PDS is de afkorting van het Prikkelbare Darm Syndroom, een darmaandoening die veel voorkomt in Nederland en in andere westerse landen. Het is een vervelende aandoening waarbij je regelmatig last hebt van darmklachten, die veroorzaakt worden door een geprikkelde darm.
Heb jij het idee dat je mogelijk PDS hebt? Lees dan hieronder hoe je deze darmaandoening kunt herkennen.
Symptoom #1: je hebt regelmatig problemen met de stoelgang
Bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom functioneren de darmen niet altijd even goed. Hierdoor hebben mensen met PDS regelmatig (en vaker dan mensen zonder PDS) te maken met stoelgangproblemen, zoals verstopping of diarree.
Heb je ook na het eten van een gezonde maaltijd last van verstoppingen of diarree en komt dit eigenlijk vaker voor, dan kan dit een teken zijn dat je mogelijk het Prikkelbare Darm Syndroom hebt.
Symptoom #2: je hebt regelmatig last van een opgeblazen gevoel in de buik
Mensen met PDS voelen zich vaak opgeblazen en hebben ook vaker last van het opboeren van lucht en winderigheid. Ook dit komt door de problemen met de darmen, die ietwat opgeblazen zijn.
Een andere klacht die bij het opgeblazen gevoel hoort, is dat je het idee hebt dat je buik opgezet is. Je buik kan hard en pijnlijk aanvoelen, alsof er heel veel eten in zit. Toch hoeft dit niet het geval te zijn, maar voelt de buik voller en zwaarder door de grote hoeveelheid lucht.
Symptoom #3: je hebt vaak last van stekende of zeurende buikkrampen
Tot slot hebben mensen met PDS vaak last van buikkrampen. Dit kunnen hevige krampen zijn die plotseling opkomen, maar het kunnen ook vrij milde en zeurderige krampen zijn die lang aan blijven houden. Soms volgt er na het ervaren van de buikkrampen diarree, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.
Bij veel mensen met PDS worden de buikkrampen erger na het eten van bepaalde voedingsmiddelen of het drinken van bepaalde dranken, zoals melk. Dit zijn voedingsmiddelen of dranken waar de darmen minder goed op reageren, waardoor er vervelende buikkrampen ontstaan. Dat is heel persoonlijk.
Op de website van darmklachten.nl vind je veel meer interessante informatie en heb je de mogelijkheid een zeer uitgebreide test (€299) aan te vragen, waarin je kunt achterhalen of je PDS hebt en waardoor je problemen veroorzaakt worden. Je kunt natuurlijk ook naar je huisarts gaan om te onderzoeken of je PDS hebt.
(red) Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met darmklachten.nl
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter