Het is zomer, dus de tijd van de aardbeien is aangebroken. En oh wat is dit stukje fruit toch heerlijk! Lekker op brood, een cracker, door de Griekse yoghurt of door een smoothie. Bij ons zijn de bakjes aardbeien ook weer te vinden in de koelkast, dat wordt genieten. Maar hoe gezond is het zomerkoninkje eigenlijk?
Hoe gezond zijn aardbeien?
1. Gezonde snack vanwege de weinige calorieën
Veel mensen denken dat aardbeien veel calorieën bevatten. Omdat ze zo lekker zoet zijn. Dat klopt niet. Aardbeien zijn caloriearm. Een lekker bakje vol aardbeien (100 gram) is maar 30 calorieën. Aardbeien passen dus heel goed in een caloriearm dieet. Ideaal als je wilt afvallen en toch zoete trek hebt.
2. Veel vitamine C
In 100 gram aardbeien zit bijna 60 mg vitamine C. Je hebt dagelijks minimaal 75 mg nodig. Dat schiet al lekker op! Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en is goed voor je haar en huid.
3. IJzer en koper in aardbeien
IJzer? Jazeker. En best veel. Door het eten van 100 gram aardbeien krijg je al ruim 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ijzer binnen. Als je 100 gram aardbeien eet, krijg je maar liefst 13% van de ADH koper binnen.
IJzer is belangrijk omdat het helpt bij het maken van hemoglobine, een onderdeel van je bloed dat zuurstof van je longen naar de rest van je lichaam brengt. Dit zorgt ervoor dat je spieren en organen goed werken en je genoeg energie hebt.
Zie ook dit artikel over je IJzergehalte verbeteren met voeding
Koper is belangrijk voor je lichaam omdat het helpt bij het maken van rode bloedcellen en het goed functioneren van je immuunsysteem. Daarnaast speelt koper een rol bij het vormen van bindweefsel, het gezond houden van je bloedvaten en het produceren van energie in je cellen.
4. Een bron van kalium
De aardbei is een goede bron van kalium. In 100 gram aardbeien vind je 183 mg kalium. Dat is ongeveer 5% van wat je dagelijks nodig hebt. Kalium is belangrijk voor je gezondheid. Het werkt bloeddrukverlagend, cholesterolverlagend, waterafdrijvend, libidoverhogend en nog veel meer… Daarnaast is een belangrijk voordeel van kalium dat het zorgt voor een goede spiersamentrekkingen en geleiding van de zenuwprikkels.
5. Veel foliumzuur
Foliumzuur is ook te vinden in de aardbei. Je krijgt door het eten van 100 gram aardbeien maar liefst 20% van de ADH binnen.
Foliumzuur, ook bekend als vitamine B9, is belangrijk omdat het helpt bij de aanmaak van nieuwe cellen, vooral rode bloedcellen. Dit is essentieel voor groei en ontwikkeling, en helpt ook om je DNA gezond te houden, wat belangrijk is voor het voorkomen van ziektes. Vrouwen die zwanger zijn wordt aangeraden om extra foliumzuur te slikken.
6. Aardbeien beschermen de maag tegen alcohol
Uit onderzoek is gebleken dat aardbeien het slijmvlies van de maag beschermen. Dit heeft tot gevolg dat het de schadelijke effecten van alcohol (ethanol) op de maag vermindert.
In deze studie werd onderzocht hoe aardbeienextracten invloed hebben op ratten die blootgesteld waren aan ethanol, een vorm van alcohol die maagbeschadiging kan veroorzaken. De resultaten toonden aan dat ratten die aardbeienextracten kregen, significant minder schade aan het maagslijmvlies hadden in vergelijking met ratten die geen aardbeienextracten kregen.
De onderzoekers concludeerden dat de beschermende effecten waarschijnlijk te danken zijn aan de hoge concentratie antioxidanten en fenolische verbindingen in aardbeien. Deze stoffen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en verminderen ontstekingen, waardoor de maagwand beter bestand is tegen schade veroorzaakt door alcohol.
7. Goede suikers: goed voor de bloedsuikerregulatie
Aardbeien hebben een lage glycemische index, wat betekent dat ze de bloedsuikerspiegel minder snel doen stijgen. Bovendien kunnen de vezels en polyfenolen in aardbeien helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid.
8. Rijk aan antioxidanten
Aardbeien zitten boordevol gezonde stoffen zoals vitamine C, anthocyanen en ellaginezuur. Deze stoffen helpen je lichaam om schadelijke invloeden (die vrije radicalen heten) te verwijderen. Dit kan ontstekingen verminderen en je beschermen tegen bepaalde ziektes. Ook is het goed voor je huid.
Zomerfruit
Geniet dus lekker van de aardbeien. En, in de zomermaanden zijn ze volop verkrijgbaar. Geen excuses dus meer! Je kan ook veel recepten op onze site vinden met aardbeien.
Jeuk na het eten van aardbeien?
Sommige mensen krijgen echter last van jeuk na het eten van aardbeien vanwege allergische reacties. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom dit kan gebeuren:
- Allergie: Aardbeien bevatten eiwitten die bij sommige mensen een allergische reactie kunnen veroorzaken. Dit kan leiden tot symptomen zoals jeuk in de mond, keel of huid.
Daarnaast kunnen de haartjes op aardbeien een allergische reactie uitlokken. Is dit bij jou het probleem, dan zou je de aardbeien voor het eten eerst met warm water kunnen afspoelen. - Histaminevrijzetting: Aardbeien kunnen de afgifte van histamine in het lichaam stimuleren. Histamine is een stof die betrokken is bij het immuunsysteem en allergische reacties. Een verhoogde hoeveelheid histamine kan jeuk, zwelling en roodheid veroorzaken.
- Kruisreactiviteit: Mensen met een allergie voor bepaalde pollen, zoals berkenpollen, kunnen ook reageren op aardbeien. Dit komt doordat de eiwitten in aardbeien lijken op die in pollen, wat kruisreactiviteit wordt genoemd.
- Voedselintolerantie: Sommige mensen hebben geen echte allergie, maar een intolerantie voor bepaalde stoffen in aardbeien. Dit kan ook leiden tot symptomen zoals jeuk, hoewel deze meestal milder zijn dan bij een allergie.
Hoe bewaar je aardbeien?
Hierbij een aantal tips om aardbeien te bewaren:
- laat het kroontje zo lang mogelijk op de aardbei
- bewaar aardbeien onafgedekt in de koelkast of zorg dat er lucht bij komt (gaatjes in afdekking)
- leg aardbeien in de koeling op een stukje keukenrol
- je kunt ze ook invriezen, verwijder dan vooraf wel de kroontjes (dan zijn ze 8-12 maanden houdbaar)
Aardbeien variaties
Echte verwennerij is om de aardbei in gesmolten pure chocolade te dippen…. Heerlijk.
Een andere tip is dit recept voor een gezonde aardbeienmilkshake of deze courgetti met aardbeien en geitenkaas.
Eet smakelijk!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Ochtendstijfheid: verschillende oorzaken en oplossingen - 7 januari 2025
- Jojoba Olie: waarom is dit zo goed voor huid en haar? - 3 januari 2025
- Afvallen in 2025: Wat is de gouden formule? - 29 december 2024
Laat een reactie achter