Met enige regelmaat heb ik contact met schrijfster en kok Nora French. Zo heb ik haar een keer geïnterviewd en ik wist dat het nieuwe kookboek van Nora French eraan kwam: Hét Blenderboek. Ik keer er naar uit, want ik gebruik mijn powerblender graag. Overigens zijn er natuurlijk meer goede blenders te koop, in verschillende prijsklasses. Ik ga hier onderaan daar nog even op in.
In Hét Blenderboek van Nora French, duikt Nora volledig in de mogelijkheden van de blender. Dus veel inspiratie voor mij! Nadat ik haar boek heb ontvangen, zijn we dan ook thuis meteen een paar recepten gaan uitproberen. De pesto met boerenkool en de zoete aardappelbrownie zijn meteen favoriet geworden bij ons thuis en die zal ik regelmatig maken.
Wat me ook aanspreekt, is dat je boerenkoolpesto ook op een pizzabodem kunt doen (volgens Nora). Dat lijkt me heel goed om binnenkort eens te maken. Boerenkool is immers erg gezond!
Op de foto zie je nog een pesto, die heb ik gemaakt in de blender, met gegrilde paprika’s. Ook heel lekker. Juist de combinatie van de zoutige spread met boerenkool en de friszoete van de paprika’s vond ik erg lekker. We hadden een verjaardag thuis, dus ik kon een hoop uitproberen. Ik kon het niet laten om te lunchen met rijkbelegde glutenvrije crackers.Volgende keer maak ik ook de crackers zelf met de basis vanuit de blender!
Wat voor recepten kun je maken met de blender?
Naast een blender heb je soms ook een pan of oven nodig. Maar de basis is een blender. En die basis wordt gelegd in het blender kookboek. Bij veel mensen staat de blender standaard op het aanrecht. En vaak is de blender ook makkelijk schoon te maken (makkelijker dan een keukenmachine). Ik zie de voordelen zeker!
Het boek start met een uitleg, waarom mixen het nieuwe koken is. Dat is de visie van Nora. De basis van haar recepten zijn gezond en glutenvrij!
Wat kun je allemaal maken met een blender?
- smoothies
- smoothie & oatmealbowls
- pannenkoeken
- wafels
- zoete & hartige baksels
- soepen
- dips, sauzen en dressings
- warme en koude drankjes
- toetjes
Kortom veel verschillende mogelijkheden en genoeg inspiratie in het blenderkookboek.
Een paar handige blenderweetjes
Uiteraard zal ik niet alles verklappen uit het boek, maar ik deel toch even een paar handige weetjes. Ik kende ze niet allemaal…
- Gebruik de meegeleverde stamper, door de deksel van je blender voor minder vloeibare ingrediënten
- Last van een luchtbel? Schud de beker even
- Gebruik géén metalen keukengerei
- Doe bladgroente als eerste in de blender en stapel vervolgens van nat naar droog
- Zet de blenderkan op je weegschaal om zo alle ingrediënten af te wegen (scheelt weer afwas)
- De blender reinigen, doe een beetje heet water en een paar druppels afwasmiddel in de kan en zet ‘m gelijk na gebruik aan (ik heb een blender met schoonmaakfunctie!)
- Doe nooit te veel in de kan, dat kan veel rommel geven
Tussendoor staan ook nog allerlei handige tips in te vinden in het boek. Zoals baktips voor heerlijke wafels. Ook veel hartige wafels & pannenkoekenmixen. Van de pannenkoeken kun je natuurlijk ook wraps maken of iets dikkere pannenkoeken gebruiken als pizzabodem.
Nora verstopt ook vaak groente in een beslag of meel. Zo lijkt me het broccoli-pestobrood ook heel lekker. Er zit toch wel 350 gram broccoli en 2 handen verse basilicum in. Niet dat dit brood voldoende is voor je dagelijkse portie groente, maar het helpt wel. De tip is ook om dit brood te eten op de borreltafel. Die toch al vaak met weinig groente is en teveel ongezonde hapjes.
Nog zo’n leuke tip om te delen!
Heb je een aantal verse kruiden op je aanrecht staan (of bij mij verhuizen ze vaak naar de vriezer). Doe de kruiden met olijfolie en het sap van een halve citroen in de blender. Dan heb je heerlijke kruidendressing voor de salade die je een aantal dagen in de koelkast kunt bewaren!
Welke blenders zijn goed?
Even een aanvulling van mij buiten dit boek om. Als je een blender wilt aanschaffen, zou ik op een paar dingen letten:
- Staat de blender stevig (gewicht van de blender)?
- Een kan van (dik) glas is in bijna alle gevallen veel beter van kwaliteit en makkelijker schoon te maken dan een kan van kunststof. Een uitzondering is het tristan kunststof. Een nadeel van glas is dat de kan zwaar is. Een kan van kunststof is veel lichter en daardoor makkelijker met uitschenken.
- Kan de blender ook ijs crushen? (dat hoef je niet per se te doen, maar het betekent wel dat je blender aardig wat aan kan!). Kies voor een vermogen van minimaal 750 Watt, liever meer.
- Kun je de kan van de blender afnemen (soms is alles één geheel, dat is lastiger schoonmaken!)
- Is de blender niet te klein. Zelfs als je alleen bent, is een blender van minimaal 1,5 liter wel handig, bijvoorbeeld als je er groente in stopt, is de blender snel vol. Terwijl na het mixen er veel minder over blijft.
Een blender met hoog vermogen, kan wel lawaaiig zijn. Dat is een nadeel van het blenderen, maar bij een goede blender duurt het niet zo lang. Een echt goede blender is toch al snel iets duurder, maar er zijn ook acceptabele goede alternatieven.
Onze GEGL top 3 van blenders:
- Magimix 11628NL Power Blender (179,-)
1300 Watt – 1,8 liter - Philips HR3653/00 Avance Collection Blender (108,99)
1250 Watt – 2 liter – blender in geheel vrij groot! - Princess Black Steel Blender (48,90)
1000 Watt – 1,5 liter
Meer over Hét Blenderboek
192 pagina’s
Auteur: Nora French
Prijs: 22,50
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045217284
Te koop bij bol.com, Bruna en BookSpot
Zie de demonstratie die Nora gaf op de Gezondheidsbeurs:
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/aBbKRwjAXyY” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter