Tomatenspread is heel lekker en op vele manieren te gebruiken om je maaltijd te verreiken. Denk aan:
- op een boterham of cracker (evt. aangevuld met vlees of kaas)
- door een salade (snelle salade die ik wel eens maak is rucola met spread en wat pompoenpitten)
- basis voor op een ‘gezonde’ pizza
- op een bruchetta (warm uit de oven)
- op een stukje vlees
- basis voor tomatensaus
Hieronder vind je mijn recept voor een homemade tomatenspread!
Het bruine ‘sliertje’ dat je op mijn cracker ziet is balsamico-creme. Dat maakt de cracker nog lekkerder ;-))
Hoe maak ik tomatenspread?
Ik maak het in de slowjuicer. Dan maak ik eigenlijk hele lekkere tomatensoep (bekijk het recept voor tomatensoep met zalm). Deze soep is trouwens ook lekker met geroosterde pompoenpitten.
Maar je kunt het ook maken met een keukenmachine of staafmixer. Dan is het wel goed om het vocht te laten uitlekken. Dit kun je natuurlijk opvangen voor een soepje of glaasje tomatensap.
Ingrediënten
- 10 tomaten
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 10 blaadjes basilicum
Bereiding
Als je een slowjuicer gebruikt, doe dan eerst de ui, knoflook en basilicum in de juicer. De tomaten als laatst. Maak je het met een keukenmachine of staafmixer, dan maakt de volgorde niet veel uit.
Na het fijn maken van de tomaat, is het belangrijk om het goed uit te laten lekken. Anders is het te vochtig. Dit kun je doen in een zeef met eventueel een koffiefilter ertussen.
Het belangrijkste is eigenlijk dat je het zo’n 4 uur voor gebruik maakt. Dan zul je ervaren dat de ui en knoflook lekker aanwezig zijn in de tomatenspread.
Na het maken, kun je de spread goed afgesloten een paar dagen bewaren in de koelkast.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter