Er zijn vele goeroes die aangeven dat soja heel gezond is. Soja wordt gezien als de ideale vlees- of visvervanger. Daar speelt de producent uiteraard gretig op in.
Soja was ooit een bijproduct van de industrie, waarvan grote hoeveelheden overbleven. Ze hebben er producten voor de consument van gemaakt. Denk aan; soja toetjes, soja melk, soja burgers, noem het maar op. We denken allemaal dat het heel gezond is. Is het ook zo?
Veel mensen denken vooral aan genetisch gemodificeerde soja. De eigenschappen van de soja zijn dan veranderd. In onze voeding wordt dat niet vaak meer toegepast, want de fabrikant moet dit op de verpakking melden en in Europa mag men soja niet genetisch modificeren voor menselijke consumptie. Buiten Europa echter wel.
Bovendien krijgt veel vee nog wel genetisch gemodificeerde soja als veevoer. Als wij dit vlees eten, bepaalde eieren eten, of melk drinken, kun je dit dus indirect wel binnen krijgen.
In 2020 ontstond er ophef omdat De Europese Unie de import van een nieuwe generatie genetisch gemodificeerde soja uit de Verenigde Staten toestond. Dat betekent dat sowieso tot 2030 soja op de markt komt die is geteeld en met middelen die in Europa niet zijn toegestaan.
Jacqueline van Lieshout van detoxcoach.nl. krijgt ook vaak vragen over soja. Jacqueline is ook bekend van het zeer populaire boek In 28 dagen van Gifbelt naar Tempel.
Bijna dagelijks krijgt Jacqueline mails over soja en de producten, die ervan gemaakt worden. Vragen zoals:
- Mag ik tofu eten?
- Kan ik soja melk drinken in plaats van geitenmelk?
Jacqueline schreef voor ons deze informatie over gefermenteerde en ongefermenteerde soja:
Gefermenteerde of ongefermenteerde soja
Allereerst moet echt benadrukt worden dat je altijd, of in ieder geval zoveel mogelijk, moet kiezen voor biologische producten. Zeker in de soja-wereld. Genetisch gemanipuleerde soja wil je niet in je buurt hebben. Wanneer het aan hongerige varkens wordt aangeboden lopen ze er met een boog omheen.
Dan is er nog een verschil tussen gefermenteerde en ongefermenteerde soja. Hier een lijstje met wat nu wat is:
Ongefermenteerde soja is ongezond
- tofu
- tahoe
- alle soorten sojamelk
- soja babymelk poeder
- soja eiwitpoeders
- vegaburgers, sojaworstjes
Gefermenteerde soja is gezond
- biologische miso
- biologische tempé
- sojasaus
- tamari (glutenvrije sojasaus)
- natto (gefermenteerde bonen)
Dan heb je natuurlijk ook nog edamame, dat zijn onrijpe sojabonen in de peul.Veel gezien bij sushi, wij eten het dan ook vaak op een sushi- of pokebowl.
Wat is nu probleem van ongefermenteerde soja?
Fytinezuur, net als in de boterham
Soja is een peulvrucht. Soja bevat fytinezuur. Ook producten uit dezelfde familie bevatten dit zuur. Denk bij de familie aan: rijst, gerst, haver, tarwe en rogge. Fytinezuur zie je ook weleens staan bij de lijst van ingrediënten op brood.
Fytinezuur zorgt voor het blokkeren van de opname van essentiële mineralen (zoals calcium, magnesium, koper, ijzer en zink). Het wordt daarom ook wel een mineraalrover genoemd. Ook blokkeert het de inname van jodine, essentieel voor de groei en stofwisseling en daarnaast voor de schildklier om schildklierhormonen te produceren.
Vergelijkbaar met een anticonceptie pil
Het gevaarlijkste effect zijn de aanwezige fyto-oestrogenen. Deze hebben de potentie om onvruchtbaarheid te veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van 2 glazen sojamelk in slechts één maand genoeg chemische stoffen levert om de menstruatiecyclus van een vrouw te beïnvloeden. Ook vergroot soja de kans op borstkanker. Soja kan ook de schildklier ontregelen, wat tot flinke problemen en ziektes kan leiden.
Nog meer problemen met ongefermenteerde soja
- verzwakt het immuunsysteem
- vergroot de kans op nierstenen
- draagt bij aan voedselallergieen en spijsvertering intolerantie
- kunnen problemen met de alvleesklier veroorzaken
- bevat enorm veel aluminium, dit kan giftig zijn voor het zenuwstelsel en de nieren
Voordelen van gefermenteerde soja
- fytinezuur wordt geneutraliseerd tijdens het fermentatieproces
- sterk positief effect op de darmflora
- zorgt voor betere opname van voeding (en voedingsstoffen)
Nog een laatste waarschuwing:
Suiker is ook in de sojaproducten toevoeging nummer één. Ook dit is goed om te weten. Kijk maar eens in de supermarkt op de achterzijde van de populaire sojaproducten. Zie hoeveel suiker daarin zit.. Staat suiker als eerste ingrediënt, dan is dat ook wat het meest in het product zit. Need I say more?
Oke, nog eentje dan: mensen met schildklierproblemen moeten voorzichtig zijn met het eten van soja. Dat geeft Juglen Zwaan aan in zijn artikel over de sojaboon.
Leestip redactie: Weg met lovehandles bij mannen! (ook hier kan soja een rol spelen!)
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024