Preppen is eten voorbereiden voor latere momenten. Ik doe dat graag, want het helpt mee om gezonde keuzes te maken. Weet je dat je ook eten kunt preppen op de barbecue?
We zijn gek op de rooksmaak van barbecue en het is doordeweeks niet altijd mogelijk om uitgebreid te gaan barbecueën. Dus zo kan ik bijvoorbeeld een aantal groentes voorbereiden op de barbecue, zodat we die de dagen erna zo konden eten. We eten dan natuurlijk ook wel direct groente van de barbecue.
Het preppen op de barbecue deed ik met deze groenten:
- Bloemkool
- Groene asperges
- Bospeen
Hieronder vertel ik hoe ik dat aanpak.
Heb je nog geen goede barbecue? Ik kan het je echt aanraden, want juist op de barbecue bereiden wij veel gezonde maaltijden. Wij gebruiken de barbecue het liefst meerdere keren per week, want het geeft alle gerechten een extra lekkere smaak.
Hoe prep je groente op de barbecue?
Asperges op de barbecue bereiden
Groene asperges lenen zich heel goed voor de barbecue. We grillen ze dan ook vaak voor bij een maaltijd. Dit keer hebben we de asperges ook klaar gemaakt als bijgerecht bij een heerlijke kipburger en gepofte aardappel. Ook hebben we er een aantal bewaard voor de volgende dag.
Een paar gegrilde asperges zijn ook zo lekker om in een simpele salade te gebruiken. Combineer dit met rucola, feta, tomaatjes en een vinaigrette van olijfolie, balsamico, zout en peper. Vergeet de pijnboompitjes er niet over te strooien.
Voor het grillen van de asperges heb ik er alleen een beetje olijfolie en zeezout over gedaan. Toen we het als bijgerecht aten, heb ik er nog wat geroosterde amandelen, kappertjes en dille over gedaan.
Inspiratie heb ik gehaald uit het kookboek Simpel van Ottolenghi.
Bospeentjes van de barbecue
De bospeentjes die ik heb gegrilld, waren ook bedoeld voor een salade. Voor je de worteltjes lekker kunt grillen is het belangrijk dat ze helemaal schoon zijn en vervolgens heb ik ze gemarineerd in olijfolie met za-atar (kruidenmensel uit het midden oosten).
De peentjes zijn verwerkt in een salade van rucola, avocado, humus, pompoenpitjes en een vinaigrette van olijfolie, appelazijn, zout en peper.
Bloemkool op de barbecue
Voor het bereiden van de bloemkool gingen we wat experimenteren. Ik wilde graag bloemkoolsteak maken. We waren al een tijdje bezig met grillen en op zich stond de barbecue gewoon aan. Dan kon dit ook nog wel goed gaan. Alleen ging dat niet helemaal goed. Ik was de deur uit gegaan en manlief was helemaal opgegaan in het werk. Het resultaat was prachtig zwarte bloemkool, haha.
Maar als je bloemkoolsteak maakt, hou je ook wat roosjes over. Die heb ik gemarineerd met olijfolie, zout en kerrie. Hierbij heb ik zelf een goed gevulde kerriesaus gemaakt en was bosuitjes erover gedaan. Door de rooksmaak was het echt een andere kerrie dit keer!
Kerriesaus ingrediënten:
- 1 gesnipperde ui
- 2 gehakte teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij fijn gesneden
- 1 avocado in kleine blokjes
- flinke klont boter
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel kerriepoeder
- melk naar behoefte van dikte (ik heb ongeveer 20 cl gebruikt)
- zout en peper naar smaak
Je maakt de kerriesaus door eerst de ui en knoflook te fruiten in de boter. Na zo’n drie minuten voeg je de bloem toe en bak je die een of twee minuutjes. Vervolgens kan er zo’n 20 cl melk erbij. De overige groente kun je vervolgens meekoken. Laat het zo’n 10 minuutjes pruttelen. Pak de staafmixer en pureer alles tot een gladde saus. Zet de saus nog even op en voeg dan eventueel wat melk toe. Proef en kijk of je nog kerrie, zout en peper wilt toevoegen. Wil je het pittiger, dan kun je ook nog wat sambal toevoegen.
Zo hebben we dus verschillende maaltijden genuttigd, die snel klaar waren door de eerdere barbecuesessie. Op zich hoef je niet heel veel aandacht te geven aan de groente. Groente hebben gewoon de tijd nodig om gaar te worden. Maar een hele nacht, zoals met de bloemkool gebeurde, dat is wat overdreven 😉
Welke groenten prep jij wel eens op de barbecue?
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter