Dit is een persoonlijk blog over mijn gewicht. Ja, ik weet hoe het moet, maar toch ging het de afgelopen maanden niet helemaal goed met mijn gewicht. Er is 6 kilo aangekomen in korte tijd. Ik leg hieronder uit hoe dat zo kon gebeuren.
Met update – na een 1,5 week! Klik hier.
& update na 2,5 week
Nu ben ik gestart met de ‘methode’ Eet beter van huisarts Tamara de Weijer. In eerste instantie viel ik voor de lekkere recepten. Omdat een vast weekmenu mij helpt, heb ik besloten om het 28 dagen te volgen. Eigenlijk is het mijn bekende gezonde eetpatroon, maar door de hulp van een menu te leven, zal mijn lichaam er weer sneller aan werken.
Waardoor kon in ineens 6 kilo aankomen?
Het aankomen in gewicht begon toen ik mijn teen brak, vlak voordat we op vakantie zouden gaan. En op vakantie betekent ook bij mij iets meer eten (en wijntjes drinken). Normaal gesproken zijn we behoorlijk sportief, ook tijdens een vakantie. Dan heb ik ook geen moeite om op gewicht te blijven. Sowieso wandelen we graag. Twee keer in de week een wandeling van een uur of 4 en dagelijks een lange wandeling met de hond is gewoon tijdens de vakantie. Door mijn teen kon ik deze keer niet veel wandelen en liet vooral mijn man de hond uit. De twee vakantiekilo’s zaten er aan voor ik er erg in had.
Terug van vakantie, kon ik helaas nog steeds niet sporten en was het natuurlijk nog steeds heerlijk weer. Als je dan in de tuin zit, dan smaakt zo’n wijntje met een nootje erbij weer heerlijk, toch?
Toen mijn teen weer redelijk normaal was, begon er net een nare periode van veel stress. Sommige mensen, zoals mijn man, vallen af van stress. Ik kom absoluut aan! Ik ga emotiesnaaien en de stress zet zich vanzelf om in buikvet. Daar heeft Jenny al eens een mooi artikel over geschreven. Reden nummer 1 die Jenny aangeeft in dat artikel (financiën) is hetgeen waar het bij mij om draait. Leuk om dit gelijk te herkennen, probleem minder leuk! We kregen een flinke tegenvaller op ons pad.
Langzaamaan kwam er nog 4 kilo bij. Oké, het hoogtepunt was afgelopen weekend, net voor mijn maandelijkse periode start en ik dan altijd al een kilo zwaarder ben 😉
Aankomen, maar ook weer afvallen. De draad oppakken!
De afgelopen weken heb ik een traject gevolgd bij Sylvia van de Succeswinkel om mijn talenten verder te ontdekken. En dat heeft mij enorm geholpen om rust te vinden. De omgevingsfactoren, die mij eerst zo’n stress gaven, zijn er nog. Maar ik kan er nu goed mee omgaan. Ik richt me vooral op die elementen, die ik kan veranderen en heb alle vertrouwen in een goede afloop.
Ik heb een paar super belangrijke dingen over mezelf geleerd. Wat maakt dat ik me in mijn kracht zet? Dat is inspiratie!
Inspiratie, onze site staat er natuurlijk vol van. Maar juist door dit persoonlijke verhaal te delen, denk ik dat ik dat ik jou nog meer kan helpen om de inspiratie te vinden om ook aan jouw stress en de extra kilo’s te werken. Ik zou het super vinden, als je hieronder bij de reacties jouw verhaal wilt delen.
Hoe ga ik nu beter eten?
Het programma van Tamara (schrijfster van het boek Eet Beter), is om te leren om beter te eten, zodat er een voedingspatroon ontstaat dat je altijd vol kan houden. Ik kan me helemaal vinden bij de uitgangspunten, die ik zo met je deel. Extra aandacht voor één uitgangspunt dat voor mij echt het beste werkt en dat is drie keer per dag eten. Dan is mijn energie echt het beste. Maar dat is nu tijdens de eerste week wel weer even wennen. Want ja als ik rond 10.30 uur een kopje koffie neem, dan nam ik er de laatste tijd toch graag een koekje, stukje fruit of stukje chocolade bij…. Terwijl ik daarvoor ook genoeg had aan drie maaltijden per dag. Zo zie je maar hoe (slechte) gewoontes zo weer in je leven sluipen…
De schrijfster, Tamara, is dus van mening dat het eten van drie keer per dag het beste is voor iedereen. Ik weet niet of het voor iedereen geldt, maar ik denk dat zeker heel veel mensen dat zouden kunnen ervaren. Het is er voor velen zo ingesleten om halverwege de ochtend en middag een tussendoortje te nemen. Of juist ’s avonds allemaal lekkers te eten voor de televisie. We leren het onze kinderen op school al. Tijdens het tienuurtje is het heel gewoon dat kinderen iets eten. Probeer eens drie maaltijden per dag en hoe je je dan voelt en hoe je energie is?
Tijdens deze eerste week, merk ik wel dat ik ’s avonds wat eerder wil eten. Rond zes uur begint mijn maag te knorren, terwijl we meestal tussen 18.30 en 19 uur pas eten…
Uitgangspunten uit het boek Eet beter
Tamara geeft de uitgangspunten in haar boek aan als haar beste eetadviezen:
- eet zo min mogelijk uit pakjes en zakjes (of alle producten uit de fabriek)
- eet veel groente en 2x fruit per dag
- eet zo min mogelijk suiker, of producten met suiker
- doe rustig aan met zetmeel en kies altijd voor een volkoren variant
- gebruik extra vierge olijfolie
- gebruik noten, pitten, zaden en avocado voor meer verzadiging
- eet één of twee keer per week (vette) vis
- doe rustig aan met rood of bewerkt vlees
- eet voldoende tijdens de maaltijden, zodat je dus voldoende hebt aan drie maaltijden per dag
- neem de tijd om te genieten van eten en drinken
Dit vind ik echt ‘regels’ die makkelijk vol te houden zijn. Ze geeft ook aan, mocht je een keer trek krijgen in een taartje, glaasje wijn of handje chips, neem het dan. Maar kies hier heel bewust voor, incidenteel en zorg dat de rest van je eten wel helemaal gezond is. Pak zo snel mogelijk de draad weer op. Dan is het namelijk echt voor altijd vol te houden.
Tijdens deze 28 dagen zal ik me zoveel mogelijk aan het programma houden.
Voor meer informatie over het boek, verwijs ik je naar bol.com.
Mijn ervaring tijdens de eerste week
Afgelopen zondag heb ik heel gezellig samen met mijn dochter een uurtje in de keuken gestaan en hebben we twee gezonde broden en havermoutkoeken gebakken. Het zijn recepten met 0% suiker of suikervervangers zoals honing. De zoete smaak komt van het fruit dat er doorheen verwerkt is. We hebben al gesmikkeld van de havermoutkoeken met sinaasappel en het havermoutbrood met kersen. Als je de recepten uit dit boek maakt, heb je snel meer dan voldoende in huis, dus de vriezer is gevuld met setjes voor de komende periode. Voorbereiden is essentieel!
Verder ben ik al 1,8 kilo afgevallen na 3 dagen. Ja, de ongestelde kilo is er af. Dus eigenlijk 0,8 kilo in 3 dagen. Dat is een top resultaat! Ik voel me vooral erg lekker. Goede energie, dat motiveert me absoluut om verder te gaan en nog meer lekkere recepten te gaan eten!
Heerlijke recepten, toch? Ik geniet er absoluut van en de rest van de familie ook. Ik gooi het menu wel een beetje om, wegens de ingrediënten die ik nog in huis had. Ik vind het zonde om eten weg te gooien. We hebben daarom ook een paar andere recepten gegeten, omdat ik die nog over had van een diner (zie de foto’s op instagram) dat ik afgelopen weekend had gemaakt met heerlijke gezonde recepten uit het boek Simpel van Ottolenghi. En dat mag ook volgens dit patroon. Het is geen vast programma, maar zet je wel tot het maken van bewuste keuzes.
De komende weken zal ik je op de hoogte houden van mijn ervaringen, dus hou het blog in de gaten als je wilt weten wat voor lekkers ik allemaal ga eten! Ook zal ik dit op instagram doen.
Update na 1,5 week
Vorige week schreef ik dat ik me top voelde. ’s Middags ging de detoxmachine echt aan. Ik had hoofdpijn en voelde me fysiek echt niet lekker. Mentaal voelde het wel goed. Ik ben bekend met het fenomeen ontgiften en weet dat het meestal gepaard gaat met hoofdpijn. Dus niet getreurd. Even wat MSM genomen, ter verzachting van de hoofdpijn en extra afvoer van afvalstoffen.
De volgende dag ging het gelukkig weer beter.
De balans van de weegschaal staat op 2,5 kilo. Dat is eigenlijk 1,5 kilo, want die ongestelde kilo telt natuurlijk niet mee. Na 1,5 week vind ik 1,5 kilo een mooi getal. Het gaat snel, maar moet ook niet te snel gaan. Dan hou je het niet vol.
Het had misschien harder kunnen gaan, maar ik heb van het weekend ook gewoon genoten van een glaasje wijn. We zaten gezellig thuis en ik had een feestje. Omdat dit een vast voedingspatroon is, wil ik dit ook niet laten staan. De volgende 3,5 kilo gaan op deze manier de komende weken vast makkelijk van af.
Heel af en toe heb ik even een momentje van trek. Dan blokkeer ik deze gedachte even en ga gewoon eten op de normale momenten. Geen tussendoortjes. Dat is gewoon nog een fase van wennen.
Absoluut ook belangrijk om te melden. Het eten is heerlijk. We genieten er vol op van. Ook man- en dochterlief!
En weer een week verder…
Afgelopen weekend heb ik net even te veel gesnoept. Sinterklaas kwam aan en ik had gewoon zin in de pepernoten die de pieten in mijn hand drukten. We waren bij de officiële intocht van Nederland (tv) en daardoor was het echt een groot feest. Het speciaal gebrouwen biertje wilde ik ook graag even proberen. Dus de weegschaal geeft nu 3 kilo aan. Dat is goed. Een onsje hier en een onsje daar. Zo kom ik langzaam op mijn streefgewicht, zonder dat ik ‘pijn’ van lijnen ervaar.
Ik merk dat ik wel de recepten iets meer los laat. Er staan ook aardig wat zomerse recepten in en nu het zo koud is, heb ik trek in andere gerechten. Al hou ik me absoluut aan de basis vast. Het brood dat ik in de eerste week heb gebakken, eet ik nu nog vaak tussen de middag. Komend weekend ga ik me storten om zo’n heerlijk bananenbrood dat er in staat.
Kortom ik ben nog heel blij met deze manier van eten. Ik voel me top! En de overbodige kilo’s verdwijnen zo rustig aan.
Nog een kleine tip: na deze update ga ik met het kookboek (en een ander kookboek met vergelijkbare recepten) zitten en het boodschappenlijstje maken. Ik schrijf in mijn agenda wanneer ik wat wil gaan eten. Dat geeft rust en het gemak. Slechts een paar dagen voor uit, zodat er ook nog wat flexibiliteit blijft voor momenten dat het toch anders verloopt…
Een kleine toelichting van al deze lekkere maaltijden:
- Terrine van paddestoelen (rechtsboven)
- Stamppot van zoete aardappel met paksoi en kabeljauwfilet (rechtsmidden)
- Vegetarische lasagne (rechtsonder)
- Roergebakken courgette met left-over saus van de vegetarische lasagne (links)
De linker maaltijd heb ik zelf samengesteld. Ik had nog wat plakken courgette over én saus van de lasagne. Beetje Parmezaanse kaas erover en een top lunch!
Meer over Eet beter? Ga naar bol.com of Bookspot voor extra informatie en een inkijkexemplaar.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter