Bij stamppot denk ik altijd aan de winter, maar toen ik van de week iemand hoorde zeggen dat ze genoten had van een bloemkoolstamppot met rucola dacht ik. Dat is wel lekker in de zomer. Dus vandaar een zomerse stamppot. Het is een licht gerecht, niet zo’n aardappelen-met-jus-stamppot.
We hebben er wel wat spekjes in verwerkt voor een beetje bite. Je kunt ook vegetarische spekjes nemen.
Hoe maak je deze bloemkoolstamppot met rucola?
Ingrediënten voor 4 personen
De grootte van de bloemkool bepaalt eigenlijk voor hoeveel personen het is. Is de bloemkool groot, kun je er gerust met 4 volwassenen van eten. Maar bij een kleine bloemkool is het lastiger. We hebben laatst met z’n 3en genoten van een gemiddelde bloemkool.
- 1 bloemkool
- 1 zakje rucola
- 1 pakje spekjes (kan ook vegetarisch)
- half pakje (plantaardige) kookroom
- 2 eetlepels geraspte kaas
Bereidingswijze
Kook of stoom de bloemkool gaar. Stomen is natuurlijk gezonder, lees het artikel over groente stomen. Bak de spekjes helemaal uit, zodat je lekker krokante spekjes over hebt en gooi het vet weg. Als de bloemkool gaar is, kun je de room er door heen doen en het pureren met een staafmixer tot een mooie puree. Mix de kaas, spekjes er door heen. Als laatste kun je de rucola toevoegen. Doe dat niet te lang voor het opdienen, want dan wordt de rucola slap.
Variatie
Probeer het ook eens met veldsla als je een zachtere variant wenst. Dat is ook een stukje kindvriendelijker, rucola valt niet altijd in de smaak bij kleine kinderen.
Eet smakelijk!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter