Ik las tegelijkertijd een populaire thriller en een nieuw boek over vezels. Weet je welk boek het meest in mijn hoofd bleef hangen? Het boek dat ging over vezels. En ik moet bekennen, dat heb ik echt niet bij elk voedings- of gezondheidsboek.
Vooraf heb ik nog aan de uitgever gevraagd of dit wel écht een interessant boek is. Of toch weer zo’n Amerikaans boek vol wetenschappelijke ‘hoezee-verhalen”. Maar volgens de uitgever was het echt wel een goed boek voor deze website, dus ik liet haar een recensie-exemplaar opsturen.
Vanaf het moment dat ik het boek over vezels ben gaan lezen, boeide het mij. Het is geschreven door een Amerikaanse (jawel) maag-lever-darm-arts en ik moet zeggen, het leest gewoon lekker weg. Ik vond het ook inspirerend. Ik zal hieronder er wat meer over vertellen. Het is niet zo dat ik nu dit verhaal als een enige waarheid zie. Of dat zijn manier van leven dé manier is, als je wilt afvallen of als je gezond wilt zijn of blijven. Toch staan er wel een aantal belangrijke eye-openers in dit boek. Ik heb ook veel aantekeningen gemaakt en een aantal deel ik hieronder.
Het boek Vol Energie met Vezels
De ondertitel is: Hét plantaardige plan voor een energiek, gezond en slank leven. Het gaat dus veelal om vegan eten. Maar voor je nu afhaakt, lees even verder. Want ik ben ook niet van plan om veganist te worden en toch inspireerde dit boek mij wel.
Eigenlijk draait alles in dit boek om vezels, darmflora en plantaardig eten. En dat in relatie met gezondheid en afvallen.
Het klopt dat vezels vaak wat onderbelicht zijn als het gaat om gezondheid. Vaak hebben we het over vitamines, mineralen, eiwitten en koolhydraten. Ik ben het er volledig mee eens dat vezels wel wat meer in de belangstelling mogen staan, want ze hebben een grote rol in onze darmflora. En onze darmflora heeft een zeer grote invloed op onze gezondheid en of je onder- of overgewicht hebt.
De arts Will Bulsiewicz begint met een inleiding waarin staat dat voedingsleer nauwelijks een rol heeft in de opleiding tot geneeskunde. Dat is iets dat ik de laatste tijd vaker lees van artsen die zich later alsnog verdiepen in voedingsleer. Het blijft bijzonder dat voeding maar zo’n beperkte rol speelt in gezondheidszorg. Vaak gaat het om adviezen rond afvallen of als er diabetes of een bepaalde voedingsallergie wordt vastgesteld, dat er een verwijzing komt naar een diëtist. Maar verder?
Voeding en darmflora
Pas vanaf 2006 is er meer bekendheid over onze darmflora. Voor die tijd waren er maar zo’n 200 darmbacteriën bekend. Na die tijd zijn er nog zo’n 15.000 verschillende soorten darmbacteriën ontdekt. En op dit moment wordt er zelfs aangenomen dat er zo’n 36.000 verschillende soorten bacteriën in onze darmflora kunnen voorkomen. Hoe waanzinnig is dat. In zo’n 15 jaar van 200 naar zo’n 36.000 darmbacteriën die allemaal een grote rol spelen bij onze gezondheid. Volgens Bulsiewicz bestaan wij als mens eigenlijk maar uit 10% mens en maar liefst 90% bacteriën….
In dit boek wordt uitgebreid beschreven welke rol vezels hebben op onze darmflora. Elke hap voedsel heeft namelijk invloed op onze darmflora. En met name vezels spelen een belangrijke rol.
Onze darmflora werkt in op de 5 pijlers van onze gezondheid:
- Immuunsysteem
- Stofwisseling
- Hormoonhuishouding
- Denkvermogen
- Genexpressie
Als je gezondheidsproblemen of overgewicht hebt, dan is er bijna altijd ook sprake van een verstoorde darmflora. Dit wordt dysbiose genoemd.
In het boek wordt de relatie genoemd tussen dysbiose en auto-immuunziektes, stofwisselingsziektes, hormoonziektes en neuropsychiatrische ziekten.
Darmflora en voedingsvoorkeur
Opmerkelijk vind ik dat Bulsiewicz schrijft dat zelfs je voorkeur voor bepaalde voeding samenhangt met de samenstelling van je darmflora. Zoals de voorkeur van chocolade. Het is deels genetisch, maar toch is volgens deze arts de darmflora meer bepalend. Net als dat dysbiose ook de grootste oorzaak is van overgewicht.
Verkeerde voeding, maar ook bijvoorbeeld medicijnen en antibiotica kunnen onze darmflora op een negatieve manier beïnvloeden.
Belangrijk is om te onthouden dat iedereen een unieke darmflora heeft. Net als je vingerafdruk. Iedereen kan dus anders reageren op voeding. Wel is bekend wat over het algemeen een goede werking heeft op je darmflora. Niet alleen bepaalde voeding, maar ook stress en beweging.
Vezels van grote invloed op de darmflora
Er is niet één vezel. Er zijn verschillende vezelsoorten. Waaronder oplosbare en niet oplosbare vezels. Goede bacteriën zijn in staat om bepaalde vezelsoorten om te zetten in korteketenvetzuren (SCFA’s). Deze SCFA”s spelen een grote rol in het herstellen van onze darmflora, maar ook de darmen zelf (tegen lekken bijvoorbeeld). Het staat uitgebreid en op een begrijpelijke manier in dit boek hoe dat allemaal werkt.
Met name onbewerkte, vegan voeding, zoals fruit, groenten, peulvruchten en granen leveren hele goede vezels. Vandaar de voorkeur voor vegan bij deze arts. En dus niet alleen fruit en groenten, maar ook bijvoorbeeld volkoren brood, of volkoren pasta. Aangevuld met bijvoorbeeld noten, zaden en kruiden. Vuistregel is dat je producten eet die redelijk snel kunnen bederven en niet lang houdbaar zijn. Gedroogde kruiden mag wel, maar denk dan verder vooral aan verse producten.
Dit advies roept vragen op en die worden ook heel goed beantwoord in dit boek. Zoals:
Hoe zit het dan met vlees en vis?
Maar granen (gluten) geven toch juist veel gezondheidsproblemen?
Waarom krijg ik snel kramp van peulvruchten of granen?
Met name de darmklachten worden ook uitgebreid besproken. Bulsiewicz geeft aan dat als je ‘slechts’ een opgeblazen gevoel en winderigheid hebt door bepaalde producten, dat het niet wil zeggen dat je hier niet tegen kunt. Door je darmen te trainen en de hoeveelheid van dit soort producten langzaam op te voeren, kun je deze problemen verhelpen. Natuurlijk niet als je coeliakie (glutenallergie) hebt of een andere darmaandoening, waardoor je je aan een bepaald voedingsadvies van je arts moet houden. Maar in andere gevallen is het vaak een kwestie van zorgen dat je darmen weer de juiste enzymen gaan aanmaken. Dit lukt met verse, vegan voeding.
Tip, lees ook: Groenten en fruit met veel vezels
Bulsiewicz besteedt ook aandacht aan darmklachten door FODMAPS, zoals lactose en fructanen. Wij hebben laatst hier een artikel over geschreven, omdat dit een vaak voorkomende oorzaak van buikklachten is (lees het artikel). Als je mogelijk veel last hebt van FODMAPS kan een eliminatiedieet helpen om te bepalen waar je last van hebt. Volgens deze arts moet je deze producten daarna juist niet gaan vermijden, maar je darmen helpen om hier beter mee om te leren gaan. Door het rustig weer op te bouwen en te zorgen voor een gezonde darmflora en eventueel ondersteunend prebiotica of enzymen te slikken.
30 soorten plantaardige voeding per week
Een interessant advies vind ik dat je minstens 30 verschillende soorten plantaardige voeding per week moet nemen. Omdat als je dagelijks boerenkool eet, je je darmflora ook verstoort. Boerenkool is heel gezond, maar je moet nooit te eenzijdig eten. Het is belangrijk dat je varieert in voedingsmiddelen, omdat dit een veel beter en groter effect heeft op gezonde bacteriën. Vooral omdat elk voedingsmiddel anders opgebouwd is qua voedingsstoffen en je overal wat van nodig hebt.
Ook als je dus geen veganist bent, is het goed om een groot deel van je maaltijden te laten bestaan uit vegan voeding (dus ook met volkoren brood) om zo een hele goede basis voor je darmen te hebben.
Koffie en zoetmiddelen
Koffie vindt deze maag-lever-darm-arts een prima start van de dag. Het bevat ook goede stoffen voor je darmen. Maar drink koffie met mate. In principe gebruik je liever geen zoetmiddelen, maar als je niet zonder kunt, dan gebruik je erythritol (hoera, dat adviseren wij ook altijd!) of stevia.
Weekschema en recepten
Aan het eind van het boek is het de bedoeling dat je start met een 28-dagen kickstartprogramma voor een zeer gevarieerd dieet met veel goede vezels. Vegan dus. Ik denk dat maar weinig mensen dit soort weekschema’s echt oppakken. Ik niet in ieder geval. Wel geeft het een beeld dat je nog erg lekker kunt eten als je gezond en vezelrijk eet. Na de weekschema’s vind je ook nog alle recepten. Daar ga ik er zeker nog een aantal van proberen.
Recept Matcha Latte
In dit boek over vezels staat ook een recept voor Matcha Latte. Een soortgelijk recept hebben wij op onze site staan. Alleen wij gebruiken eiwitten en dat is natuurlijk niet vegan. In dit boek maken ze twee koppen matcha latte met 375 ml verwarmde, ongezoete amandelmelk, 2 theelepels matchapoeder, 125 ml kokend water en een beetje 100% ahornsiroop. Je doet in twee mokken ieder een schepje matchapoeder. Daarna het kokende water erop gieten en goed mengen. Vervolgens schenk je al roerend de melk erbij (houd de mokken schuin, dan wordt de melk wat schuimiger). Naar smaak kun je ahornsiroop toevoegen.
Praktische informatie
Een aanrader dit boek? Ja zeker, absoluut! Iedereen die voeding en gezondheid belangrijk vindt, zal veel leren door dit boek. Met name over vezels in relatie tot je darmen en je algemene gezondheid.
Bovendien leest het prettig, het is geen zwaar boek om te lezen, maar toch staat er genoeg interessante informatie in om te lezen. Wij lezen veel boeken over voeding en gezondheid en dit boek is absoluut onderscheidend.
Het boek is een paperback en qua lay-out vooral een leesboek.
Titel: Vol energie met vezels
Ondertitel: Hét plantaardige plan voor een energiek, gezond en slank leven
Auteur: Will Bulsiewicz
Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum
ISBN: 978 9000 374748
Aantal bladzijden: 398
Prijs: 23,99
Te koop bij de boekhandel en Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter