Havermout is lekker en gezond. Je kunt het makkelijk gebruiken voor diverse maaltijden van ontbijt, lunch tot tussendoortje. Het is een handige manier om vrij lang het hongergevoel buiten de deur te houden, doordat de koolhydraten langzaam verwerkt worden door je lichaam. Een suikerpiek wordt zo voorkomen.
De antioxidanten in havermout beschermen je lichaam tegen schade van buitenaf, of tegen schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan.
Ingrediënten voor 10 muffins
- 100 gr havermout (of havermeel)
- 1 banaan
- 1 appel
- 2 (biologische) eieren
- anderhalve theelepel bakpoeder
Extra nodig
- keukenmachine of blender
- muffinvormpjes van papier of siliconen
Bereiding
Zet de keukenmachine of blender klaar. Doe hier de havermout in en laat de machine draaien totdat het meel wordt. Voeg hier de banaan zonder schil, de appel zonder klokhuis, met schil, de eieren en het bakpoeder aan toe. Laat de 5 minuten keukenmachine draaien.
- Doe het meel in de muffinvormpjes
- Vul ze tot ongeveer 2/3
- Bak 25 minuten in een op 200ºC voorverwarmde oven*
- Wacht minstens een kwartier met opeten
* Per oven kan de baktijd verschillen. Test of je muffins gaar zijn door met een satéprikker in de muffin te prikken. Komt de prikker er droog uit? Dan zijn de muffins goed gaar! Ik heb zelf ook even mee moeten experimenteren, maar nu vind ik ze perfect en erg lekker!
Tip: ook lekker met honing, walnoten, blauwe bessen of cacao/chocola er door heen!
Nog een tip: ben je gek op bakken en haver? Bekijk dan het kookboek bakken met haver op bol.com Er is een uitgebreid inkijkexemplaar, dus krijg je een goed beeld hoeveel lekkere recepten er in het boek staan.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Lelie zegt
Hoi hoi,
Mijn kids en ik zijn gek op havermout in alle vormen, van pap tot pannenkoeken. Nu heb ik deze muffins gemaakt en ze zijn helemaal gelukt. Ik zou ze alleen wat luchtiger willen hebben, zou ik er evt melk of kwark aan toe kunnen voegen?
Vanesa zegt
Hallo Lelie,
Dat kun je proberen, of een beetje extra bakpoeder…
Succes!
Michelle zegt
Simpel doeltreffend recept. Je kan inderdaad alles toe voegen wat je wil. Maar hij is goed gekeurd door mijn 11mnd oude zoon en daar ging het om. Voor zijn eerste verjaardag wilde ik een simpele suikervrije traktatie. Nou dat gaat wel lukken! Ik wilde hem alleen ook in xl cupcake maken als soort van taart. Zou dat kunnen?
Vanessa zegt
Goed idee! Denk wel dat je een XL kunt maken – maak ‘m dan niet te hoog… Anders wordt ’t te machtig denk ik. We zouden het leuk vinden als je laat weten, wat het resultaat is 😉
Michelle zegt
Nou de xl muffib is zeker gelukt! Hij was/is heerlijk! Ik heb het recept voor 10muffins gemaakt met appel en een beetje kaneel (dat vind ik lekker). Dit heb ik in een muffinvorm xl gegoten en voor 25min in de oven. Even geprikt met een sateprikker en hij was gaar. Lekkere slagroomtoef erop! Mijn zoontje vond hem heerlijk!! Ik heb het gewone formaat cupcakes ook gemaakt met cacaopoeder en met aardbeien! Ook zeker aanraders. Het is jammer dat ik geen foto kan toevoegen
Sanne zegt
Is een muffin een juiste hoeveelheid qua ontbijt of moet je er dan meerdere eten?
Vanessa zegt
HI Sanne, ik denk dat je er meerdere nodig hebt of je moet het combineren met vers fruit. Dat is wat ik zelf altijd doe!
Eet smakelijk,
Vanessa
Wiebke zegt
Simpel en lekker. Vind ze niet zo heel bijzonder, maar handig recept als je een te rijpe banaan in huis hebt :).
Greet zegt
Ze rijzen wel voldoende, maar zakken terug in, zelfs na dubbele baktijd, blijven ook nat in het midden. Suggesties?
Carla zegt
Ze plakken inderdaad vast aan het papier. De smaak is wel ok, maar niet bijzonder. Ik maak ze niet weer.
Tara zegt
Bij mij plakken ze aan de papieren vormpjes. Waar zou dat aan kunnen liggen? Aangezien ze inderdaad haast niet rijzen blijft er dan weinig van over.
Vanessa zegt
Hallo Tara
Ik weet niet waar het plakken door komt. Misschien kun je gebruik maken van siliconen bakvormpjes. Deze kun je evt. nog een beetje invetten. Ik heb er geen last van nl.
Voor het rijzen kun je iets meer bakpoeder toevoegen.
Succes,
Vanessa
Pauline zegt
Zou ik ze van tevoren kunnen maken ?
Vanessa zegt
Dat is prima te doen. Langer bewaren, kan in de vriezer…
Pauline zegt
Dankjewel! Is de smaak nog goed als ze uit de vriezer komen ?
Dafne zegt
Ik heb ze ook een paar keer gemaakt, maar ze willen niet echt rijzen. Klopt dit
Vanessa zegt
Hallo Dafne
Echt bol worden ze niet, maar ze horen wel iets te rijzen. Een beetje meer bakpoeder misschien?
Zo bol als in de supermarkt wordt t niet, daar zitten ingrediënten in die we juist willen voorkomen ?
Marta zegt
Misschien i.p.v. bakpoeder Baking Soda gebruiken? Dat rijst goed bij het zure van de appel. Baking Soda is verkrijgbaar in de supermarkt.
Francine zegt
Fijn recept! Ik heb het al erg vaak gemaakt, met een eigen draai eraan:
Ik doe er limoensap, vanille extract, kaneel en een snufje zout bij, voordat ik de massa laat draaien.
Daarna doe ik er nog stukjes (gedroogd) fruit doorheen en bestrooi ik de gevulde vormpjes met kokos.
Ik maak er 9 muffins van, zodat ik er precies 3 x van kan ontbijten. Lekker besmeerd met kokosolie (:
Er valt genoeg mee te variëren aan vulling!
Bedankt voor het basisrecept!