Vorige week zat ik op de fiets te luisteren naar een podcast van Kim Munnecom. Zij gaf in deze podcast vier stappen voor het volhouden van nieuwe gewoontes. Ik herkende direct waarom ik mijn huidige, nieuwe gezonde voedingspatroon zo makkelijk vol kan houden.
Vandaar dat ik dacht, ik ga dit even voor jullie uitwerken in een blog!
Nieuwe gewoontes aanleren
In haar podcast ging het over allerlei verschillende nieuwe gewoontes, dus niet alleen over gezonder leven, of willen afvallen, ook bijvoorbeeld over het ondernemerschap. Afvallen is vaak wel een makkelijk voorbeeld. Iedereen kan er zich iets bij voorstellen.
Als ik naar mezelf kijk, dan ben ik tevreden dat ik al een poos hetzelfde gewicht houd, me goed voel en daar niets anders voor doe. Ik houd me aan mijn patroon en dat kan ik nu dus echt super makkelijk volhouden.
Dat zou heel goed kunnen door de stappen die Kim in haar podcast benoemde. Die zijn wel herkenbaar, al heb ik het nooit zo benoemd. In het verleden schommelde ik altijd wel een paar kilo. Dan ging ik weer even een dieetje of andere leefstijl toepassen en ik was weer op mijn gewicht. Of net even onder mijn huidige gewicht, maar dat was dan voor kortere duur. Nu ben ik al tijden stabiel en heb ik een leefstijl die ik echt goed vol kan en wil aanhouden. Nou op naar de vier stappen:
Wat zijn dé 4 stappen om succesvol nieuwe gezonde gewoontes aan te leren?
1 De Why!
Ik weet niet in hoeverre je bekend bent met Simon Sinek, de man van de Why, maar zijn theorie is hier het startpunt. Ken je hem niet, zoek even een filmpje op Youtube op waarin hij het over de Why heeft, erg inspirerend. Het komt er in de basis op neer dat je echt stil staat bij “Waarom?”. Waarom wil je iets doen? Waarom wil je iets bereiken?
Het wordt ook veel gebruikt door ondernemers. Stel, je wilt binnenhuisarchitect worden. Dan kun je dat doen, omdat je weet dat je hier veel geld mee kunt verdienen, maar ook omdat je mensen gelukkig wilt maken met hun huis en de mogelijkheid wilt creëren om optimaal woongenot te ontwikkelen.
Dus daar begint het mee. Waarom wil je afvallen? Waarom wil je vaker sporten? Waarom wil je meer water drinken?
Door hierop terug te kijken naar mezelf is het heel duidelijk. Ik wil niet rondlopen alsof ik 4 maanden zwanger ben door een pijnlijk opgezette buik. Dat betekent dat ik gluten zoveel mogelijk laat staan en geen varkensvlees eet. Verder voel ik me echt een heel stuk lekkerder als ik dagelijks meer dan 300 gram groente eet en pas ga ontbijten nadat ik ’s morgens actief ben geweest. Het kan zelfs zijn dat ik het ontbijt helemaal over sla, omdat ik geen trek heb. Alleen als ik in de ochtend trek heb, of intensief heb bewogen neem ik een ontbijt. Zo neem ik na een fietstocht van ruim een uur naar kantoor graag een smoothie met vooral groente, één stukje fruit en eiwitpoeder. Dan voel ik me daarna energiek en kan ik makkelijk tot de lunch aan het werk.
Kortom mijn Why is me goed voelen, voorkomen dat ik last van mijn buik krijg. Ohja een opgezette buik maakt me ook niet aantrekkelijk, dat voelt ook niet lekker in de kleding en voor de ‘looks’ 😉
2 Neem het besluit dat je het gaat doen
Ik ga dit doen! En ik hou me aan mijn woord. Sinds ik weet dat ik echt beter geen gluten kan eten is het voor mij makkelijk om ze te vermijden. Een paar maanden geleden ben ik getest en bleek dat ik glutengevoelig ben, dus geen allergie. Dat gaf mij duidelijkheid. Ik heb nu voor mezelf de regel dat ik één keer per week gluten mág eten. Dan heb ik er geen last van. Dat kan mijn buik aan. Ik dacht dat de gevoeligheid helemaal weg was, dus heb ik tijdens onze vakantie in Spanje me vaker laten verleiden door lekkere broodjes. Het resultaat was dat ik na de vakantie wel een opgezette buik had.
Voor mij is het daarom nu heel duidelijk dat ik één keer per week gluten mag eten. Deze duidelijkheid maakt het voor mij makkelijk om deze nieuwe gewoonte voor mezelf vol te houden. Ik heb besloten om me aan deze afspraak met mezelf te houden. Zo simpel is het.
3 Kies wat bij je past
Kim gaf een mooi te begrijpen voorbeeld. Op het moment dat echt gek op brood en pasta bent, dan werkt een koolhydraatarm dieet prima voor een periode, maar niet voor altijd. Dat is niet iets voor de lange termijn vol kunt houden, want dan blijft er altijd een ‘verboden ding’. En op een zwak moment… Wat niet mag, is juist heel aantrekkelijk toch?
Voor mij speelt de situatie van een gezin ook mee. Als ik alleen voor mezelf eten zou moeten maken, dan zou ik anders eten dan nu. Dus dat is voor mij ook een ding dat mee speelt met de keuze dat het bij mij past. Ik kook het liefst één keer. Dat er soms iets aangepast is, dat kan nog wel. Maar niet echte verschillende maaltijden. Dat vind ik niet fijn. Staan er gluten op tafel, dan maak ik een alternatief voor mezelf. Oh ja nog een deel van mijn besluit van puntje 2, thuis eet ik sowieso geen gluten.
In hoofdlijnen ziet mijn dagmenu er als volgt uit:
- Eventueel een smoothie als laat ontbijt (rond 11 uur), havermout of kom yoghurt met fruit en granola
- Lunch, meestal salade (af en toe een glutenvrije cracker of broodje) en in de winter soep
- Diner met minimaal 50% groente, aangevuld met vlees/vis/kaas en bijv. zilvervliesrijst of glutenvrije pasta.
4 Niet lukken is geen optie
Deze stap, cq. regel, moet je voelen. Dus niet een stap die je jezelf oplegt, maar niet lukken is echt niet wenselijk. Voor mij is het makkelijk, ik wil me goed blijven voelen, dus ik hou me aan mijn eigen regeltjes. Niet lukken, betekent last van mijn buik en tekort aan energie. Echt iets dat ik niet meer wil (vorig jaar was ik 9 weken ziek). Ik weet waar de grenzen liggen en daar binnen blijf ik lekker op mijn gezonde manier spelen.
Ja ook ik weet dat het nóg gezonder kan. Zo houd ik van een glaasje wijn, maar daar heb ik nu mijn modus in gevonden. Zolang het niet dagelijks is, vind ik het goed zo… Dat is ook een afspraak met mezelf.
Ga commitment aan met jezelf!
Het komt er dus op neer dat je afspraken met jezelf maakt. Veel mensen vinden het lastig om zich daar aan te houden. Daarom is het belangrijk om steeds voor ogen te houden Waarom je iets wilt. Als je dat echt voelt en wilt, dan is het makkelijker om je aan je eigen (nieuwe) regels te houden. Vooral als je het doet op een manier die bij je past. Als je bijvoorbeeld meer wilt bewegen en iedereen zegt dat je moet wandelen, maar jij houdt niet van wandelen. Dan ga je toch fietsen? Of fitnessen? Jij hebt de regie!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter