een energieboost van krijgen, maar helaas duurt dat vaak maar kort. Daarna kan je juist nog meer last hebben van je vermoeidheid of meer trek krijgen in zoete snacks.
Datzelfde geldt voor aardappelen. Het is gezond, maar je krijgt maar een korte tijd meer energie en door de snelle omzetting van de zetmeel in aardappelen kun je daarna juist een enorme dip krijgen. Sommige groenten, zoals ook aardappelen, vallen onder de nachtschade en kunnen daardoor juist vermoeidheid, ontstekingen en darmklachten veroorzaken bij bepaalde mensen die hier gevoelig voor zijn.
Groenten en fruit zijn dus niet altijd goed tegen vermoeidheid. Hieronder geven we een aantal groenten- en fruitsoorten die extra goed helpen tegen snel en vaak moe zijn.
Fruit tegen vermoeidheid
De beste fruitsoorten tegen vermoeidheid zijn:
- kiwi
- aalbessen (rode bessen)
- blauwe bessen
- bramen
- frambozen
Ook bananen kunnen helpen, maar dat is bij iedereen verschillend. Bananen geven bij de één langdurig energie en bij de ander slechts kort, waarna je wellicht nog vermoeider bent. Het kan wel helpen om een banaan te eten rond 16 uur, om net weer even wat meer energie te krijgen voor het laatste deel van de middag. Vaak eet je dan alweer rond zes uur.
Groenten die helpen tegen vermoeidheid
Nog beter dan fruit, helpt het eten van groenten tegen vermoeidheid. Je zult absoluut merken dat als je zo’n 250 gram groenten op een dag eet, je écht meer energie krijgt.
Er zijn echter bepaalde groenten die nog effectiever zijn als je veel last hebt van vermoeidheid. We noemen ze hieronder.
1 Kiemgroenten
Taugé en alfalfa zijn voorbeelden van bekende kiemgroenten. Ze bevatten veel antioxidanten en die zorgen dat het lichaam “jonger” blijft. De vele mineralen en vitamines in kiemgroenten ondersteunen de spijsvertering en zorgen voor een juiste zuurgraad in het lichaam. Daarnaast versterken ze ook het immuunsysteem. Hierdoor krijg je echt langdurig meer energie als je meer kiemgroenten eet! Kiemgroenten zijn echt de kampioen als het gaat om gezondheidsvoordelen onder de groenten.
2 Broccoli
Je hoeft slechts een klein beetje broccoli te eten en je zit al aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Dit zorgt er bovendien voor dat de ijzer die de broccoli ook bevat, veel beter opgenomen wordt. In broccoli zitten verhoudingsgewijs veel meer gezonde voedingsstoffen dan in andere groenten. Je krijgt er langdurig meer energie door. Als je (snel) moe bent, eet broccoli dan zonder koolhydraatrijke producten zoals aardappelen of pasta. Er zijn genoeg alternatieven voor lekkere broccolirecepten.
3 Wortelen
Wortelen bevatten relatief veel magnesium en kalium. Met name de magnesium in wortels helpt goed tegen vermoeidheid, terwijl kalium je immuunsysteem een boost geeft. Kalium helpt ook tegen lusteloosheid en hangerigheid. Het is daarom een hele goede keuze om wat wortels te eten tijdens de vier-uurs-dip.
4 Rode bieten
Onlangs schreven we al een blog over de hoe gezond bieten zijn. Bieten bevatten veel antioxidanten, magnesium, ijzer, fosfor, natrium en calcium en helpen met het ontgiften van je lichaam. Van bieten krijg je echt veel energie en mag echt wel wekelijks op het menu staan. Je kunt het in veel vormen eten, hier vind je een aantal bietenrecepten (onderaan).
5 Zoete aardappelen
Deze zoete aardappelen zijn geen aardappelen, maar een groente. Gewone aardappelen bevatten relatief veel koolhydraten, terwijl zoete aardappelen koolhydraatarm zijn. Zoete aardappelen zitten echt bomvol met antioxidanten en vitamine C, wat sowieso heel goed is voor je gezondheid en je energieniveau. De hoge hoeveelheid magnesium in de zoete aardappel is ook weer een goede voedingsbron tegen vermoeidheid!
Chronisch vermoeid?
Heb je snel last van vermoeidheid? Of ben je chronisch ziek en daardoor snel moe? Voeg dan de bovenstaande groenten wat meer toe aan je wekelijkse eetpatroon. Vermijd verder zoveel mogelijk suiker en alcohol en eet vaker koolhydraatarme voeding. Het zal zeker helpen om je in ieder geval iets beter te voelen en bij sommigen is het echt een wereld van verschil als ze meer groenten gaan eten en nagenoeg geen suiker en alcohol meer!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter