Nadat we het nieuwste kookboek van Ottolenghi – Simpel – in handen kregen werd ik gelijk helemaal blij. Eerlijk is eerlijk. Echt kennen deed ik deze topkok niet, tot Jenny zijn vorige kookboek had gereviewd. Deze keer heb ik een recept voor jullie uitgewerkt uit dit allernieuwste kookboek Simpel van Ottolenghi..
Omdat ik niet alle ingrediënten in huis had is het een iets aangepaste versie. Het is een ideaal gerecht voor op de zondag! Je kunt een hoop voorbereiden, zodat je het alleen af hoeft te maken en gezellig bij de familie of visite blijven. Ook voor kerst is het een aanrader, alleen dan in een kleinere hoeveelheid als bijgerecht.
Je zet echt iets speciaals op tafel!
Wij hebben het gegeten met een stukje kip uit de oven en geroosterd naanbrood. Dit keer gekocht, maar ook naanbrood is zelf te maken. Zie ons glutenvrije recept voor naan.
Ingrediënten voor 4 personen
- 3 grote of 4 kleine aubergines
- 100 ml. arachideolie
- 200 gr. Griekse yoghurt
- 2 tl. kerriepoeder
- 1 limoen
- 1 tl. mosterd
- 1 ui in plakken
- 30 gr. geschaafde amandelen
- 50 gr. granaatappelpitten (uit de vriezer)
- zout en peper naar smaak
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil streepjes in de lengte van de aubergines, zodat je een zebrapatroon krijgt. Vervolgens snij je dikke plakken (2-3 cm dik) van de aubergines, bedek het flink met olie, peper en zout en zet het 45 minuten in de oven.
Rasp de limoen en pers ‘m uit. Het schaafsel zet je weg tot je de borden op gaat maken. Maak een sausje van de Griekse yoghurt met 1 tl. kerrie, limoensap, zout en peper. Zet dit in de koelkast. Nu kan het lekker op smaak komen.
Bak de ui in de overgebleven olie en als deze lekker bruin is, kun je de andere tl. kerrie hierover doen en de amandel erbij doen.
Als de aubergine zacht is, de ui & amandelmix lichtbruin is alles klaar. Je kunt de borden opmaken, door de aubergine over elkaar te schikken en flinke lepel saus erover te doen. Verdeel de ui & amandelmix, granaatappelpitjes en limoenschaafsel over het geheel en je hebt echt iets bijzonders.
Wil je het gerecht ’s morgens voorbereiden, zodat je ’s avonds niet te veel hoeft te doen? Dan kun je de aubergine snijden, yoghurt-kerriesaus maken en de ui & amandelsaus alvast maken. Je kunt dan de aubergine in de oven doen en de laatste 5 minuten de ui & amandelsaus. Als je gezellig bij de visite zit, dan kun je de aubergine in de oven gaar laten worden. Dat zou ik niet ’s morgens doen.
Eet smakelijk!
Nog even over het kookboek Simpel
Er staan heel veel van dit soort creatieve combinaties in. We hebben van de week ook genoten van geroosterde bloemkool uit de oven met mosterd & cheddar! De gevulde aardappels met spinazie en gorgonzola staan binnenkort op het menu. Allerlei heerlijke combi’s. Ook met vlees en vis!
Ook staan er heerlijke mezzegerechten, pasta’s en noodels in en natuurlijk super desserts.
Het boek heeft een handige indeling rondom het thema Simpel.
- Snel
- Ingrediënten, niet meer dan 10
- Maak van te voren
- Provisiekast
- Eenvoudiger dan u denkt
- Lui
Auteur: Yotam Ottolenghi
Nederlands – Hardcover
320 pagina’s | Fontaine Uitgevers B.V. | september 2018 | ISBN 9789059568266
Prijs: 29,95
Te koop bij bol.com, Bruna en Bookspot
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter