• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   De gezonde trends van 2017! Food & Lifestyle trends

De gezonde trends van 2017! Food & Lifestyle trends

Laatste update: 10 maart 2022 - Door Jenny | Leestijd ca. 7 minuten

Zoals elk jaar geven wij je een overzicht met gezonde trends die je kunt verwachten in 2017! Wat zijn de foodtrends en wat wordt onze leefstijl in 2017?

Gezonde trends in 2017, food & lifestyle

De belangrijkste trend…

Aankomend jaar is de belangrijkste trend, dat we gaan inzien hoe belangrijk je ‘mind‘ is. Met je gedachten kun je je eigen gedrag saboteren, maar ook jezelf motiveren en inspireren. En jij kunt invloed uitoefenen op je gedachten, al vergt dat wel wat training. De verandering van mindset, al dan niet met bijvoorbeeld mindfulness, wordt komend jaar erg belangrijk. Op onze site zul je hier het komende jaar ook veel blogs over vinden.

15 andere gezonde trends voor 2017:

1. Groente, groente groente

Er komen steeds meer restaurants die vooral groenten serveren. Maar ook thuis gaat iedereen meer groenten eten. Niet alleen bij de maaltijd, maar ook in shakes en smoothies en als snack (zoals chips of rauw). In de bereidingswijze komt veel meer variatie. Groenten worden niet alleen gekookt en geroerbakt, maar worden ook gegrild en gebakken gegeten. Of toegevoegd aan de omelet en (gezonde) pizza. Groenten blijken verrassend lekker te zijn!

2. 80-20%-regel

We willen gezond eten, maar we willen onszelf niet alles ontzeggen. Daarom zie je dat de 80-20%-regel steeds meer aangehouden wordt als ideale gezonde leefwijze. Dat wil zeggen dat 80% van wat je eet gezond moet zijn, maar dat er daarnaast ook wat ruimte moet zijn voor ‘quilty pleasures’. Dit mag niet meer zijn dat 20%.

Een goed advies kregen we van Mieke Kosters. Als je iets eet dat niet zo gezond is, moet het wel iets zijn dat je écht heel lekker vindt. Dus op een schaal van 1-10, zou je dat eten een 9 of 10 geven. Een zesje of zeven is het echt niet waard om te zondigen. Deze gezonde leefstijl wordt steeds populairder.

3. Airfryer

Was de Airfryer eerst nog een luxe-artikel, nu zie je deze apparaten in steeds meer keukens staan. En die trend zet door, want men gaat deze apparaten zien als een makkelijke vervanging om gezond en lekker te koken. Niet alleen het gebruiksgemak telt, maar ook de gezonde mogelijkheden die het biedt. Vooral zelfgemaakte verse friet uit de Actifryer of Airfryer is populair. Veel gezonder dan patat uit olie.

4. Zeewier

Het eten van zeewier in allerlei vormen zet nu echt door. Al loopt Nederland nog wel een beetje achter. Zeewier is niet milieubelastend om te verbouwen en zeer voedzaam. Bovendien bevat zeewier veel eiwitten en calcium, een goede vervanging voor dierlijke producten en zuivel voor vegetariërs of veganisten.

5. Buiten koken, ook in de winter!

Of je nu een luxe buitenkeuken hebt, of alleen een gewone barbecue, veel buiten koken is in zowel de zomer als winter een opkomende trend. Buiten koken houdt ook veel meer in dan vlees op de grill. Juist hier zie je ook meer groenten op de grill. Daarnaast lekkere maaltijdsoepen die buiten gekookt worden. We eten gezellig met elkaar buiten, ook in de winter. In de loungehoek of bij een beschut plekje. Vuurkorf aan, dekentje over de benen en genieten maar!

6. Geen pakjes en zakjes meer

Oké, op foodblogs is dit natuurlijk allang ‘gewoon’. Maar de meeste mensen die niet zo met foodblogs bezig zijn, kiezen nu ook meer voor vers en zelf maken. We willen weten waar de voeding vandaan komt en zijn steeds kritischer over allerlei toevoegingen. Daarom maken we zelf brood, halen we kaas bij de boer en kopen met een kritische blik groenten.

Sowieso gaan we meer gevarieerd eten. We zijn minder bezig met trends (zoals superfood), maar we eten met gezond verstand. Ook gooien we minder eten weg. We gaan duurzaam om met eten en zoeken heel creatief naar recepten met restjes.

7. Meer aandacht voor lactose-intolerantie

Over gluten wordt al veel geschreven, maar waar veel meer mensen écht last van hebben, is lactose. Dit leidt vaak tot darmkrampen, misselijkheid en een opgezette buik. Daarom zie je meer lactosevrije producten of wordt er gezocht naar alternatieven, zoals havermelk. Heb je last van een pijnlijke, opgezette buik? Dan kun je tijdelijk stoppen met zuivelproducten om te zien wat dit met je buik doet. Bepaalde combinaties met andere voedingsmiddelen, kunnen overigens de lactose-intolerantie versterken. Dit is erg persoonlijk.

8. #Fitmom en happiness

We willen delen hoe goed we bezig zijn en dat zie je terug op social media. Dit wordt alleen maar meer, omdat het vaak een persoonlijke stimulans is bij bijvoorbeeld afvallen. Maar je ziet ook een tegenbeweging die hier tegenin gaat. Die willen laten zien dat niet alles altijd maar mooi, strak en gelukkig hoeft te zijn, maar dat er meer is in het leven. Dat kan zich uiten in sarcasme, maar ook in meer eerlijke en openhartige berichten die een kwetsbare kant laten zien. Langzaamaan zal ‘schone schijn’ minder worden.

9. Eten uit een schaal

Huh, ja dit wordt echt een trend! Borden zijn soms niet zo praktisch. Je ziet nu al mooie schalen waarin je in een restaurant je maaltijdsalade krijgt. Thuis wordt dat ook meer gebruikelijk. Geen salade op je bord, maar in een eigen schaal. Als hoofdmaaltijd, of naast een bord met hierop vis, vlees of brood. Zoals deze prachtige (en praktische) schalen van Ron Blaauw. Ook het eten met een schaal op schoot wordt een trend. Lekkere hapjes in een schaal op schoot… echt comfortfood dus.

10. Gezonde pannenkoeken

De pannenkoek gaat nog veel vaker gegeten worden. En dan vooral als ontbijt en lunch. Geen traditionele pannenkoek met stroop, maar een gezonde pannenkoek met bijvoorbeeld speltmeel en een gezonde topping, gecombineerd met Griekse yoghurt.

11. Ontbijten buiten de deur

Het ontbijt of de brunch wordt steeds belangrijker. Er ontstaan steeds meer ontbijt-en-lunch-restaurants waar je echt een goed aanbod krijgt aan ontbijtjes. Ook gezonde shakes zie je steeds meer terug in dit soort restaurants.

12. Wandelen

Vorig jaar zagen we deze trend al en die zet nog veel meer door. Wandelen in de natuur wordt gezien als één van de belangrijkste ontstressers. Bovendien verbetert een dagelijkse wandeling de gezondheid aanzienlijk. Je ziet nu veel meer mensen die bewust gaan wandelen. Het wordt dan nog wel een uitdaging om de rust op te zoeken, maar gelukkig is ook dat nog prima mogelijk in Nederland. Woon je in de stad, neem dan een stukje park mee, of loop langs het water.

13. Tradities

Tradities zijn weer in opkomst. Wat die tradities zijn, is voor iedereen anders. Maar terugkerende rituelen met familie en/of vrienden geven ons rust en houvast in ons hectische bestaan. Bovendien zijn we op zoek naar saamhorigheid en verbinding met anderen. Denk aan de familiedag, spelletjesavonden op een bepaalde dag in het jaar, enzovoort..

14. Minder vlees

Goed biologisch vlees heeft een prijskaartje. En dat gaan we waarderen. Maar hierdoor zullen we ook minder vlees gaan eten. Niet alleen omdat het te duur wordt, maar ook omdat het gezond is minder vlees te eten en met het oog op milieu en welzijn. Wat eten we dan wel? Vooral bonen zullen meer op het menu staan. Niet alleen als vleesvervanger, maar ook ter vervanging van pasta en meel. Bonen zijn op zoveel manieren te verwerken in recepten en bovendien een erg gezonde keuze vanwege de vele goede voedingsstoffen hierin.

15. Minder drank

Net als met vlees, gaat men het komende jaar bewuster om met drank. Een wijntje in het weekend is prima, maar dan moet het wel goede wijn zijn. Ook zijn vrouwenbiertjes in opkomst, net als speciale bieren. Drank wordt veel meer een zeer bewuste keuze. Net als ook veel mensen af en toe bewust even geen drank zullen drinken.

En wat zijn jullie plannen voor 2017?

Herken je hier trends in? Of zie jij in je omgeving hele andere trends? We zijn benieuwd, deel ze gerust met ons hieronder.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Trends 2021 | Leefstijl & Voeding
    Trends 2021 | Leefstijl & Voeding
  • Gezonde trends voor 2018, food & lifestyle
    Gezonde trends voor 2018, food & lifestyle
  • Voeding en leefstijl trends voor 2020!
    Voeding en leefstijl trends voor 2020!
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Jenny

Samen met Vanessa ben ik de eigenaar van deze website Goed eten Gezond leven. Zelf worstelde ik een tijd met mijn gezondheid en gewicht en ik was op zoek naar meer informatie. Eigenlijk is deze website begonnen als een grote zoektocht naar wat goed voor mij zou kunnen zijn. Hoe zou ik mezelf gezonder en fitter kunnen voelen? Ik ben heel veel gaan lezen hierover. Vanessa wist al heel veel van voeding en vertelde mij daar vaak over. Leuk om te delen vonden wij, daarom zijn wij deze blog begonnen. Deze website is onze passie. Alle info is aanvullend, dus niet ter vervanging van de reguliere geneeskunde!
My Instagram profile

Laatste berichten van Jenny (toon alles)

  • Hoe merk je dat je te weinig zuurstof binnen krijgt? - 26 maart 2023
  • Lovehandles bij mannen: meer testosteron tegen overgewicht! - 24 maart 2023
  • Welke voedingsmiddelen zijn een natuurlijke pijnstiller? - 17 maart 2023

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: 2017, actifry, airfryer, buiten koken, drank, fitmom, food, foodtrends, groenten, happiness, lactose-intolerantie, lifestyle, ontbijt, trends, vlees, zeewier

Lees Interacties

Reacties

  1. Naomi zegt

    5 oktober 2017 om 16:42

    Wat zijn de bronnen voor deze trends? Trendwatching experts, onderzoeken, … ? Ik zou dit graag weten voor mijn afstudeeronderzoek.

    Beantwoorden
    • Jenny zegt

      6 oktober 2017 om 10:18

      Hoi Naomi, dit zijn voornamelijk trends die wij zelf constateren. Natuurlijk worden we wel beïnvloed door alles wat we het afgelopen jaar gelezen en gezien hebben. En gehoord van onze lezers. Hopelijk heb je hier iets aan. Gr. Jenny

      Beantwoorden
  2. Marjo zegt

    5 februari 2017 om 19:51

    Wishfulltfhinking noemen ze dat, ga toch heen.

    Beantwoorden
  3. Trijnie zegt

    1 januari 2017 om 14:29

    Leuke info. Ik ga beginnen met meer op mijn voeding te letten en daar ook een blog over te schrijven. Ik verdraag namelijk niet zo goed tarwe, lactose en suiker. Het is geen drama als ik iets eet, maar niet te veel.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Hoe merk je dat je te weinig zuurstof binnen krijgt?
  • Lovehandles bij mannen: meer testosteron tegen overgewicht!
  • Zelf hummus maken | Makkelijk en gezond
  • Je bent jong en voelt je ongelukkig. Wat kun je zelf doen?
  • Onschuldig blowen bestaat niet

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven