Ga je met je kind ‘gewone’ zandkoekjes bakken? Maak ze dan gezonder en glutenvrij? Dat kan door gebruik te maken van havermoutmeel en kokosbloesemsuiker. Dat scheelt en dan kun je zonder zorgen een koekje (extra) nemen.
Kokosbloesemsuiker en havermout zijn net dat beetje gezonder door de lagere lage glycemische index. Over havermeel hebben we kort geleden al uitgebreid geschreven. Kokosbloesemsuiker is natuurlijk wel suiker. Maar bij kokosbloesemsuiker heb je minder last van een suikerpiek en heb je na een half uur niet alweer trek in een koekje. Bovendien is het natuurlijker dan suiker of zoetstoffen. Een goed alternatief voor kokosbloesemsuiker is wel erythritol (te koop onder de naam Sukrin). Een geheel suikervrij, maar natuurlijk zoetmiddel. Je kunt het hier kopen.
Ingrediënten voor ongeveer 20 koekjes
- 1 ei
- 150 g (biologische) roomboter (koud)
- 100 g kokosbloesemsuiker of Sukrin
- 200 g havermeel (dit merk is 100% glutenvrij!)
Bereiding
- Splits het ei en gebruik alleen de eidooier. Meng vervolgens alle ingrediënten in de keukenmachine of met een handmixer met deeghaken tot het deeg een korrelige structuur heeft. Kneed de deegkruimels met koele handen tot een samenhangend deeg. Rol tot een bal en verpak in vershoudfolie en laat het 30 min. in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Maak kleine bolletjes van het deeg, druk deze plat en maak een mooi vormpje. Je kunt een rondje maken, of gezellige vormpjes gebruiken. Kinderen vinden figuurtjes zeker leuker!
- Bak de koekjes in het midden van de oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar. Neem ze van de bakplaat en laat afkoelen, bij voorkeur op een rooster.
Geniet ervan!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Jessica zegt
Ik heb het geprobeerd met Wajang boter, maar het was helaas geen succes… Het bleef een plakkerige bende, ookal had ik nog wat meel toegevoegd.
Geprobeerd uit te rollen en toen de grote koek maar in stukjes gebroken 🙂
Geen idee of ik iets verkeerd heb gedaan.
Groetjes Jessica
Vanessa zegt
Hi Jessica
Dat is spijtig om te horen, maar zo op afstand tips geven vind ik erg lastig. Ik ken die boter niet, dus of dat de oorzaak is durf ik niet te zeggen.
Hopelijk smaakte de stukjes nog wel!
Anja zegt
Heb ze gemaakt met glutenvrije boekweitmeel, walnoten gehakt en sesam en lijnzaad erbij, boter vervangen door plantaardige wayang margarine voor dochter die geen melk en gluten mag, was toch een succes
Wendy zegt
Oh, dat ga ik ook proberen. Dochter mag ook geen gluten, melk, tarwe, spelt, rogge, eigeel, eiwit… Dus ik ga ook boekweitmeel proberen, plantaardige boter en eivervanger dan. Hopelijk lukt het!
Im zegt
Bedankt voor het recept. Ik wil graag de kokosbloemsuiker vervangen voor honing. Hoeveel honing zou ik dan kunnen gebruiken? Alvast bedankt
Vanessa zegt
Lastige vraag, ik zou ongeveer hetzelfde doen.
Ik heb even op internet gezocht en kom tot een volgende vergelijking:
100 gram suiker (oftewel 8 el) staat gelijk aan 6 el ahornsiroop.
De hoeveelheid kokosbloesemsuiker en suiker zijn gelijk – honing kon in niet vinden in een voorbeeld – dus probeer het met 6 el honing.
Wil je ons het resultaat laten weten? Dan kunnen we het toevoegen aan het recept.
Alvast bedankt, Vanessa
Anoniempje zegt
Honing heeft ook vocht, indien het deeg te nat wordt wat boter / ei minderen of companeseren met extra havermeel.