Ook al mogen de restaurants weer open vanaf 1 juni, het is nog niet zo als voor de coronacrisis… Het aantal plaatsen in de horeca is helaas nog beperkt, dus wellicht organiseer je in deze tijd ook meer gezellige etentjes thuis. Misschien heb je niet de meest professionele keukenapparatuur in huis, maar met wat liefde voor koken en goede zin, bereik je veel. En anders kun je ook nog altijd bij de plaatselijke horeca iets bestellen voor een thuis etentje!
Samen eten is gezond
De mensen in de Blue Zones weten het wel. Zij leven langer en gezonder dan alle mensen in andere gebieden. Eén van de voorwaarden voor een lang en gelukkig leven zijn goede sociale contacten. Samen eten, in een restaurant of thuis, is bij uitstek iets wat veel gedaan wordt in deze Blue Zones. Zowel met familie (heel belangrijk!) als met vrienden.
Verbinding maken met anderen, daar gaat het om. Ook dat hoort bij gezond leven!
Wil je trouwens weten of jij goed op weg bent qua gezond leven en wat jouw te verwachten levensduur is, dan kun je op de site van BlueZones een online Longevity Test doen.
De ‘coronaregels’ in de horeca per 1 juni
Per 1 juni mogen restaurants weer open. Er zijn allerlei eisen opgesteld door de Rijksoverheid in verband met de coronacrisis. We zetten de horecamaatregelen in Nederland nog even op een rijtje:
- Iedereen moet eerst een reservering maken.
- Er wordt verplicht gevraagd naar je gezondheid.
- Maximaal 30 personen in een restaurant binnen (exclusief personeel, op een terras geldt geen maximum aantal mensen).
- Je bent verplicht om te zitten.
- Anderhalve meter afstand tot personeel.
- Anderhalve meter afstand tot andere mensen.
- Mensen uit hetzelfde huishouden, hoeven geen afstand te houden.
- Je mag met één iemand (buiten je huishouden) aan een tafeltje zitten, zonder de anderhalve meter in acht te nemen, omdat handhaving pas vanaf 3 personen geldt.
Bron: Horeca Nederland
Belangrijk om je aan de regels te houden, zodat je jezelf en anderen niet in problemen brengt!
Anderhalve-meter-etentje thuis
Lukt het niet om een reservering te maken, dan kun je ook kiezen voor een etentje thuis. Ervan uitgaande dat we niemand willen besmetten, is het goed (en verplicht) om anderhalve-meter-afstand te houden. Hoe snel een besmetting kan gaan als je naast elkaar zit, weet ik uit eigen ervaring door een privé-training die ik in januari deed.
Het was een zakelijke social media training. We zaten beiden achter onze eigen laptop, maar wel naast elkaar. Degene die de training deed was inmiddels wat verkouden geworden en had wat keelpijn. Ze voelde zich niet echt ziek, maar de hoestbuien namen wel toe. Twee dagen later…. ik had ook een flinke keelontsteking, kon nauwelijks meer slikken, moest erg hoesten en voelde me echt beroerd gedurende een paar dagen.
Nu passen we wel op als we hoesten, maar ook als je weinig klachten hebt, kun je bij ziekte een ander ook besmetten en die kan daar behoorlijk ziek van worden. Zeker als het gaat om het Covid-19-coronavirus. Zo gek is dat anderhalve-meter-etentje met vrienden dus niet 😉 En wel zo veilig voor andere mensen die jij en je gasten de dagen daarna nog ontmoeten.
Waar moet je rekening mee houden tijdens een etentje?
- Met een goede tafelindeling. Jij moet als gastvrouw makkelijk weg kunnen lopen, zonder dat iemand last van je heeft (lees, zonder dat je dicht langs iemand moet lopen).
- Als het even kan, houd het etentje dan buiten. Dan lijkt het risico op besmetting toch veel kleiner te zijn dan binnenshuis.
- Je kunt niet veel mensen uitnodigen, want je moet anderhalve meter ruimte over houden tussen mensen die niet onder één dak wonen. Voor de verbinding en de goede gesprekken, is een etentje met enkele mensen ook prima.
- De voorbereiding van het eten. Zorg dat al het snijwerk al is gedaan en kijk wat je allemaal vooraf kunt doen. Dat scheelt veel stress. Een ovengerecht geeft vaak meer rust en voorkomt dat je teveel heen-en-weer moet lopen. Ben je een fanatieke kok, dan weet je misschien dat er fantastische keukenapparatuur is die het thuis koken voor anderen een stuk makkelijker maakt. Zoals professionele warmhoudvitrines, of zo’n fantastische combisteamer.
- Serveer het eten uit op borden en zet niet het (hoofd)eten in grote schalen op tafel.
- Je kunt overwegen om een box met kleine flesjes drinken neer te zetten. Ook met flesjes water, zodat iedereen zijn eigen drinken kan pakken.
- Zorg voor extra hygiëne. Je gasten moeten makkelijk hun handen kunnen wassen of eventueel wat handgel kunnen gebruiken.
- Zit je toch binnen? Zorg voor goede luchtventilatie. Niet met een airco, maar zet (af en toe) een raam of deur open.
Welke recepten?
Voorgerecht
Soep is makkelijk om vooraf te maken en snel uit te serveren. Een aantal lekkere en gezonde suggesties:
- Italiaanse vissoep
- Paprika-tomatensoep
- Doperwtensoep met garnalen
- Eenvoudige bloemkoolsoep
- Courgettesoep met pijnboompitten
Hoofdgerecht
Maaltijden die je goed, eerder kunt voorbereiden. Enkele suggesties:
- Groentelasagne
- Tortillataart
- Gevulde portobello’s (te combineren met een salade en eventueel wat stokbrood)
- Hartige taart met bloemkool
- Zomerse witlofstamppot
Nagerecht
Je hebt hier veel keuzes. Je kunt een schaal fruit presenteren, of bijvoorbeeld een kaasplankje. Je kunt een extra lekkere koffie maken, met luxe chocolade. Ook kun je natuurlijk echt een dessert uitserveren, zoals deze koffiemousse.
Het belangrijkste is, wat is de smaak van je gasten?
Kinderen
Blijven er ook kinderen eten en wil je voor hen iets aparts maken? Denk dan eens aan kindersushi!
Gezellige aankleding van je etentje
Juist nu je misschien wat meer afstand moet houden, geeft een mooi gedekte tafel meer warmte. Mooie borden, mooie glazen voor water en eventueel wijn. Een mooie karaf met water (eventueel kun je hier munt, schijfjes citroen en/of limoen in doen), een kleine vaasjes met een mini-boeketje van 3 bloemen, enzovoort. Ook het bestek is sfeerbepalend en een goede kwaliteit vind ik ook altijd belangrijk (lees: geen bot mes). Je hebt veel soorten bestek series die echt het verschil maken.
Ik wens je fijne, gezellige etentjes toe, thuis of in het restaurant!
—
Dit artikel is mogelijk gemaakt door een betaalde samenwerking met HorecaRama
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Meer bewegen topvoornemen voor Nederlanders in 2025 - 26 januari 2025
- 20 ml olijfolie per dag: het geheim voor een betere gezondheid? - 21 januari 2025
- Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint het risico op uitzaaiingen bij kanker - 17 januari 2025
Laat een reactie achter