Ons jaarlijkse overzicht met alle gezonde trends voor 2018!
Er wordt wel eens aan ons gevraagd hoe wij aan deze trends komen. Ten eerste lezen we veel boeken en nieuwsberichten. Daarin kun je goed bepaalde trends herkennen. We kijken ook wat er internationaal op gebied van food & lifestyle speelt. Maar onze lezers zijn ook belangrijk. We kijken goed wat jullie bezig houdt en wat aan populariteit wint.
Sommige trends zijn snel voorbij, andere trends doen er wel jaren over om echt te floreren. Wij maken in ieder geval elk jaar met veel plezier een nieuw overzicht met alle gezonde trends!
Gezonde trends voor 2018
Food
1 Vegan
De grootste en waarschijnlijk blijvende trend is toch wel dat iedereen minder of geen vlees gaat eten. Het vlees dat we eten moet van goede kwaliteit zijn en we zijn bereid om daar meer voor te betalen. We willen graag weten waar het vlees vandaan komt.
Maar zowel thuis als bij restaurants zie je dat vlees minder belangrijk wordt en er meer aandacht komt voor verschillende bereidingswijzen van groente. De maaltijden zijn niet meer specifiek voor vegetariërs bedoeld. Wij hebben ook veel lekkere vegan-recepten op de site. Wij zijn niet vegan, maar eten we het wel regelmatig.
2 Vasten in de avond
Ondanks dat onderzoekers er niet echt bewijzen voor kunnen vinden, ervaren steeds meer mensen dat het ’s avonds niet meer eten veel doet voor je gezondheid en je gewicht. Bijvoorbeeld na 20 uur eet je niets meer en neem je eventueel alleen nog wat water. Sowieso neem je ’s avonds geen calorierijke voeding meer. Of ga je nog een stap veder met intermittent fasting. Vanessa doet dit regelmatig.
3 Water met smaakjes
Water drinken is in 2018 helemaal in. Vooral water met smaakjes zijn enorm in opkomst. Je kunt zelf bijvoorbeeld komkommer, munt, limoen of citroen aan je water toevoegen, maar je kunt ook kiezen voor de waterflesjes met een smaakje (en 0 calorieën).
Niet alleen overdag zie je steeds meer mensen water drinken, ook op feestjes kiest men vaker voor bruisend water in plaats van een alcoholische drank.
4 Moringa
Al houden we er niet meer van om over superfoods te praten, moringa is wel als een soort superfood enorm in opkomst. Alleen moet je het dan meer zien als voeding met veel voordelen voor je gezondheid. Moringa wordt vooral verkocht als een soort poeder en dit is afkomstig uit de zogeheten Wonderboom! Het poeder lijkt een beetje op matcha thee en heeft een enorm sterke voedingswaarde door de vele vitaminen, mineralen, eiwitten, essentiële aminozuren, antioxidanten en bioflavinoïden. Het wordt daarom ook genoemd als voedingsmedicijn. Moringa wordt gebruikt in o.a. shakes, wokgerechten, soep of yoghurt. Of in te nemen als capsule.
5 Bloemen en exotisch eten
We kijken steeds wat verder als het om voeding gaat. Zo zie je steeds vaker eetbare bloemen in de koelvitrines bij de supermarkt. Gezond, maar je maakt er ook extra feestelijke maaltijden mee. Ook het eten van insecten of andere exotische voeding komt steeds vaker naar Nederland. Het zijn gezonde alternatieven voor bijvoorbeeld vlees. De wereld wordt steeds kleiner en we staan open voor andere eetgewoonten.
6 Gezond bakken
Het bakken van taarten en cakes blijft populair, mede door diverse televisieprogramma’s. Toch is er wel een verschuiving. We gaan steeds vaker proberen zo gezond mogelijk, heel lekker te bakken. Met natuurlijke en pure ingrediënten. We genieten ook echt van onze baksels en dat sluit weer aan bij de Scandinavische hygge-trend.
7 Natuurlijke poeders als gezondheidsboost
Verschillende voedingsdeskundigen promoten natuurlijke poeders die vol met vitaminen, mineralen, kruiden en vezels zitten. Dit omdat zij overtuigd zijn van het feit dat wij tegenwoordig te weinig goede voedingsstoffen binnen krijgen. Ook al eten wij gezond. De poeders drink je als een soort shake en zijn over het algemeen niet lekker, maar wel gezond, zeker voor een goede darmwerking.
8 Koolhydraatarm
Dit lijkt niet nieuw te zijn, toch is er wel iets veranderd. Ging het vroeger vooral om een koolhydraatarm dieet, is het nu een leefstijl geworden. Met veel meer aandacht om koolhydraatarm eten vooral te doen door pure gezonde voeding te eten zoals groenten, noten en peulvruchten. Er wordt kritisch gekeken naar de koolhydraatinname. Minder of slechts één keer per dag. Dit wordt mede gevoed door de vele ervaringen van mensen die hun gezondheid zagen verbeteren toen zij koolhydraatarm gingen eten.
9 Gezonde suikeralternatieven
Over het algemeen raden voedingsdeskundigen aan om minder zoet te eten, zodat de drang naar suikerrijk eten vanzelf minder wordt. Wij merken zelf dat koolhydraatarm eten ook de vraag naar zoet doet afnemen. Toch willen we ook blijven genieten en af en toe zonder schuldgevoel een lekker taartje eten. Erythritol als gezonde suikervervanger zal steeds bekender worden en dit zal ook gebruikt worden als vervangende suiker (0 calorieën, zonder schadelijke gevolgen) in allerlei lekkere baksels. Het smaakt namelijk veel beter dan natuurlijke stevia.
10 Theesoorten
Thee drinken we steeds vaker op natuurlijke wijze. Maar ook in bijzondere combinaties. Bijvoorbeeld thee met paddenstoelen…. of geroosterde groene thee. Er zijn allerlei nieuwe smaaksensaties die je als gezonde gedroogde thee zelf maakt. Zo vinden wij de amaretto-rooibos thee echt heerlijk ’s middags op kantoor.
Lifestyle trends 2017
1 Selectiever gebruik van social media
We gaan steeds selectiever om met social media. Facebook wordt nu vooral gebruikt om interessante artikelen te delen, of evenementen. Maar minder voor privé-berichten. Twitter begint juist weer wat te groeien. Actieve twitteraars hebben vaak minder met andere social mediakanalen. Op Twitter kun je snel anticiperen op nieuws. Ook kun je hier meningen of interessante informatie delen.
Heel vriendelijk en laagdrempelig is Instagram. Hier zie je ook nog een groei. Een foto staat centraal en je hoeft hier niets bij te schrijven, maar het mag wel. Instagram begint misbruik van hashtags aan te pakken, waardoor de berichten weer meer passen bij specifieke interesses. Ik vind Instagram ook veel fijner dan Facebook (zie Instagram Vanessa of Instagram Jenny). Snapchat is vooral populair onder de jeugd. De 30+ generatie kan er maar moeilijk mee uit de voeten. Al ontdekken wel steeds meer de grappige filters die Snapchat bevat.
Het belangrijkste, zeker aankomend jaar, is dat we niet meer álles delen, maar bewuste keuzes maken. Dat we niet alles meer volgen op social media, maar de telefoon vaker wegleggen en slechts op bepaalde momenten kijken. Social media wordt voroal steeds meer een goede inspiratiebron bij bepaalde interesses.
2 De natuur in mode-accessoires
Zo zullen bijvoorbeeld schelpenkettingen weer helemaal hot en trendy zijn. Ook andere kettingen of mode-accessoires waarbij je een link legt met de natuur zijn echt een modetrend voor 2018. Misschien niet specifiek een gezonde trend, maar wij vinden het wel een mooie natuurlijke trend, die past bij een pure leefstijl.
3 HIIT training
De High Intensity Interval Training bestaat al een poosje, maar het wordt het komende jaar steeds bekender bij het grote publiek. Bij HIIT kun je zowel thuis als op de sportschool in een hele korte tijd heel intensief en effectief trainen. Ook ideaal als je vet wilt verbranden. Je traint 15 minuten tot een half uur en in die tijd doe je een aantal herhalingen van intensieve oefeningen. Bijvoorbeeld 4x 30 seconden squatten. Of 10 x 15 seconden heel snel springen. Tussendoor heb je een korte rustperiode. Het aankomende jaar zullen wij op onze site een aantal goede HIIT oefeningen met jullie delen.
4 Scandinavische gebruiken
Scandinavische landen combineren hard werken met gezelligheid (Hygge in Denemarken) en sociale contacten. Zo is er om tien uur en drie uur een korte werkpauze, waarin je met collega’s gezellig wat gaat drinken en waar regelmatig iets lekkers op tafel komt. De verplichte koffiepauze noemt men Fika.
Overigens zie je in Zweden dat men steeds vaker naar een zes-urige werkdag gaat. Het idee erachter is dat je toch geen 8 uur per dag heel productief bent. Je kunt beter in kortere tijd heel productief zijn en meer vrije tijd hebben om zo je rust te pakken. Dit voorkomt burnouts of andere ziektes. In Nederland zijn ook de eerste bedrijven die dit concept delen en hiermee experimenteren.
5 Minder positiviteit meer realisme
Altijd maar positief zijn, kan gewoon niet. Al was dat wel een poosje de trend. Als we maar positief zijn, komt alles goed. Er zijn nu veel meer realistische gedachten: soms gaat het lekker, soms zit alles tegen.
Soms is er blijdschap, soms is er verdriet. Soms ben je tevreden, even later voel je je zomaar onrustig. Door dit te accepteren, ontstaat er meer rust naar onszelf toe. We beseffen ook meer dat we zelf een aandeel hebben in hoe we ons voelen. Er moet tijd zijn om iets te verwerken, maar daarna kun je je zelf ook weer aanmoedigen om bepaalde dingen weer op te pakken of je destructieve gedachten minder serieus te nemen. Het leven heeft ups and downs en zo hobbelen we ook door het leven.
Tot slot
Zie jij zelf ook andere trends voor 2018 rond food & lifestyle? Deel dat dan gerust hieronder met ons. We zijn benieuwd!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter