Zoals elk jaar geven wij je een overzicht met gezonde trends die je kunt verwachten in 2017! Wat zijn de foodtrends en wat wordt onze leefstijl in 2017?
De belangrijkste trend…
Aankomend jaar is de belangrijkste trend, dat we gaan inzien hoe belangrijk je ‘mind‘ is. Met je gedachten kun je je eigen gedrag saboteren, maar ook jezelf motiveren en inspireren. En jij kunt invloed uitoefenen op je gedachten, al vergt dat wel wat training. De verandering van mindset, al dan niet met bijvoorbeeld mindfulness, wordt komend jaar erg belangrijk. Op onze site zul je hier het komende jaar ook veel blogs over vinden.
15 andere gezonde trends voor 2017:
1. Groente, groente groente
Er komen steeds meer restaurants die vooral groenten serveren. Maar ook thuis gaat iedereen meer groenten eten. Niet alleen bij de maaltijd, maar ook in shakes en smoothies en als snack (zoals chips of rauw). In de bereidingswijze komt veel meer variatie. Groenten worden niet alleen gekookt en geroerbakt, maar worden ook gegrild en gebakken gegeten. Of toegevoegd aan de omelet en (gezonde) pizza. Groenten blijken verrassend lekker te zijn!
2. 80-20%-regel
We willen gezond eten, maar we willen onszelf niet alles ontzeggen. Daarom zie je dat de 80-20%-regel steeds meer aangehouden wordt als ideale gezonde leefwijze. Dat wil zeggen dat 80% van wat je eet gezond moet zijn, maar dat er daarnaast ook wat ruimte moet zijn voor ‘quilty pleasures’. Dit mag niet meer zijn dat 20%.
Een goed advies kregen we van Mieke Kosters. Als je iets eet dat niet zo gezond is, moet het wel iets zijn dat je écht heel lekker vindt. Dus op een schaal van 1-10, zou je dat eten een 9 of 10 geven. Een zesje of zeven is het echt niet waard om te zondigen. Deze gezonde leefstijl wordt steeds populairder.
3. Airfryer
Was de Airfryer eerst nog een luxe-artikel, nu zie je deze apparaten in steeds meer keukens staan. En die trend zet door, want men gaat deze apparaten zien als een makkelijke vervanging om gezond en lekker te koken. Niet alleen het gebruiksgemak telt, maar ook de gezonde mogelijkheden die het biedt. Vooral zelfgemaakte verse friet uit de Actifryer of Airfryer is populair. Veel gezonder dan patat uit olie.
4. Zeewier
Het eten van zeewier in allerlei vormen zet nu echt door. Al loopt Nederland nog wel een beetje achter. Zeewier is niet milieubelastend om te verbouwen en zeer voedzaam. Bovendien bevat zeewier veel eiwitten en calcium, een goede vervanging voor dierlijke producten en zuivel voor vegetariërs of veganisten.
5. Buiten koken, ook in de winter!
Of je nu een luxe buitenkeuken hebt, of alleen een gewone barbecue, veel buiten koken is in zowel de zomer als winter een opkomende trend. Buiten koken houdt ook veel meer in dan vlees op de grill. Juist hier zie je ook meer groenten op de grill. Daarnaast lekkere maaltijdsoepen die buiten gekookt worden. We eten gezellig met elkaar buiten, ook in de winter. In de loungehoek of bij een beschut plekje. Vuurkorf aan, dekentje over de benen en genieten maar!
6. Geen pakjes en zakjes meer
Oké, op foodblogs is dit natuurlijk allang ‘gewoon’. Maar de meeste mensen die niet zo met foodblogs bezig zijn, kiezen nu ook meer voor vers en zelf maken. We willen weten waar de voeding vandaan komt en zijn steeds kritischer over allerlei toevoegingen. Daarom maken we zelf brood, halen we kaas bij de boer en kopen met een kritische blik groenten.
Sowieso gaan we meer gevarieerd eten. We zijn minder bezig met trends (zoals superfood), maar we eten met gezond verstand. Ook gooien we minder eten weg. We gaan duurzaam om met eten en zoeken heel creatief naar recepten met restjes.
7. Meer aandacht voor lactose-intolerantie
Over gluten wordt al veel geschreven, maar waar veel meer mensen écht last van hebben, is lactose. Dit leidt vaak tot darmkrampen, misselijkheid en een opgezette buik. Daarom zie je meer lactosevrije producten of wordt er gezocht naar alternatieven, zoals havermelk. Heb je last van een pijnlijke, opgezette buik? Dan kun je tijdelijk stoppen met zuivelproducten om te zien wat dit met je buik doet. Bepaalde combinaties met andere voedingsmiddelen, kunnen overigens de lactose-intolerantie versterken. Dit is erg persoonlijk.
8. #Fitmom en happiness
We willen delen hoe goed we bezig zijn en dat zie je terug op social media. Dit wordt alleen maar meer, omdat het vaak een persoonlijke stimulans is bij bijvoorbeeld afvallen. Maar je ziet ook een tegenbeweging die hier tegenin gaat. Die willen laten zien dat niet alles altijd maar mooi, strak en gelukkig hoeft te zijn, maar dat er meer is in het leven. Dat kan zich uiten in sarcasme, maar ook in meer eerlijke en openhartige berichten die een kwetsbare kant laten zien. Langzaamaan zal ‘schone schijn’ minder worden.
9. Eten uit een schaal
Huh, ja dit wordt echt een trend! Borden zijn soms niet zo praktisch. Je ziet nu al mooie schalen waarin je in een restaurant je maaltijdsalade krijgt. Thuis wordt dat ook meer gebruikelijk. Geen salade op je bord, maar in een eigen schaal. Als hoofdmaaltijd, of naast een bord met hierop vis, vlees of brood. Zoals deze prachtige (en praktische) schalen van Ron Blaauw. Ook het eten met een schaal op schoot wordt een trend. Lekkere hapjes in een schaal op schoot… echt comfortfood dus.
10. Gezonde pannenkoeken
De pannenkoek gaat nog veel vaker gegeten worden. En dan vooral als ontbijt en lunch. Geen traditionele pannenkoek met stroop, maar een gezonde pannenkoek met bijvoorbeeld speltmeel en een gezonde topping, gecombineerd met Griekse yoghurt.
11. Ontbijten buiten de deur
Het ontbijt of de brunch wordt steeds belangrijker. Er ontstaan steeds meer ontbijt-en-lunch-restaurants waar je echt een goed aanbod krijgt aan ontbijtjes. Ook gezonde shakes zie je steeds meer terug in dit soort restaurants.
12. Wandelen
Vorig jaar zagen we deze trend al en die zet nog veel meer door. Wandelen in de natuur wordt gezien als één van de belangrijkste ontstressers. Bovendien verbetert een dagelijkse wandeling de gezondheid aanzienlijk. Je ziet nu veel meer mensen die bewust gaan wandelen. Het wordt dan nog wel een uitdaging om de rust op te zoeken, maar gelukkig is ook dat nog prima mogelijk in Nederland. Woon je in de stad, neem dan een stukje park mee, of loop langs het water.
13. Tradities
Tradities zijn weer in opkomst. Wat die tradities zijn, is voor iedereen anders. Maar terugkerende rituelen met familie en/of vrienden geven ons rust en houvast in ons hectische bestaan. Bovendien zijn we op zoek naar saamhorigheid en verbinding met anderen. Denk aan de familiedag, spelletjesavonden op een bepaalde dag in het jaar, enzovoort..
14. Minder vlees
Goed biologisch vlees heeft een prijskaartje. En dat gaan we waarderen. Maar hierdoor zullen we ook minder vlees gaan eten. Niet alleen omdat het te duur wordt, maar ook omdat het gezond is minder vlees te eten en met het oog op milieu en welzijn. Wat eten we dan wel? Vooral bonen zullen meer op het menu staan. Niet alleen als vleesvervanger, maar ook ter vervanging van pasta en meel. Bonen zijn op zoveel manieren te verwerken in recepten en bovendien een erg gezonde keuze vanwege de vele goede voedingsstoffen hierin.
15. Minder drank
Net als met vlees, gaat men het komende jaar bewuster om met drank. Een wijntje in het weekend is prima, maar dan moet het wel goede wijn zijn. Ook zijn vrouwenbiertjes in opkomst, net als speciale bieren. Drank wordt veel meer een zeer bewuste keuze. Net als ook veel mensen af en toe bewust even geen drank zullen drinken.
En wat zijn jullie plannen voor 2017?
Herken je hier trends in? Of zie jij in je omgeving hele andere trends? We zijn benieuwd, deel ze gerust met ons hieronder.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Naomi zegt
Wat zijn de bronnen voor deze trends? Trendwatching experts, onderzoeken, … ? Ik zou dit graag weten voor mijn afstudeeronderzoek.
Jenny zegt
Hoi Naomi, dit zijn voornamelijk trends die wij zelf constateren. Natuurlijk worden we wel beïnvloed door alles wat we het afgelopen jaar gelezen en gezien hebben. En gehoord van onze lezers. Hopelijk heb je hier iets aan. Gr. Jenny
Marjo zegt
Wishfulltfhinking noemen ze dat, ga toch heen.
Trijnie zegt
Leuke info. Ik ga beginnen met meer op mijn voeding te letten en daar ook een blog over te schrijven. Ik verdraag namelijk niet zo goed tarwe, lactose en suiker. Het is geen drama als ik iets eet, maar niet te veel.