In de voorbereiding voor ons thema Duurzaamheid, kwam ik op een artikel van het Voedingscentrum en de visie op duurzaam eten. Ze hebben 7 stappen uitgewerkt, die ik graag met je deel.
1. Verspil zo min mogelijk voedsel
Een keer in de week boodschappen doen is op zich vrij relaxed, maar dat kan soms betekenen dat je wel voedingsmiddelen overhoudt, doordat er soms een verandering van de planning is. Dus probeer hier zo slim mee om te gaan.
Verder kun je ook zoveel mogelijk kliekjes bewaren voor de volgende dag of plan een dag in de week in waar je allerlei kliekjes eet.
2. Eet minder vlees
Dieren verbruiken een hoop energie voor ze als een stukje vlees op je bord of boterham liggen. Het loont absoluut om een dagje minder vlees in de week te eten. Denk dan vooral aan het minder eten van rood & bewerkt vlees.
3. Neem niet meer zuivel en kaas dan je nodig hebt
Een ding dat ik niet wist is dat kaas een hele hoge invloed heeft op het milieu en ik als kaasliefhebber zal hier mijn steentje bijdragen. Groentespreads op brood is echt een goed idee of gewoon een lekkere boterham met pindakaas 😉
4. Eet wat je nodig hebt
Heel simpel is dat we gewoon wat minder gaan eten en vooral snoepen & snacken. Snoep en snacks komen natuurlijk uit een fabriek en dat voeding uit een fabriek minder duurzaam is, hoeven we natuurlijk niet te vertellen.
Even minder eten is niet alleen goed voor het milieu, ook heel goed voor jezelf. Beperk je dan tot drie maaltijden per dag.
5. Drink zo water, koffie & thee
Vooral frisdrank, vruchtensap en alcohol belasten het klimaat behoorlijk. Door water, koffie en thee te drinken voorkom je dit. Bij koffie & thee kun je natuurlijk ook nog controleren of ze een fairtrade keurmerk hebben, zodat ook de herkomst goed is.
6. Ga voor vegan
Eet vaker vegan. De trend 100% plantaardig wordt steeds groter en dat is niet alleen goed voor de mens, maar absoluut voor het milieu. Kies vaker voor groente, volkoren producten, bonen, zaden en noten. We hebben veel heerlijke vegan-recepten uitgewerkt.
7. Let op bij het kopen van groente en fruit
Het liefst koop ik bij de boer zelf. Helaas lukt me dat vaker niet dan wel, maar het kopen van groente en fruit uit de omgeving is natuurlijk beter voor het milieu. Vervoer binnen Nederland is logischerwijs beter, dan vanuit Europa of de wereld.
Door te kiezen voor producten van het seizoen, eet je vaker groente uit de omgeving. Naast het fenomeen dat het beter voor de wereld is, is het vooral ook veel lekkerder! Want aardbeien smaken toch echt lekkerder in de zomer dan in de winter.
Hoe duurzaam eet jij?
Ik heb de test gedaan en er zijn een paar dingen waar ik op kan letten, dat zijn minder alcohol en snoep eten. Verder gaat het bij mij wel goed. Al ben ik me nog niet eerder bewust bezig geweest met duurzaam koken. Toch ook leuk om eens over na te denken. Maar mijn vraag aan jou is, hoe duurzaam eet jij?
Doe de test hoe duurzaam jij eet en deel de punten waardoor jij duurzamer kunt zijn hieronder bij de reacties! Dat vind ik leuk om te weten en dan kunnen we daarvoor onze blogs schrijven.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
o zegt
koeien vinden het hard stikke lekker om gemolken te worden! het is zelfs zo dat de melk machine MOET bijhouden anders laat de koe zich zelfs dood melken. er wordt bij elke boer elke week een vrachtwagen vol melk op gehaald
dit moet ook anders moet de boer zijn melk in het riool gooien! schroom dus zeker niet om een lekker stukje kaas te eten anders wordt het weg gegooid. En dat is just verspilling. er wordt zeker niet minder geproduceerd maar wel te veel weggegooid. daar bij komt ook zo lang de kaas geen schimmel vertoond is het gewoon eetbaar ook al is de houdbaarheids datum verstreken.er moet in kook programma’s meer over houdbaarheids datums worden geleerd in plaats van hoe het tijm takje op het bord ligt