Veganistisch koken en bakken, het leek me altijd wat eenzijdig, saai en moeilijk. Ik hou wel van een stukje (uiteraard biologisch) vlees en mijn wekelijkse haring sla ik liever niet af, om maar niet te beginnen over ei, honing en leren schoenen of tassen…
Daarnaast vind ik het belangrijk om wel op een gevarieerde manier alle goede voedingsstoffen binnen te krijgen en ik vroeg me altijd af of je dat als veganist wel lukt.
Maar ik word steeds weer verrast want mijn nichtje Roos is sinds kort veganist en zij maakt de heerlijkste gezonde recepten, zoals deze koeken met havermout en chocolade:
Dit zit in de veganistische koekjes:
– 180 gram dadels (even geweekt in water)
– 1 rijpe banaan
– 2 eetlepels amandelpasta
– 75 gram amandelmeel
– 120 gr havermout (of havervlokken) glutenvrij
– geraspte pure chocolade (minimaal 80% cacao)
Je kan er naar wens gedroogd fruit, lijnzaad of nootjes doorheen doen. Zo blijft het een gezond tussendoortje!
En zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de dadels in de blender en als deze fijn zijn, doe dan de banaan en de amandelpasta erbij. Voeg hierna de amandelmeel en de havermout toe. Het mag nu wat plakkerig zijn. Doe alles in een kom en probeer er koekjes van te maken. Als het te vochtig is, voeg dan wat extra amandelmeel toe. Voeg nu eventueel het gedroogde fruit (bij voorbeeld rozijnen) of nootjes of chocola toe en maak er koekjes van op een bakblik. Ze worden niet veel breder dus je kan ze dicht op elkaar plaatsen. 15-18 minuten bakken. Je kan ze bewaren in koelkast of vriezer!
Eet smakelijk!
P.S. De bloemen op de foto zijn nep (want oleander is giftig)!
Femke Elverdink
Laatste berichten van Femke Elverdink (toon alles)
- Nieuw Aziatisch kookboek: ‘Samarkand’ - 18 november 2016
- Gezond kookboek voor kinderen! Forest Feast Kookboek voor Kids - 7 oktober 2016
- Salade, het ultieme zomergerecht! Boekenreview - 20 juli 2016
Laat een reactie achter