Bij ons in huis is iedereen gek op chocola (maar weet wel dat wij hier in huis alleen ‘echte’ chocola eten, rauwe chocola zonder suiker dus!). Zelf vind ik het erg lekker om een lepeltje rauwe cacao nibs door m’n yoghurt te doen en man en dochterlief vinden het juist lekker om de nibs los te snoepen (of er chocolademelk mee te maken).
Home made chocolade-notenpasta
Dus wat is er nou lekkerder dan chocoladepasta op brood? Het leuke is dat het nog een geheel verantwoorde keuze voor op de boterham is ook. Chocoladepasta bevat namelijk lecithine, een stof die weer veel calcium, ijzer en proteïne heeft (deze stoffen helpen je energieniveau hoog te houden en zijn goed voor de botten). Daarnaast zit rauwe cacao vol met antioxidanten en is goed voor het hart. Maar chocola is ook goed voor de hormoonspiegel en het gaat het verouderingsproces tegen.
Nu klinkt bovenstaande natuurlijk heel erg mooi maar…. Stort je nu alsjeblieft niet op de chocoladepasta uit de supermarkt! Deze zit namelijk vol met suiker en verzadigd vet (zonnebloemolie) en bevat nauwelijks cacao!
Als ik naar de ingrediënten van een pot huismerk hazelnootpasta van één van de grotere supermarkten kijk zie ik dat deze past 47% rietsuiker, zonnebloemolie, 13% hazelnoten, 7,5% magere cacaopoeder, magere melkpoeder, plantaardig vet, emulgatoren (sojalecithine) en vanillepoeder bevat. Oftewel, deze zogenaamde chocolade-hazelnootpasta bestaat voor bijna de helft uit suiker en bevat slechts 13% noten en niet eens echte cacao!
Dan de pasta van een andere grote fabrikant dat zijn product vanwege de hazelnoten die erin zitten “een goed begin van de dag” noemt. Een beetje jammer dat ook deze pasta voornamelijk uit suiker en vet bestaat en slechts 13% hazelnoten bevat. De ingrediënten zijn namelijk: suiker, plantaardige olie, hazelnoten (13%), magere cacao (7,4%), magere melkpoeder (6,6%), weipoeder, lecithinen (soja) en vanilline.
Nee, dat kan veel beter en daarom maak ik liever zelf chocolade/notenpasta!
Wat heb je hiervoor nodig
- 250 gr noten (of pinda’s) naar keuze (ongebrand en ongezouten)
- 2 lepels rauwe cacaopoeder
- 3 eetlepels kokosolie
Hiermee maak je een halve pot (zoals op de foto). Toegeven, alhoewel de smaak veel lekkerder is dan de chocolade-notenpasta uit de supermarkt (je proeft hier tenminste echte noten in plaats van suiker), hij smeert wat lastig. Een boterham kan wat lastig smeren zijn maar deze pasta smaakt gelukkig ook heerlijk op bijvoorbeeld een (spelt)cracker of rijstwafel 😉
Hoe maak je het
- doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix net zolang totdat het een pasta is (super easy dus!)
Eet smakelijk!
Dit recept is opgesteld door Dayenne van dayennefoodblog.com. We gaan het weer proberen.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Dayenne zegt
Hoi Sabela,
Zelf ben ik gek op amandelen dus maak daar meestal mijn pasta mee.
Maar ook een mengsel van amandelen, hazelnoten en paranoten vind ik erg lekker.
Groetjes Dayenne
Sabela zegt
Ik hou van Chocolade pasta! Welke noten gebruik jijzelf?
Alvast bedankt.. ga het zeker proberen!