Champignons worden best vaak gegeten, maar hoe gezond zijn champignons eigenlijk? In dit artikel laten we zien welke gezondheidsvoordelen de champignon oplevert. En natuurlijk beantwoorden we de vraag: kunnen champignons ook ongezond zijn?
Champignons zijn de meest gegeten paddenstoelen. Paddenstoelen heten dan ook in Frankrijk champignons 😉
In Nederland en België eten we vaak de witte champignons, maar ook de bruine of kastanjechampignons worden steeds meer gegeten. Ondanks dat de champignon onder de paddenstoelen valt, wordt het wel gezien als een groente.
Hoe gezond zijn champignons?
Ten eerste bevatten champignons ontzettend weinig calorieën. Per 100 gram bevat een portie champignons slechts 16kcal. Nu worden champignons vaak bereid in boter of olijfolie. Die calorieën moet je er in dat geval natuurlijk wel bij rekenen 😉
Door het eten van champignons krijg je veel vitamine B2, B3, foliumzuur, koper, fosfor, ijzer en kalium binnen. Daarnaast bevatten champignons ook vitamine C, selenium en relatief veel eiwitten. Kortom champignons zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Hieronder leg ik uit waar champignons dan met name goed voor zijn als het gaat om je gezondheid.
Kunnen champignons ook ongezond zijn?
Ja, maar dan alleen als je ze rauw eet (waarom zou je dat doen ;-)). Dat komt door de stof agaritine in champignons. Deze stof is kankerverwekkend als je daar veel van binnen krijgt. Daarom kun je beter champignons altijd verwarmen (bakken, koken).
Als je veel last hebt van darmkrampen en een opgeblazen buik, zoals bij het prikkelbare darmsyndroom, kun je ook beter terughoudend zijn met champignons. Of let er in ieder geval op of dit een trigger bij jou kan zijn. Het hoeft niet, maar champignons bevatten wel relatief veel polyolen waar sommige mensen gevoelig voor zijn.
Wilde champignons kunnen veel stoffen absorberen uit de omgeving en die zijn niet altijd gezond. Daarom is het verstandig om alleen (verse, biologisch) gekweekte champignons te eten.
Mocht je niet zo goed tegen champignons kunnen, dan zou je ook supplementen met paddenstoelen kunnen proberen. Uit studies blijkt dat paddenstoelen-supplementen (gewoon normale en veilige supplementen) dezelfde gezondheidsvoordelen oplevert.
Lees hieronder verder over de 4 meest bijzondere gezondheidsvoordelen van champignons!
Wat doen champignons voor je gezondheid?
1 Verminderen het risico op kanker
Volgens diverse onderzoeken verminder je het risico op het ontwikkelen van kanker aanzienlijk als je regelmatig champignons eet. De laatste onderzoeken wijzen uit dat met name een bepaald soort antioxidant in champignons hier verantwoordelijk voor is (ergothioneïne) (bron 1, bron 2, bron 3)
Er zijn ook websites die dit weerspreken, maar die artikelen zijn vaak wat ouder en daarin lees je eigenlijk vooral dat het bewijs onvoldoende is. Opvallen is dat dan meestal wel de goede gezondheidsvoordelen van champignons worden genoemd (voorbeeld 1, voorbeeld 2).
Volgens ons kan het in ieder geval geen kwaad om wat vaker champignons te eten. Tenzij je er natuurlijk overgevoelig voor bent.
2 Champignons verbeteren je immuunsysteem
Je immuunsysteem is ontzettend belangrijk ter preventie van veel soorten ziekten en aandoeningen. Als je praat over voeding als medicijn, dan spelen champignons hierin een grote rol. Dat komt vooral door de stof bètaglucaan in champignons. Kun je wel wat extra weerstand gebruiken? Eet dan zeker wat vaker champignons.
(bron 1, bron 2)
3 Champignons als ontstekingsremmer
Champignons bevatten fenolen en andere antioxidanten die ontstekingsremmend werken. Veel ziekten ontstaan door kleine ontstekingen op celniveau. Daarom is het belangrijk dat al in een vroeg stadium (laaggradige) ontstekingen bestreden en afgeremd worden. Champignons zijn een bekend natuurlijk medicijn die ingezet kunnen worden tegen dit soort ontstekingen. (bron)
4 Champignons zijn goed voor het brein (preventie neurodegeneratieve ziektes)
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig paddenstoelen eten, waaronder ook witte champignons, een lager risico lijken te hebben op milde cognitieve stoornissen (bron). Ook lijken paddenstoelen ingezet te kunnen worden bij reeds bestaande aandoeningen van het geheugen, om zo de achteruitgang te vertragen (bron). Dit is belangrijk, want als de informatieverwerking en het onthouden van het brein minder wordt, kan dit in een later stadium ook tot dementie leiden of bijvoorbeeld de Ziekte van Parkinson.
NuCheckt nuanceert dit onderzoek en geeft aan dat er nog steeds geen overtuigend bewijs is en dat je andere onderzoeken zelfs in twijfel moet trekken. Toch geven zij ook aan dat er wel een verband lijkt te zijn tussen verbeterde hersenfuncties in relatie met het eten van paddenstoelen.
Naast deze 4 belangrijke gezondheidsvoordelen van champignons, zijn champignons ook goed voor je hartgezondheid, diabetes type 2 (stabiele bloedsuikerspiegel) en je huid.
Recepten met champignons
Ben je nu overtuigd dat je wat vaker champignons moet eten? Het is heerlijk om champignons met wat kruiden in olijfolie op te bakken en op brood te eten. Natuurlijk kun je ook denken aan verse champignonsoep.
Hieronder vind je nog enkele lekkere recepten met champignons:
- risotto met champignons en walnoten
- een lekkere, gezonde champignonsaus
- eimuffin met champignons
- courgettepasta met champignonsaus
- groentequiche met champignons en geitenkaas
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Meer bewegen topvoornemen voor Nederlanders in 2025 - 26 januari 2025
- 20 ml olijfolie per dag: het geheim voor een betere gezondheid? - 21 januari 2025
- Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint het risico op uitzaaiingen bij kanker - 17 januari 2025
Laat een reactie achter