We eten met grote regelmaat vegetarisch, maar altijd recepten, waar vlees niet vervangen wordt door een echte vleesvervanger, maar gewoon met andere plantaardige producten. Bijvoorbeeld een groente lasagne, Mexicaanse schotel of risotto met paddenstoelen.
Daarom is het leuk dat ik door de Foodybox die ik regelmatig toegestuurd krijg, de kans krijg om hele andere producten te proberen. Want in de laatste Foodybox van Kroon op het Werk zaten twee vleesvervangers van The Blue Butcher en daar ben ik heel traditioneel mee gaan koken. Ik wilde deze keer geen bijzondere recept maken, waar ik veel andere ingrediënten bij doe. Ik wilde juist dat de smaak het originele product nog helemaal te herkennen zou zijn, zodat ik echt kon proeven hoe het smaakt.
Ik heb onder andere een Blue burger gekregen van Blue Butcher. Daar heb ik gewoon een gebakken burger mee gemaakt. Met en beetje versiering, iedereen zal zo z’n eigen voorkeur hebben. Je kunt trouwens het vegetarische vlees van Blue Butcher bij diverse supermarkten kopen, zoals bij PLUS.
Met het vega-gehakt van Blue Butcher uit de Foodybox heb ik een traditionele rode pasta saus gemaakt. Ook geïnspireerd door de kant-en-klare tomatensaus van FoodFellows en farfalle van La Molisama. Er zat een grote pot naturel tomatensaus in de Foodybox. Zo’n naturel tomatensaus vind ik altijd fijn om op voorraad te hebben. Een mooi puur product, waar ik lekker mijn eigen kruiden aan toe kan voegen.
Hoe smaakt het eten met vleesvervangers?
We waren eigenlijk wel onder de indruk van de smaken van deze vleesvervangers. Dit is echt prima om te eten, bijvoorbeeld als je een dagje geen vlees wilt eten. Vleesvervangers zijn zeker een goed idee in een gerecht waar je normaal vlees in zou doen, maar waar een alternatief ook prima is.
Vandaag hoorde ik nog iets leuks op mijn werk bij de Postcodeloterij. Jaarlijks valt de vega-tegoedbon van €12,50 in de bus. Doordat de Postcodeloterij dat doet, wordt er daadwerkelijk meer vegetarisch gegeten. En dat is natuurlijk heel goed voor het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Ik heb mijn kaart nog niet geactiveerd, maar ga het wel gebruiken om eens meer echte vleesvervangers te proberen.
Wij eten overigens wel regelmatig andere dingen uit het vegetarische schap, zoals falafel. Maar de gehakt was lekker, dus binnenkort ook maar eens vegetarische kipstukjes proberen. In het verleden heb ik wel eens tofu geprobeerd, maar dat is niet mijn ding.
Bij een vegetarische maaltijd kun je dus wat mij betreft ook wel eens kiezen voor vleesvervangers. Daarin zitten andere voedingsstoffen, zoals eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12. Tekorten van o.a. vitamine B12 is absoluut een risico voor vegetariërs en veganisten. Maar ook als je wat vaker vlees laat staan, moet je opletten dat je genoeg voedingsstoffen als vitamine B12 binnen krijgt. En Jenny weet alles van een B12 tekort. Al heeft dat een andere, genetische oorzaak.
Meer info over een B12 tekort:
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter