Lasagne is zo’n ideaal gerecht! Je kunt het van te voren klaar maken en in de oven zetten als je eigenlijk geen tijd/zin hebt om er bij te zijn. Dit is een heerlijk koolhydraatarm recept voor een groente-lasagne met blauwe kaas door het gerecht heen. De bovenkant is heerlijk krokant met de ‘gewone’ of pecorino kaas.
Ingrediënten (voor ca. 4 personen):
- 2 courgettes in plakjes van ca. 3 millimeter dik
- 2 aubergines in lange dunnen plakken van ca. 3 mm dik
- 10 cherrytomaatjes, gehalveerd
- 8 grote handen gemengde groente in stukjes naar keuze (bijv. paprika, wortel, venkel, ui)
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 3 blikken gepelde tomaten van 400 gram in blokjes
- 20 groene olijven zonder pit
- 1 blikje tomatenpuree
- stukje zachte blauwe geitenkaas (bijv. Lady Blue)
- 1 pakje chèvre
- 2 handjes geroosterde pijnboompitjes
- 2 handjes verse basilicum in stukjes
- 1 zakje (ca. 300 gram) gemalen (geiten)kaas (belegen, oud of Pecorino)
- eventueel een groentebouillonblokje verkruimeld
- peper en zout naar smaak
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de plakjes courgette en aubergine in de grillpan totdat er bruine streepjes op staan en besprenkel met een beetje zeezout. Je kunt ze van te voren iets bestrijken met traditionele olijfolie tegen het plakken. Leg ze daarna apart.
Bak de gesneden groente (behalve de tomaatjes) totdat ze zacht worden. Voeg daarna de blikken tomatenblokjes, de olijven en tomatenpuree toe en roer goed.
Vet een grote ovenschaal in met een beetje olie en maak de ‘lasagne’ door te beginnen met een laagje saus met daarin eventueel een paar stukjes blauwe kaas, dan een laagje aubergine, dan een laagje saus en dan een laagje courgette, weer een laagje saus totdat alles op is. Eindig met de saus en strooi daar de gemalen kaas en wat stukjes chèvre overheen. Leg daarop de cherrytomaatjes, de pijnboompitjes en de basilicum. Laat hem vervolgens in 35 minuten bakken in de oven. Als je wat gegrilde groente overhoudt, kan je die weer gebruiken in een salade!
Tip:
Als je kinderen hebt, pureer dan een gedeelte van de saus en gebruik echte lasagnevellen i.p.v. de groente en voeg bijvoorbeeld wat plakjes mozzarella toe bovenop de eerste laag saus.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Esther van Lune zegt
Ik was erg enthousiast over het recept maar de uitleg over de bereiding van slecht. Er zijn enkele ingrediënten niet genoemd en dat is verwarrend!
Vanessa zegt
Dank voor je reactie. We hebben het recept overgenomen en niet kritisch meegelezen. Ik zal het spoedig aanpassen.