Dat is de vraag waar Nanneke Schreurs op in gaat. Naast het zorgen voor een optimale vetverbranding, zorgt haar ‘nieuwe’ methode ook voor een boost van je metabolisme.
Nanneke Schreurs heeft een nieuw handboek vetverbranding ontwikkeld waardoor je leert om vet te verliezen eén het eraf te houden. Het is zeker geen dieet (want daardoor zijn we alleen maar dikker geworden), maar vooral kennis over eten, drinken en leven. Hierdoor kun je een optimale vetverbrander worden.
Leren hoe je een hele goede vetverbranding krijgt
Dat staat uitgebreid beschreven in het Handboek Vetverbranding van Schreurs. Schreurs duikt in de voedings- en leefstijlfactoren en kijkt naar de pro’s en con’s voor je stofwisseling. Het gaat om de weg naar een gezond gewicht en het blijven op een gezond gewicht.
Naast deze kennis kun je nog kiezen voor je eigen wensen op gebied van voeding, zoals paleo, ketogeen, vegetarisch of vegan. Door het lezen van het boek weet je in ieder geval welke factoren belangrijk zijn en hoe je alles optimaal voor jou in kunt zetten. Het is dus geen kant-en-klaar voorgeschreven programma. Je krijgt kennis (en tips) waar je zelf mee aan de slag mag gaan. Oké, om je toch nog op weg te helpen vind je een aantal weekprogramma’s in het handboek.
Voor een goed beeld van alle onderwerpen, benoem ik even de hoofdstukken die in het Handboek Vetverbranding staan:
- Energiebalans; HOEVEEL je eet en beweegt
- Voeding; WAT je eet of drinkt
- WANNEER je eet
- HOE je leeft
- Slaap
- Extra tools
Vet als brandstof
Lichaamsvet is van groot belang voor je energie. Het is je energievoorraad als je even geen voeding bij de hand hebt. Vooral voor onze organen is vet de belangrijkste factor. Echter gebruiken velen van ons, te veel en te vaak suiker als brandstof. In dit boek leer je dus je energiehuishouding om te bouwen.
Er zijn veel verschillende vormen van vet, zoal heb je het rond je organen, het buikvet en onder je huid. Ook zijn er drie ‘kleuren’ wit, bruin en beige. Ik had nog nooit van beige vet gehoord. Nu weet ik dat de kleur verschilt door de hoeveelheid mitochondriën (daar komt de energie vandaan). Heel simpel, hoe donkerder hoe beter, want dan zitten er veel mitochondriën in. Je traint je bruine vet, door koude training. Koude training is relatief eenvoudig op te pakken, door koud te douchen, buiten te zwemmen, de kachel lager te zetten en geen warmere kleding aan te doen.
Leptineresistentie?
Ik kende het hormoon, dat de verzadiging bij eten veroorzaakt. Maar dat je er resistent voor kon worden? Dat wist ik niet. Deze cirkel kun je doorbreken door (waarschijnlijk) echt anders te gaan eten, zoals de juiste vetten, zo min mogelijk suikers, minder eetmomenten etc. Eigenlijk de bekende tips. Voor mij was tamarinde inzetten als vetverbrander wel een nieuwe tip in het rijtje.
Zonder een goede vetverbranding is een duurzaam verliezen van lichaamsvet bijna een onmogelijke zaak. Dus het is essentieel om goed te kijken of jij een goede vetverbranding hebt. Nanneke neemt je mee in calorieën, berekenen van je energieverbruik en het tracken van voeding om vervolgens meer te gaan verbruiken dan te eten. Op een verantwoorde manier natuurlijk!
Wat je eet is natuurlijk ook heel belangrijk!
Van de basis over koolhydraten, glucose en dus suiker tot bloedsuikerspiegel, keto, carb no of slow carb, goede vetten en eiwitten. Alles komt voorbij, ook de juiste voedingsmiddelen en -suppletie.
Deze voedingstips kunnen helpen om je thermisch effect van voeding (TEF) te verhogen. TEF is het effect van voeding, oftewel hoeveel energie kost het om energie te onttrekken uit voeding. Dat kan enorm verschillen. De belangrijkste tip hierbij die ik mee geef is: kies voor onbeperkte voeding! Deze voeding heeft de hoogste TEF. Er zijn zelfs verschillen te meten tussen witte en volkoren boterhammen (beide bewerkte voeding).
Nog enkele tips uit het Handboek Vetverbranding:
Zorg goed voor je darmen door te kiezen voor:
- grote hoeveelheden plantaardige vezels, zoals uit planten, zeewier, bessen en paddestoelen (dat zijn de prebiotica)
- gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool, kimchi, yoghurt en kefir (dat zijn probiotica)
Wat zijn de beste eetmomenten?
Er is een heel hoofdstuk gewijd in dit boek aan dit vraagstuk, maar ik haal even de belangrijkste tip er uit:
Eet binnen de eerste 12 uur na het ontwaken en minimaal 3 uur voor je gaat slapen. Een voorbeeld: je wordt om 7 uur wakker en gaat om 23 uur naar bed. Dan eet je tussen 7 en 19 uur. Dit geldt ook voor caloriehoudende dranken!
Wat is het effect van je leefstijl op je vetverbranding?
Waar kunnen we dan aan denken? Niet alleen aan eten en bewegen, maar ook aan alle toxische stoffen, waaraan we worden blootgesteld. Zoals bijvoorbeeld cosmetica- en verzorgingsproducten, verpakkingen, schoonmaakmiddelen, alcohol, medicijnen en luchtvervuiling. In het boek volgen een aantal concrete tips hoe je lichaam hiervoor kunt beschermen:
- detox
- ontspanning
- ademhaling
- stress
- slaap
- mindset
- spieropbouw
- koude training
Het boek sluit af met een aantal praktische tools en weekprogramma’s met bijbehorende recepten. Heel praktisch allemaal!
Wat mij betreft is dit boek echt een aanrader als je graag wilt afvallen door meer vet te verbranden. Het is eerlijke en goede informatie waar je echt iets aan hebt.
Praktische informatie
Titel: Handboek Vetverbranding
Ondertitel: Boost je metabolisme en zorg voor een optimale vetverbranding
Auteur: Hanneke Schreurs
Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789043927550
Paperback
176 pagina’s
Prijs: 20,99
Meer informatie / bestellen
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter