Blauwe bessen kun je zo uit de hand eten, combineren met yoghurt, verwerken in smoothies, ijs of een fruitsalade. Maar ook in gerechten als pannenkoeken en muffins zijn ze heerlijk. Op allerlei lekkere manieren te eten dus en ook nog eens heel goed voor je!
De blauwe bes is zoet, voedzaam en bevat weinig calorieën. Maar wat maakt de blauwe bes zo gezond voor je? We zetten de gezondheidsvoordelen hieronder voor je op een rijtje.
Waarom zijn blauwe bessen zo gezond?
1. Veel voedingsstoffen, weinig calorieën
De blauwe bes behoort tot de bessen met de meeste voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan o.a. vitamine C en K, vezels, folium en magnesium. De bessen bestaan uit ca 85% water en 150g blauwe bessen (ca 1 kop) bevat maar 84 calorieën, met 15 gram koolhydraten. De blauwe bessen zijn daarom ook goed te gebruiken tijdens het afvallen.
Maar denk er wel aan dat deze fruitsoort fructose (fruitsuiker) bevat. Het eten van te veel fruit kan het afvallen weer vertragen.
2. Antioxidanten tegen veroudering
Blauwe bessen bevatten antioxidanten, het blijkt dat ze zelfs de hoogste antioxidantwerking hebben van de soorten groenten en fruit die veel gegeten worden.
DNA-schade is een deel van de reden waarom we ouder worden en het speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ziektes zoals kanker.
Omdat blauwe bessen zoveel antioxidanten bevatten, kunnen ze helpen om bescherming te bieden tegen DNA-schade, doordat ze een deel van de vrije radicalen, die de schade aan ons DNA veroorzaken, neutraliseren.
Antioxidanten bevorderen ook de collageenproductie. Collageen een natuurlijke stof die de huid elastisch en daardoor jong houdt. Verder werken antioxidanten cholesterolverlagend en ontstekingsremmend.
3. Verlagen de bloeddruk
De blauwe bessen zijn rijk aan de bloedrukverlagende stoffen kalium, calcium en magnesium. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig blauwe bessen eten de bloeddruk verlaagt.
4. Kans op hartaanval verkleinen
Door het eten van blauwe bessen krijg je anthocyanen binnen. Dit zijn kleurstoffen die vooral in rode en blauwe fruitsoorten voorkomen. Als je genoeg van deze kleurstoffen binnenkrijgt kan dit de kans op een hartaanval verkleinen.
5. Voorkomen van urineweginfecties
Een urineweginfectie is heel vervelend. Het is bekend dat cranberrysap wordt gelinkt aan het voorkomen van deze infectie. Blauwe bessen zijn nauw verwant aan cranberry’s en bevatten net zo als de cranberry’s stoffen die helpen voorkomen dat bepaalde bacteriën zich hechten aan de urineweg wand. Nuttig om een urineweginfectie te voorkomen!
Hoe te gebruiken?
Genoeg voordelen dus!
Blauwe bessen kunnen best duur zijn. Je kunt ook kiezen voor bessen uit de diepvries. Ze zijn zo ontdooid en je kunt ze voor allerlei doeleinden gebruiken. Wij gebruiken ze graag in een proteïne-fluff of op pannenkoeken. Maar je kunt ze ook gewoon los eten.
Je kunt verse blauwe bessen het beste direct na aankoop eten. Koop stevige blauwe bessen met een zilverachtige waas. Als de bessen verschrompeld of overrijp zijn, hebben ze al veel van hun gezonde stoffen verloren. Dat geldt ook als je de bessen te lang bewaard (bewaar ze niet langer dan 5 dagen in de la van de koelkast).
Je kunt ze wel invriezen, de gezonde eigenschappen door invriezen blijken nauwelijks achteruit gaan.
Een klein nadeel van blauwe bessen is dat de gezondheidsvoordelen verminderen als je de bes combineert met suiker!
Maar al met al genoeg redenen om de blauwe bes regelmatig te eten!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Johan zegt
Blauwe bessen zijn hier in de supermarkt veel te duur. Even over de grens (in Duitsland) koop je ze bij de “boer”: ik kilo voor ongeveer € 9,00