Een paar weken geleden is na een lange zoektocht naar de oorzaak van de problemen in mijn buik ‘eindelijk’ het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) geconstateerd.
Waarom ging ik überhaupt naar de dokter? Ik zal je een beeld geven van mijn vage klachten. Eigenlijk al sinds mijn puberteit (denk ik) heb ik een lastige stoelgang. Dan weer dagen niet, dan weer een paar keer per dag naar het toilet. Op vakantie gaan, betekent soms wel een week geen ontlasting. Maar ja dat was ik gewend en gaf niet altijd problemen. Een beetje extra vezels en hoepla gewoon doorgaan.
Af en toe had ik echt verschrikkelijke krampen, ik dacht dat ik misschien een galsteen had. Alleen wees de echo anders uit. Ik had een lege galblaas, dus de kans dat er stenen zaten, was niet logisch. Tot ik een paar weken geleden echt continu pijn had in mijn buik en rondliep alsof ik vijf maanden zwanger was. Ik had zo’n opgezette en pijnlijke buik. Deze buikklachten gingen gepaard met extreme vermoeidheid. Reden genoeg voor mij om naar de dokter te gaan. Ik dacht ook nog aan een mogelijke overspannenheid, maar het lijkt toch echt uit mijn buik te komen. Sinds anderhalve week heb ik een aangepast dieet. De grootste triggers voor darmklachten (krampen, obstipatie, winderigheid, opgeblazen gevoel) moet ik voorlopig even vermijden.
Wat zijn de belangrijkste veroorzakers van buikpijn en darmklachten?
Stress
Om het leuker te maken heb ik een tekening gemaakt. Ik zit momenteel toch veel vaker op een stoel… Fysieke inspanning is echt lastig(er) door de buikklachten. Tekenen ontspant mij en is nu een goede activiteit als ik wat meer rust pak. Het risico van te veel zitten, is namelijk piekeren en dat is ook niet goed voor mijn buik. Piekeren is natuurlijk een vorm van stress en dat is dan ook vaak een boosdoener van darmklachten.
Bepaalde voedingsmiddelen
Verder eet ik de komende weken zo min mogelijk van onderstaande voedingsmiddelen. We gaan hopelijk binnenkort naar Frankrijk op vakantie en dan wil ik ook niet te veel stress krijgen over een heel streng dieet. In Frankrijk krijg je zowat ui en knoflook bij het ontbijt, dus ik wil er niet té strikt mee omgaan. Maar ik wil natuurlijk ook genieten en mijn darmen wat rust geven, dus ik ga er wel goed op letten de komende tijd.
Voor mij geldt dat ik de volgende voedingsmiddelen beter kan vermijden:
- Ui en knoflook
- Paprika en rode peper (dus ook sambal)
- Gluten, alleen 100% speltbrood van de bakker
- Champignons
- Zuivelproducten met lactose
- Avocado, max 1/2 per dag
- Rijpe bananen
- (Groene) appels
- Cafeïne
In september ga ik starten met het FODMAP dieet, dan ga ik ‘echt’ op zoek naar de voedingsmiddelen die ik in de toekomst liever niet meer eet. Het is een traject van ongeveer een jaar. Dus daar zal ik jullie regelmatig van op de hoogte houden. Binnenkort zal ik uitleggen wat het FODMAP dieet inhoudt, want dat is ook wel een blogje waard. Nu eerst starten met mijn tijdelijke dieet!
Zie ook twee recepten waarbij ik al rekening houd met dit dieet:
Glutenvrije Pasta Pesto
Glutenvrije Spinaziepannenkoeken met Zalm
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter