De voor- en nadelen van pijnboompitten
Pijnboompitten: heerlijk om te eten door je salade of om een pesto van te maken, maar wist je dat pijnboompitten zaden zijn van dennenbomen en wat is eigenlijk het pijnboompittensyndroom?
Oh dennenboom…
Pijnboompitten groeien dus aan dennen en er zijn meer dan 25 soorten dennenbomen waarvan je pijnboompitten kan oogsten en eten. Deze pitten worden vaak gemengd, zodat je verschillende smaaksensaties in één zakje krijgt.
Pine Nut Syndrome
Sommige pijnboompitten kunnen een bittere metaalachtige nasmaak geven, die wel een tijdje aan kan houden. Dit wordt ook wel het pijnboompittensyndroom genoemd of PNS (Pine Nut Syndrome). Je merkt dit vaak pas na een paar dagen, maar je kan er zeker een aantal weken last van hebben.
Uit onderzoek is gebleken dat deze smaakverstoring alleen voorkomt na het eten van de pitten van een bepaalde Chinese boom, maar omdat de pitten dus vaak gemengd zijn is dit moeilijk te elimineren. Je kan in de winkel wel letten op pijnboompitten met de naam “Pinus Armandii” die wat ovaal, kleiner en grijzig zijn. Deze kan je dus beter niet eten als je eerder last hebt gehad van PNS.
Gezond pitje
Pijnboompitten bevatten redelijk wat calorieën maar die komen voornamelijk door de goede vetten, namelijk enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Dit zijn vetten die je nodig hebt voor onder andere je hart, longen en hersenen en ze verlagen de kans op hart- en vaatziekten.
Heel lekker als je ze in een goede, droge koekenpan roostert!
Andere goede stoffen in pijnboompitten:
- vitamine K – voor betere bloeddoorstroming en stevigere botten;
- antioxidanten die de strijd aangaan met vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen in ons lichaam die ons ziek kunnen maken. Ze ontstaan door ongezonde voeding, maar ook door luchtvervuiling, pesticiden en stress of medicatie. Antioxidanten proberen vrije radicalen uit te schakelen en door het eten van voeding vol antioxidanten kan je jouw gezondheid dus boosten;
- en verder: fosfor, magnesium, calcium, ijzer en natrium.
Een gezond pitje dus, en met wat mazzel ook erg lekker! We hebben het in verschillende recepten verwerkt.
Femke Elverdink
Laatste berichten van Femke Elverdink (toon alles)
- Nieuw Aziatisch kookboek: ‘Samarkand’ - 18 november 2016
- Gezond kookboek voor kinderen! Forest Feast Kookboek voor Kids - 7 oktober 2016
- Salade, het ultieme zomergerecht! Boekenreview - 20 juli 2016
Chris Moreno zegt
Pijnboompitten will NEVER DIE!
davy zegt
poep