Granaatappels behoren tot de gezondste fruitsoorten van onze planeet. Ze bevatten een scala aan plantenstoffen die je niet terugvindt in andere groente- en fruitsoorten. Uit onderzoeken blijkt dat de vrucht tal van gezondheidsvoordelen heeft. We zetten hieronder er zeven voor je op een rijtje.
Maar eerst… Hoe eet je een granaatappel?
Als je een granaatappel door midden snijdt, zie je geleiachtige bolletjes. Je eet eigenlijk alleen die bolletjes (zaden) uit de granaatappel. Het is dus de bedoeling dat je ze eruit lepelt. Let op, granaatappels kunnen nogal vlekken, dus wees voorzichtig!
Je kunt ook de granaatappel door midden snijden. Daarna leg je de opengesneden kant op je hand of op de rand van een klein bakje. Je slaat met een lepel op de granaatappel, totdat alle zaden eruit zijn. Nog makkelijker…. je kunt ook verse, kant-en-klare granaatappelpitjes kopen 😉
7x Gezondheidsvoordelen van een granaatappel
1. De granaatappel helpt bij artritis en gewrichtspijn
Veel mensen hebben last van artritis. Er bestaan verschillende soorten artritis, maar deze worden vrijwel allemaal gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen van granaatappel heeft de vrucht mogelijk heilzame effecten bij artritis.
Er zijn inmiddels laboratoriumstudies en dierstudies die het werkingsmechanisme van granaatappel aantonen. Een extract van de vrucht lijkt in staat de zijn om de enzymen te blokkeren die bij artrose verantwoordelijk zijn voor het beschadigen van de gewrichten. Onderzoek bij mensen staat nog in de kinderschoenen, maar het kan zeker geen kwaad om vaker granaatappel te eten als je last hebt van je gewrichten. Maak bijvoorbeeld eens dit recept.
2. Granaatappels zorgen voor gezonde cellen
Chronische ontstekingen liggen aan de basis van veel gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2 en obesitas. Granaatappels bevatten ontstekingsremmende stoffen in hun sap en schil: de zogenoemde punicalagines. Deze krachtige antioxidanten maken dat granaatappelsap drie keer zoveel power heeft als rode wijn en groene thee.
Laboratoriumstudies hebben laten zien dat punicalagines uit granaatappel ontstekingen in het spijsverteringskanaal kunnen remmen. Ook helpen ze mee om de cellen in het borstgebied en de darmen gezond te houden. Zet dus vooral deze frisse salade met granaatappel op tafel als je je cellen gezond wilt houden.
3. Granaatappels hebben een mogelijk gunstig voor de bloeddruk
Granaatappel zou wel eens goed kunnen zijn voor de bloeddruk. Er zijn verschillende onderzoeken die dit effect laten zien. In één van die studies dronken mensen met een hoge bloeddruk twee weken lang dagelijks 150 milliliter granaatappelsap. Na die periode bleek hun bloeddruk aanzienlijk gedaald. Profiteer ook van deze gezondmakende werking van granaatappel met dit lekkere gerecht.
4. Granaatappels zijn goed voor het hart
Puninic zuur is een soort omega 3 vetzuur in de zaadjes van de granaatappel dat bijzonder goed is voor de gezondheid van ons hart. Dat blijkt uit een onderzoek onder 51 mensen. Zij hadden allemaal een hoog tryglyceridengehalte in hun bloed. Toen zij vier weken lang dagelijks 800 milligram granaatappelpitolie namen, hadden ze aanzienlijk minder bloedvetten.
Ook mensen met een hoog cholesterol deden mee aan een onderzoek. Zij dronken dagelijks granaatappelsap, waardoor het slechte LDL-cholesterol duidelijk afnam. Ook zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat granaatappelsap kan helpen voorkomen dat het LDL-cholesterol oxideert. Maak deze vrolijke granaatappel sandwich om van dit effect gebruik te maken.
5. Een granaatappel zorgt voor een gezonde mond
Granaatappel bevat plantenstoffen die de strijd aanbinden met schadelijke micro-organismen. Denk aan bepaalde ziekteverwekkende bacteriën en gisten. Op deze manier draagt de vrucht ook bij aan een gezonde mond en gezond tandvlees. Je verzorgt je mond dus door deze maaltijd met granaatappel te eten.
6. Granaatappels zijn mogelijk goed voor het geheugen
Er zijn aanwijzingen dat granaatappel ons geheugen kan verbeteren. Er is namelijk een onderzoek gedaan onder 28 ouderen die last hadden van vergeetachtigheid. Toen ze dagelijks 237 ml granaatappelsap gingen drinken, verbeterde hun geheugen aanzienlijk. Hoewel je zeker geen wonderen mag verwachten van het eten van deze maaltijd met granaatappel, is het zeker heel gezond.
7. Granaatappels zorgen voor een krachtig immuunsysteem
Granaatappel bevat niet alleen veel vitamine C, maar ook de weerstandsvitamine A. Daarnaast vind je ijzer in granaatappel, dat eveneens goed is voor je weerstand. Dan bevat de vrucht ook nog eens een zeer krachtige stof: anthocyanine. Deze zou zelfs krachtiger zijn dan vitamine C. Dat maakt granaatappel tot een echte immuunbooster. Terwijl jij geniet van deze lekkere ovenschotel, krijgt je weerstand een flinke oppepper.
Bronnen
Gil, M.I., Tomás-Barberán, F.A., Hess-Pierce, B., Holcroft, D.M., Kader, A.A. (2000). Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. J Agric Food Chem. Oct;48(10):4581-9.
Colombo, E., Sangiovanni, E., Dell’agli, M. (2013). A review on the anti-inflammatory activity of pomegranate in the gastrointestinal tract. Evid Based Complement Alternat Med.;2013:247145.
Costantini, S., Rusolo, F., De Vito, V., Moccia, S., Picariello, G., Capone, F., Guerriero, E., Castello, G., Volpe, M.G. (2014). Potential anti-inflammatory effects of the hydrophilic fraction of pomegranate (Punica granatum L.) seed oil on breast cancer cell lines. Molecules. Jun 24;19(6):8644-60.
Adams, L.S., Seeram, N.P., Aggarwal, B.B., Takada, Y., Sand, D., Heber, D. (2006). Pomegranate juice, total pomegranate ellagitannins, and punicalagin suppress inflammatory cell signaling in colon cancer cells. J Agric Food Chem. Feb 8;54(3):980-5.
Asgary, S., Sahebkar, A., Afshani, M.R., Keshvari, M., Haghjooyjavanmard, S., Rafieian‐Kopaei,M. (2013). Clinical Evaluation of Blood Pressure Lowering, Endothelial Function Improving, Hypolipidemic and Anti‐Inflammatory Effects of Pomegranate Juice in Hypertensive Subjects. Phytotherapy Research, 21 March.
Stowe, C.B. (2011) The effects of pomegranate juice consumption on blood pressure and cardiovascular health. Complement Ther Clin Pract. May;17(2):113-5.
Asgary, S., Keshvari, M., Sahebkar, A., Hashemi, M., Rafieian-Kopaei, M. (2013). Clinical investigation of the acute effects of pomegranate juice on blood pressure and endothelial function in hypertensive individuals. ARYA Atheroscler. Nov;9(6):326-31.
Ahmed, S., Wang, N., Hafeez, B.B., Cheruvu, V.K., Haqqi, T.M. (2005) Punica granatum L. extract inhibits IL-1beta-induced expression of matrix metalloproteinases by inhibiting the activation of MAP kinases and NF-kappaB in human chondrocytes in vitro. J Nutr. Sep;135(9):2096-102.
Rasheed, Z., Akhtar, N., Haqqi, T.M. (2010) Pomegranate extract inhibits the interleukin-1β-induced activation of MKK-3, p38α-MAPK and transcription factor RUNX-2 in human osteoarthritis chondrocytes. Arthritis Res Ther.;12(5):R195.
Hadipour-Jahromy, M., Mozaffari-Kermani, R. (2010). Chondroprotective effects of pomegranate juice on monoiodoacetate-induced osteoarthritis of the knee joint of mice. Phytother Res.Feb;24(2):182-5.
Shuid, A.N., Mohamed, I.N. (2013). Pomegranate use to attenuate bone loss in major musculoskeletal diseases: an evidence-based review. Curr Drug Targets.Dec;14(13):1565-78.
Mirmiran, P., Fazeli, M.R., Asghari, G., Shafiee, A., Azizi, F. (2010) Effect of pomegranate seed oil on hyperlipidaemic subjects: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Br J Nutr. Aug;104(3):402-6.
Esmaillzadeh, A., Tahbaz, F., Gaieni, I., Alavi-Majd, H., Azadbakht, L. (2006). Cholesterol-lowering effect of concentrated pomegranate juice consumption in type II diabetic patients with hyperlipidemia. Int J Vitam Nutr Res. May;76(3):147-51.
Aviram, M., Rosenblat, M., Gaitini, D., Nitecki, S., Hoffman, A., Dornfeld, L., Volkova, N., Presser, D., Attias, J., Liker, H., Hayek, T. (2004). Pomegranate juice consumption for 3 years by patients with carotid artery stenosis reduces common carotid intima-media thickness, blood pressure and LDL oxidation. Clin Nutr. Jun;23(3):423-33.
Jurenka, J.S. (2008). Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): a review. Altern Med Rev. Jun;13(2):128-44.
Bookheimer, S.Y., Renner, B.A., Ekstrom, A., Li, Z., Henning, S.M., Brown, J.A., Jones, M., Moody, T., Small, G.W. (2013). Pomegranate juice augments memory and FMRI activity in middle-aged and older adults with mild memory complaints. Evid Based Complement Alternat Med;2013:946298.
Annemiek
Laatste berichten van Annemiek (toon alles)
- 6 x het beste voedsel voor je brein - 24 juli 2024
- 6 opmerkelijke gewoontes van mensen die goed slapen - 24 mei 2024
- Wat is de gezondste slasoort? - 28 april 2024
Laat een reactie achter