De herfst is alweer aangebroken en dat betekent dat het tijd is voor kastanjes. Een echt seizoensgebonden ingrediënt! Kastanjes kun je kopen bij de groenteboer, maar nog veel fijner (en goedkoper!) is dat je de kastanjes gewoon zelf zoekt in het bos. Tijdens een leuke wandeling kun je daar gerust eventjes tijd voor vrij maken.
Zoeken van kastanjes
Bij het zoeken van de kastanjes moet je eventjes goed opletten. Verwar de tamme kastanjes niet met de oneetbare wilde kastanjes. De tamme kastanjes hebben een klein puntje ondereen. Deze moet je dus hebben in plaats van de ronde wilde kastanje! Oh en raap alleen de glanzende stevige kastanjes op, deze zijn het beste.
Kerfen en pellen
Welke bereiding je ook kiest: de kastanjes moeten altijd ingekerfd worden. Dit doe je door met een scherp mes een kruis te zetten in de schil. Het handigste is om de platte kant neer te leggen en daarna een kruis te zetten op de bovenkant. Tijdens de verhitting gaan de kastanjes door de kerf openstaan.
Doordat de kastanjes open zijn gaan staan, kan je ze ook makkelijker pellen. Het is de bedoeling dat je het bruine omhulsel en het dunnetje velletje wat om de kastanje zit eraf haalt. Het dunne velletje eraf halen vergt meestal nog wel wat tijd. Als ze warm zijn, gaat dit het gemakkelijkst! Dus lukt het nog niet helemaal? Laat de kastanjes dan nog even wat langer roosteren of koken.
Koken van de kastanjes
Je kan ervoor kiezen om de kastanjes te koken, dit doe je door eerst de kastanjes te kerven en vervolgens ze 10-15 minuutjes aan de kook te brengen. Hierna pel je ze (zoals hierboven beschreven) en kan je ze opeten!
Roosteren
Het roosteren van de kastanjes is ook een optie. Zo kan je ervoor kiezen om de kastanjes te roosteren in de grillpan of te roosteren in de oven. Als je de kastanjes roostert op de grillplaat dan moet je ze zo’n 15 minuten laten roosteren. Daarna staat de kastanje open en kan je ze gaan pellen. Als je de kastanjes in de oven doet, moeten ze er zo’n 30 minuten in. Dit moet op een temperatuur van 200 graden.
Er is veel variatie in het bereiden van de kastanjes. Kies er een uit en geniet van jou heerlijke tussendoortje of bijgerecht!
Een leuke tip voor een tussendoortje is kastanje in bacon. De bacon rol je om de gepelde kastanje. Je zet dit vast met een prikkertje. Daarna bak je in de koekenpan de bacon totdat het crispy is. Voor meer leuke recepten met kastanjes kan je terecht op de site van Barbara.
Fotocredits: Alpha
Laat een reactie achter