Berberine is een bioactieve stof die voorkomt in de struiken van de berberisfamilie. Als kruidenpreparaat wordt het vaak gebruikt voor het behoud van een normale cholesterolspiegel en een gezonde bloedsuikerspiegel. Maar er is meer mogelijk.
Waarom is berberine goed voor je?
Berberine heeft diverse goede eigenschappen om je gezond te houden. Zo draagt het bij aan het behoud van een normaal cholesterolgehalte. Daarnaast ondersteunt berberine het immuunsysteem, de urinewegen en de lever en het herstellend vermogen van de huid. Tevens draagt het bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel.
Berberine is gunstig voor gezonde cholesterol- en triglyceridengehaltes en dat is weer belangrijk voor je hart- en bloedvaten. Een hoog cholesterolgehalte in het bloed vergroot je kans op hart- en vaatziekten. Je kunt er een beroerte of hartinfarct van krijgen. Je hebt een hoog cholesterol als je totaal waarde hoger is dan 5. Oorzaken van een hoog cholesterol zijn: vetten in voeding, overgewicht, diabetes type 2, een langzaam werkende schildklier en roken. Je cholesterolgehalte kan worden gemeten met een bloedtest.
Triglyceriden zijn vetten die energie leveren. Te veel bloedvetten zijn, net zoals te veel cholesterol, funest. Je kan een te hoog triglyceridengehalte in je bloed hebben door slechte voeding met veel suiker en vet te nuttigen of veel alcohol te drinken. In Nederland zijn ongeveer 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaatziekte. Per dag overlijden 103 mensen aan een hart- of vaatziekte (bron: Hartstichting).
Berberine en bloedsuikerspiegel
Je lichaam houdt het bloedsuikergehalte in evenwicht. Berberine kan helpen bij de bloedsuikerregulatie en mede zorg dragen voor een gezonde bloedsuikerspiegel. Het bloedsuikergehalte is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit. De glucose geeft je lichaamscellen energie. Bij diabetes type 2 is je bloedsuikerwaarde te hoog. Berberine kan de bloedsuikerspiegel normaliseren.
Berberine kan niet alleen nuttig zijn voor mensen met diabetes type 2 maar ook voor mensen met het metabool syndroom. Dan heb je last van een verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, overgewicht en een hoge bloedsuikerspiegel.
Andere nuttige eigenschappen van berberine
De bioactieve stof heeft daarnaast een positieve invloed op de lever en het immuunsysteem. Berberine is een antioxidant en heeft ontstekingsremmende effecten. Het ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Ook zou het infecties kunnen bestrijden. Het zou eveneens goed kunnen worden ingezet om darmproblemen, bijvoorbeeld diarree, te verminderen.
Niet alleen in de Ayurvedische geneeskunde is berberine geen onbekende, ook in de Chinese geneeskunde wordt dit plantaardige nutriënt veel gebruikt. En dan met name om zijn gunstige invloed bij maagdarminfecties.
Berberine zit in de wortels, stam, bast en bessen van struiken van het plantengeslacht berberis. De wortels bevatten het puurste extract. De alkaloïde(plantenstof) wordt al duizenden jaren als medicijn gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Voor voedingssupplementen worden vaak de berberis aristata, ook wel de Indische berberis of boomkurkuma genoemd, en de berberis vulgaris (zuurbes) benut.
De struiken groeien van oorsprong in de Himalaya-regio in Azië. India, Pakistan, Nepal en Bhutan zijn de grootste leveranciers. De zuurbes komt van nature ook voor in Nederland. De struik is licht giftig. De gifstof in onrijpe vruchten is berberine. De bessen zitten vol vitamine C.
Sinds de jaren vijftig wordt berberine ook op de markt gebracht als voedingssupplement. In de westerse wereld is er steeds meer belangstelling voor het product. Het aantal wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van berberine loopt daarmee in de pas. Het kruidenmiddel is geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Helpt berberine bij afvallen?
Berberine is de laatste tijd in het nieuws vanwege het feit dat je er mee zou kunnen afvallen. Het kruidensupplement wordt aangeprezen als een simpele en betaalbare manier voor gewichtsverlies. Er zijn echter meer wetenschappelijke studies nodig om te onderzoeken of berberine daadwerkelijk kan helpen bij afvallen. Wel kan het je cholesterol verlagen en een te hoog cholesterol wordt vaak in verband gebracht met overtollig gewicht.
Een snelle stofwisseling is belangrijk voor gewichtsverlies. Calorieën worden dan sneller verbrand en je valt makkelijker af. Berberine activeert het enzym AMPK (AMP-geactiveerde proteïne kinase), dat de glucose- en vetstofwisseling reguleert. Dit zou kunnen zorgen voor een vermindering van de opslag van vet in de vetcellen. Meer onderzoek is nodig om hier verdere uitspraken over te doen.
Dosering berberine
Omdat er nog meer wetenschappelijk onderzoek moet worden verricht naar de precieze werking van berberine is er nog geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bekend. Uitgegaan wordt van 1000 tot 1500 mg per dag. De meeste berberine supplementen bevatten 500 mg per capsule. Je kunt 1 tot 3 capsules per dag nemen. Slik deze voor de maaltijd. Het wordt geadviseerd de dagelijkse dosering niet te overschrijden.
Berberine wordt als een veilig voedingssupplement beschouwd. Het heeft geen ernstige bijwerkingen en kan langere tijd gebruikt worden. Krijg je na inname toch last van milde maag- en darmklachten doseer dan de dosis.
Bronnen:
https://www.sohf.nl/nutrienten/berberine
https://www.orthokennis.nl/artikelen/berberine
https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/helpt-berberine-uit-zuurbes-je-cholesterol-en-suiker-verlagen#article-detail-wrapper
Laatste berichten van Marijke Lentferink (toon alles)
- Wanneer is magnesium bisglycinaat aan te raden? - 28 september 2024
- Afvallen met acupunctuur, kan dat? - 7 juli 2024
- Supplementen voor je kraakbeen en gewrichten - 5 mei 2024
Laat een reactie achter