Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik kom helaas makkelijk aan. Dus ik moet er goed aan denken, zeker als ik thuis werk. Normaal werk ik grotendeels op ons kantoor en af en toe thuis. Nu tijdens de Coronacrisis werk ik helemaal thuis.
Waar ik op kantoor eigenlijk totaal niet met eten bezig ben en eten zelfs kan vergeten, blijkt dat thuis toch anders te zijn. Dat komt vooral door mijn kleine dipjes qua vermoeidheid. Mijn accu is sowieso altijd wel iets eerder leeg dan bij andere mensen, maar op kantoor kan ik niet veel anders doen dan gewoon doorgaan. Of ik lees even een paar artikelen en dan ga ik weer door. Thuis ben ik dan toch geneigd om wat meer door het huis te struinen of op de bank te belanden met leeswerk. En dan voel ik ook ineens de noodzaak om eten daarbij te pakken. Zeker ’s middags. Dat is dus niet verstandig. Ik moet gewoon 3x per dag op een vast moment eten en de tussendoortjes het liefst weglaten, of eventueel iets van gezonde groenteknabbels tussendoor. Dit artikel is dus ook voor mij handig om mezelf even bij de les te houden 😉
Oorzaken teveel snaaien tijdens het thuiswerken
Het gevaar van snaaien en snacken tijdens het thuiswerken, wordt vaak veroorzaakt door één of meerdere van deze factoren:
- Stress
- Vermoeidheid
- Verveling
- Geen ritme/routines
Hieronder gaan we meer op deze factoren in. Waarom zorgen deze factoren voor snaaien en snacken? Bij mij is de grootste valkuil van thuiswerken en daardoor een verkeerd eetpatroon, vermoeidheid. Wat is jouw valkuil?
(tekst loopt hieronder verder)
1 Stress en thuiswerken
Thuiswerken kan sowieso stressvol zijn, maar zeker in deze tijd van de Coronacrisis ervaren nog meer mensen stress door het verplicht thuis werken, of het verplicht thuis zijn. Stress om je inkomen bijvoorbeeld. Of stress om kinderen die je naast jouw werk nog moet begeleiden met schoolwerk. Of er is een partner die ook verplicht thuis moet werken en jou eigenlijk een beetje in de weg zit.
Het is bovendien een onzekere tijd. Niemand weet hoe lang dit gaat duren en wat de gevolgen op langer termijn voor ons allemaal zijn. Het is een unieke situatie waar niemand zich op heeft kunnen voorbereiden en waar niemand ervaring mee heeft.
Stress is dus niet zo gek. En dat je dan als een soort troost allerlei lekkers gaat eten, is dat op zich ook niet gek. Maar het is niet verstandig, want ongemerkt eet je er wellicht toch wat kilootjes bij deze dagen.
Wat kun je doen?
- Las meditatie- of rustmomentjes in. Zoek de stilte op en bedenk wat je lange-termijn-doelen zijn. Door even de tijd voor jezelf te nemen, verminder je de stress. Ook al lijkt het alsof je daar helemaal geen tijd voor hebt. Het is echt een oplaadmoment voor jou. Zonder te snacken!
- Wees niet te streng voor jezelf en maak een lijstje met gezonde alternatieven. Komkommer met yoghurtdip, of een toastje met magere smeerkaas, kunnen prima alternatieven zijn als je toch wat wil eten. Op deze site of online vind je genoeg inspiratie voor meer gezonde snacks.
- Magnesium kan helpen tegen stress. Veel magnesium vind je in deze voeding: pure chocolade, peulvruchten, spinazie, noten, bananen, avocado, vis, zeewier en broccoli. Of overweeg anders om in deze tijd wat extra bij te slikken.
- Probeer een half uurtje te wandelen en laat eventuele piekergedachtes hun gang gaan. Vaak wordt de ergste stress dan wat minder. Het vergt wat oefening, maar je kunt met jezelf afspreken dat als je weer in huis bent, je je gedachten stop zet en de focus weer legt op de taken die echt gedaan moeten worden. De problemen verdwijnen niet, maar de stress krijgt minder vat op je.
2 Vermoeidheid en thuiswerken
Door de stress en doordat je uit je dagelijkse ritme bent gehaald, kan er een soort allesoverheersende vermoeidheid optreden. Of omdat je nu eenmaal wat sneller moe bent. Daar heb ik door gezondheidsproblemen last van. Zeker als het een drukke dag was met veel telefoontjes en gesprekken. Op kantoor ga ik toch nog even door, thuis wint de vermoeidheid eerder.
Als je moe bent, kies je vaak voor een snelle snack. Iets makkelijks waardoor je snel het gevoel hebt dat je weer wat energie hebt. Dus bijvoorbeeld koek, snoep of chips. Dat is natuurlijk een korte-termijn-visie, want na een energieboost, stort je door deze voeding daarna feitelijk alleen nog maar meer in. Er moet dus een gezond noodplan klaar liggen. Een gezond soepje bijvoorbeeld wat je alleen nog maar hoeft op te warmen. Het belangrijkste is, dat het gezonde noodplan al voor het grijpen ligt!
Wat kun je doen?
Eerst zal ik even vertellen wat ik nu doe. Ik vind het prettig als ik een soort tool heb, die me bij de les houdt. Het kan heel simpel, wekker instellen bijvoorbeeld wanneer je iets mag eten. Belangrijk dat je al van tevoren bedacht hebt, wát je dan mag eten. Door het vooraf te plannen, houd je je er veel beter aan. Probeer maar eens!
Je kunt ook apps op je telefoon installeren waarmee je een soort eetdagboek bijhoudt. Niemand hoeft het te zien, alleen jij. Dan kan het nog confronterend zijn. Als je het prettig vindt, kun je ook calorieën tellen of andere apps gebruiken die helpen met afvallen. Zoals . Dat gaat heel makkelijk met bepaalde apps, zoals Lifesum of My FitnessPal/
(meer tips over vermoeidheid/verveling/dagritmes en thuis snacken, vind je hieronder!)
Wat kan ook helpen tegen het snaaien door vermoeidheid bij thuiswerken?
- Routines en regelmaat inbouwen met gezonde eetpauzes helpen om je te wapenen tegen vermoeidheid (dat doe ik tegenwoordig met de Lifesum app, maar kun je ook prima zelf doen).
Zet bijvoorbeeld je wekker over twee uur. Afhankelijk van het tijdstip neem je dan een maaltijd of een gezonde snack zoals een appel of wat wortels. Of je doet een paar korte oefeningen of een wandelingetje. Tot die tijd werk je je lijstje af wat je van plan was. - Goede eetschema’s met voldoende voedingsstoffen helpen echt tegen vermoeidheid. Bepaal van tevoren wat je de hele dag eet.
- Voor wat inspiratie kun je ons artikel: fruit en groenten die helpen tegen vermoeidheid lezen.
- Drink voldoende water. Drink zeker drie of vier glazen water per dagdeel. Maak een overzichtje wat je moet drinken op een dag en vink een glas af als het op is.
- Plan ook een wandelpauze in. Of ga even in de tuin of op het balkon zitten. Niet te lang, want dan kan het je juist weer extra moe maken. Maar in een kwartier tot maximaal een half uur kan je net weer opladen.
- Slaap voldoende. Veel mensen functioneren toch het beste na 7,5 uur tot 8 uur slaap. Ga niet ineens veel langer uitslapen.
3 Verveling en verplicht thuis zitten
Het kan best zijn dat je nu verplicht thuis moet zitten, maar niet kan werken. Bijvoorbeeld omdat er nu nauwelijks meer werk voor jou is door het coronavirus. Denk aan mensen in de horeca of vakantiebranche. Of ZZP-ers zonder opdrachten op dit moment. Ook dan gaan veel mensen teveel eten, omdat er nu eenmaal veel tijd voor is. Er gebeurt nog iets anders door verveling: het dopaminegehalte in onze hersenen neemt af. Dat geeft ons een onbevredigend gevoel. Dat willen we goedmaken met vet- en suikerrijk voedsel. Want op zeer kort termijn geeft vet- en suikerrijk voedsel ons een goed gevoel en dat willen we graag als we ons vervelen. Op langer termijn heeft het natuurlijk vooral veel negatieve gevolgen.
Wat kun je doen als je uit verveling teveel gaat snacken?
- Bij verveling is het van belang om dagritmes aan te gaan houden. Of routines, inclusief vaste eetmomenten. Hoe je dat ook invult, er moet wel een bepaald ritme zijn.
- Zorg ook dat je brein op een andere manier meer voldoening krijgt, waardoor je minder aan eten denkt. Verzin bijvoorbeeld wat anders: een cursus volgen, een nieuwe vaardigheid leren, het huis opknappen, enzovoort. Misschien kan je een ander helpen?
- Sporten helpt ook goed om een beter gevoel over jezelf te krijgen. Juist door wat intensiever te bewegen verdwijnt meestal de lekkere trek! Bovendien worden je spieren sterker, maar ook je mindset! Hierdoor zul je minder trekken hebben in ongezonde snacks. In deze tijd van het Coronavirus kun je thuis sporten of wandelen/fietsen in een rustige omgeving.
4 Verstoorde dagritmes en thuiswerken
We zagen al dat vermoeidheid en/of verveling kunnen leiden tot verstoorde dagritmes. Je kunt echter gewoon fit zijn en je ook zeker niet vervelen, maar toch last hebben van een verstoord dagritme. Omdat je bijvoorbeeld moeite hebt om thuis gedisciplineerd om 8 uur aan je taken te beginnen. Of omdat je nu ineens samen moet werken met gezinsleden, die ook weer hun eigen ritme hebben. Het kan ook zijn dat je nu wat extra taken hebt, omdat je thuis werkt. Zoals boodschappen doen voor je ouders. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je niet goed in je ritme komt. Dan krijg je ook vaak een verstoord eetritme. Je slaat het ontbijt over, of juist de lunch. Je eet gehaast, of juist veel te veel en de hele dag door.
Wat kun je hier aan doen?
- Een open deur, is dat je een dagplanning moet maken. Maar dat gaat juist niet zo makkelijk. Je kunt dan beter met een to-do-lijst werken. Wil je ervoor zorgen dat je niet gaat uitstellen, dan moet je zeker ons eerdere artikel over uitstelgedrag even lezen. In jouw takenlijstje kun je ook je eetmomenten plannen!
- Afspraken maken met andere gezinsleden die ook thuis zijn of werken. Overleg hoe jullie een dagplanning kunnen maken waar iedereen zich in kan vinden. Als je de zorg hebt over hele kleine kinderen, kun je misschien met een partner of goede vriend(in) afspraken maken, zodat je op bepaalde tijdstippen flink door kan werken. Spreek duidelijk af wanneer jullie gaan eten en wanneer jullie eventueel een ochtend- of middagpauze hebben met wat gezonde hapjes (zoals bijvoorbeeld fruit, een smoothie, komkommerplakjes met yoghurtdip, enzovoort). Beperk de tijd, bijvoorbeeld max 15 minuten.
- Accepteer dat het een rare tijd is en dat je misschien wat meer moet behelpen dan anders. Laat de kinderen eens iets langer gamen of televisie kijken, zodat het jou wat lucht geeft. Ook een partner moet zijn of haar eigen dagritme kunnen volgen, al ben je het daar niet altijd mee eens. Bewaak in ieder geval jouw vaste rustmomenten en eet op vaste momenten.
Op je gewicht letten met een beetje hulp
Als je al wat overgewicht hebt en ook snel in gewicht aankomt, kan het handig zijn om wat hulp te zoeken deze dagen. Hier geven we enkele suggesties:
- Persoonlijke coaching door onze gastblogger Laura, van Nooit meer Eetbuien (zie ook de blogs op de site)
- De WW-app (hiervoor moet je wel een online abonnement afsluiten), of andere apps die helpen bij het beperken van wat je op een dag eet
- Vervang een maaltijd door een maaltijdshake. Een goede eiwitshake bevat alle goede voedingsstoffen, zoals de eiwitshakes van DieetPro of ShakePlus. Moet je natuurlijk niet later alsnog meer gaan eten.
- Blijf steeds bewegen. Je kunt in huis bewegen, of toch een ommetje (alleen) wandelen. Bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. Je kunt de ochtend ook beginnen met buikspieroefeningen, of tussen het werken door staande buikspieroefeningen te doen. Als je de kinderen om je heen hebt, kunnen zij meedoen!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter