Deze week kwamen we een artikel tegen op nu.nl, waarin uitgelegd wordt waarom je beter vetten kunt eten dan met name koolhydraten. Dit naar aanleiding van een onderzoek met 135.000 mensen uit 18 verschillende landen in de leeftijd van 35 tot 70 jaar.
Onderzoek van 7 jaar naar koolhydraten en vetten
Zeven jaar lang hebben de deelnemers verteld hoe het met hun gezondheid ging en wat hun dagelijkse voedingspatroon was. Er zijn verschillende mensen overleden en anderen kregen hart- en vaatziektes. De mensen die meer vet aten, hadden gemiddeld
- 23% minder risico op vroegtijdige sterfte
- 18% minder kans op een beroerte
Rol van koolhydraten
Mensen die gemiddeld 77% of meer koolhydraten (zoals in brood en pasta) aten in hun dagelijks voedingspatroon hebben een grotere kans op vroegtijdige dood of een beroerte.
Zelf eet ik heel vaak koolhydraatarm en heb hiervoor veel recepten op de site staan. Mijn eigen ervaring is ook dat ik me veel lekkerder voel als ik minder koolhydraten eet. Als ik snelle koolhydraten eet is het maximaal één maaltijd per dag en niet eens elke dag. Het kan zijn dat ik tussen de middag toch even voor het gemak een broodje eet, maar dan neem ik ’s avons niets. Heb ik trek in pasta, dan eet ik ’s middags een salade. Of ik eet helemaal geen snelle koolhydraten. Bij het ontbijt zitten ze er bijna niet meer bij…
Juist door koolhydraten te vervangen door groente, eiwitten, noten en zaden voel ik me veel beter.
Eet je nog wel vaak koolhydraten? Probeer het dan eens een tijdje minder koolhydraten te eten. En ervaar hoe je je voelt. Of lees de boeken van diëtiste Yvonne Lemmers (Grip op koolhydraten of Afvallen met Grip op koolhydraten).
Lees meer volledige artikel op nu.nl: koolhydraten lijken schadelijker voor de gezondheid dan vetten.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter