Meedoen met alle gezelligheid rond Sinterklaas, maar wel op gezonde wijze? Probeer dan dit suikervrije en glutenvrije recept van gevuld speculaas. Let op de voorbereiding (het wellen van de amandelen) duurt ongeveer 10 uur.
Ingrediënten voor 4 personen
- 125 gram gewelde blanke amandelen
(niet gebrand en zonder zout) - 225 gram cashewnoten
(niet gebrand en zonder zout) - 1 eetlepel kokossnippers
- 8 dadels, zonder pit
- 35 gram speculaaskruiden
- 2 eetlepels (rauwe) honing
- 1 vanillestokje
- 1 eetlepel kokosolie
Bereiding
We beginnen met het maken van het deeg voor de boven- en onderkant. Hak de cashewnoten fijn in de keukenmachine of met een staafmixer (snij de dadels dan vast klein, want het is best een klusje. Als alles fijn is kun je het met de hand kneden). Voeg de speculaaskruiden toe en de dadels. Als laatste kun je de honing toevoegen. Kneed alles tot een mooie bal deeg. Verdeel de bal in tweeën en maak twee gelijke plakken. Rol ze plat met een deegroller of andere roller. Doe de onderste laag in een schaal of taartvorm.
Voor de vulling gaan we beginnen met het fijnmalen van de afgespoelde amandelen in een keukenmachine of met de staafmixer. Zorg er voor dat de amandelen goed afgespoeld zijn. Als dat fijn is, kun je met de botte kant van een mes een vanillestokje uitschrapen en bij de amandelen voegen. Smelt de kokosolie in een pan en voeg dit aan het geheel toe.Net als de kokossnippers en een eetlepel honing. Als het een mooie gladde substantie is, dan ben je klaar voor de mix.
De afronding is eenvoudig: Verdeel de vulling over de taartbodem. Als het goed uitgesmeerd is, kun je de tweede laag er opleggen. Versier de bovenste laag met een paar amandelsnippers. Zet de taart een nacht in de koelkast, zodat het geheel goed uitgehard is.
Geniet van deze suikervrije gevulde speculaas!
Kijk ook eens bij onze andere gezonde Sinterklaas recepten.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024