Rode bietjes, je vindt ze heerlijk of je vindt ze verschrikkelijk. Ik behoor gelukkig bij de eerste groep. Want bieten zijn super gezond en daarom absoluut een aanrader. Maar waarom zijn ze zo gezond en wat doet het met je gezondheid? Je vindt alle voordelen van rode bietjes hieronder!
Rode bieten zijn familie van de suikerbiet. Maar rode bieten zijn juist laag in calorieën. Het is een soort wortel, die ooit blank was en later de beroemde (en beruchte) rode kleur kreeg. Want dat rood is nogal hardnekkig. Je handen verkleuren als je bieten aanraakt en je moet zeker geen bietenspetters op je kleding krijgen. Die was je er moeilijk uit. Bovendien kun je van bietjes ook nog rood gaan plassen…
In sommige dialecten worden rode bieten kroten genoemd. Misschien gebruik jij die naam ook vaker?
Hoe gezond zijn rode bietjes?
Bieten zijn echt super gezond! Het mag echt een superfood of powerfood genoemd worden. Bovendien komen ze gewoon uit Nederland, dus veel beter voor het milieu dan groenten die we laten invliegen.
In het Moermandieet, dat vaak aangeraden wordt bij mensen die kanker hebben, spelen bieten een belangrijke rol vanwege alle goede eigenschappen. Rauwe bieten zijn nog gezonder dan gekookte bieten. Weet je dat bieten ook bekend staan om de goede effecten op sportprestaties?
Voedingswaarde rode bieten.
100 gram bieten bevat 43kcal en zeer weinig vet (o,2 gram).
100 gram bieten bestaat uit 10 gram koolhydraten, 2,8 gram vezels en 1,6 gram eiwitten.
Bieten bevatten wel suikers, 7 gram per 100 gram, maar die hebben weinig effect op je suikerspiegel.
Verder bevatten bieten ook veel water.
Rode bieten bevatten vooral de vitamines C en foliumzuur.
Daarnaast bevatten rode bieten veel mineralen zoals mangaan, ijzer, koper, kalium en magnesium.
Betanine en betalaïne geven de bieten de rode kleur (fytonutriënten). Dit zijn zeer krachtige antioxidanten en werken veel beter dan antioxidanten “uit een potje” (supplementen).
Wat doen bieten dan met jouw gezondheid?
Nog belangrijker, wat zijn dan de effecten van het eten van rode bieten voor jouw gezondheid?
Er zijn een aantal bewezen gezondheidsvoordelen die het eten van bieten opleveren:
- Ontstekingsremmend.
- Ontgiften je lichaam.
- Ondersteunt de behandeling tegen kanker (met name door de betanine).
- Hogere leeftijd (in gebieden waar veel bieten worden gegeten, worden mensen gemiddeld veel ouder).
- Verbeteren de spijsvertering.
- Verlagen de bloeddruk.
- Verbetert de doorbloeding van de hersenen.
- Vermindert risico op hart- en vaatziekten.
- Verbetert sportprestaties*
- Goed voor je immuunsysteem.
*Sportprestaties en rode bieten
Bieten zijn populair onder sporters, vooral bietensap. Het zou de sportprestaties verbeteren. Dit komt doordat spieren efficiënter werken en bloedvaten verwijden. Op deze manier kan er meer zuurstof naar de spieren gaan.
Zijn er ook nadelen aan het eten van bieten?
Bieten bevatten nitraat. Nitraat heeft gunstige effecten voor je gezondheid, maar bij teveel inname kan het juist averechts werken. Toch zijn de nadelen vele malen kleiner dan de voordelen. Werd er voorheen gewaarschuwd voor teveel nitraat (nitriet), nu blijkt dat dit negatieve effect klein is en de gezondheidsvoordelen juist veel groter, zoals het positieve effect op de bloeddruk.
Wel zit in bietensap relatief veel nitraat en bij dagelijkse grotere hoeveelheden bietensap, zou dit mogelijk toch kankerverwekkend kunnen zijn. Het gaat dan met name om bietensap vanwege de hoge concentratie nitraat (wordt in nitriet omgezet) en het gaat hierbij niet om het eten van bieten zelf.
Ken je de Chioggia bieten?
Ik ben wel in het plaatsje Chioggia geweest (dichtbij Venetië), maar ik hoorde eigenlijk zelf pas later van de chioggiabieten. Deze bieten zijn iets minder rood (mooi kleurenspel, leuk als je van kleurvariaties houdt op je bord) lekker zoet en knapperig. Daarom zijn ze heel geschikt om rauw te verwerken in een koude salade. Je kunt de chioggia biet ook goed roosteren. Als je ze kookt in de schil worden ze oranje!
Je hebt ook gele bieten! De gele biet is iets minder zoet en is ook erg gezond. Zo zijn gele bieten met name ook ontgiftend voor je lichaam.
Recepten met rode bieten
Rode bieten kun je rauw en gekookt eten. Je kunt er smoothies van maken en het is heerlijk in een salade. Om je wat inspiratie te geven, vind je hieronder een aantal heerlijke bietenrecepten.
- Sinaasappel-bieten-gember smoothie
- Bieten-geitenkaas salade met pistachenootjes
- Pink Pancakes
- Rode bieten quiche
- Rode bietenburgers
- Roze wafels
Eet smakelijk!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Gerda Roels zegt
dankjewel 🙏
m.d. holten zegt
ik wist wel dat bieten gezond zijn, maar ik verbaas mij dat ik zo weinig weet hoe gezond en wat het kan toevoegen regelmatig bieten te eten.
Janneke Luinenburg zegt
Zelf zoek ik op “ hoe gezond zijn rode bieten?”
Dan krijg je antwoorden te kust en te keur.