Van de week was ik op kantoor kon ik tussendoor even inspiratie opdoen voor een maaltijd. Ik bladerde door het kookboek van Amber Alberda. Heerlijke gezonde verantwoorde recepten. Daar stuitte ik op een simpel recept, gevulde kalkoenrolletjes. Het is een makkelijk recept, maar toch ook bijzonder. Als enthousiaste kookliefhebber ben ik nog even verder gaan denken over allerlei varianten van de kalkoenrolletjes. Maar ik geef ook antwoord op de vraag waarom dit recept verantwoord en gezond is.
Het zelf maken van eten is natuurlijk altijd beter dan dat je het uit het kant en klaar schap haalt. Maar waarom is kalkoen dan een goede keuze?
(lees hieronder verder)
Kies voor een stukje kalkoen
Natuurlijk is er een enorme discussie gaande dat we met z’n allen minder vlees zouden moeten eten. In het kader van het milieu. Daar ben ik het helemaal mee eens. We eten dan ook heel vaak vegetarisch of veganistisch. Maar soms is een stukje vlees ook wel erg lekker en goed voor je. Mijn man is helemaal groot fan van vlees, dus als ik hem de hele week geen vlees zou geven, dan… 😉
Nu wil ik me niet wenden tot de discussie of kalkoenvlees wel of niet duurzaam is, dat is een discussie die niet van toepassing is op onze site. Wat ik wel aan kan geven is dat het belangrijk is om een goede keuze te maken als je kiest voor een stukje kalkoen. Net als bij andere dieren natuurlijk. Kijk op het etiket of het scharrelvlees is en/of het biologisch is. Dan is het sowieso een betere keuze.
Kalkoen is een gezonde keuze. Kalkoen bevat:
- erg weinig calorieën
- enorm veel proteïnen
- veel ijzer (helemaal als je het eet met spinazie of andere ijzerhoudende groenten, dan wordt ’t beter opgenomen)
- selenium (200 gram kalkoen is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid), selenium is goed voor je immuunsysteem en zou bepaalde kankers helpen voorkomen
- hoge hoeveelheid vitamine B6, goed voor de vertering
Nu de inspiratie voor gevulde kalkoenrolletjes! Ik werk het per persoon uit, zodat je het makkelijk kunt vermenigvuldigen voor het aantal personen.
Kalkoenrolletjes met pesto
- 1 kalkoenschnitzel
- 1 eetl. geroosterde pijnboompitjes
- 1 eetl. (zelfgemaakte) pesto (zie ons recept met spinazie voor extra ijzeropname)
- zout en peper naar smaak
- olijfolie om in te bakken
- extra nodig: borrelprikkers
Zet allereerst de oven op 180 graden aan om deze alvast voor te verwarmen. Sla allereerst de schnitzel plat met een vleeshamer of iets anders zwaars, zoals bijvoorbeeld een deegroller. Snij de schnitzel in twee delen en smeer er aan eenzijde pesto op en verdeel de pijnboompitjes. Rol de schnitzel op en steek er een borrelprikker in.
Verwarm de olie in een koekenpan en braad het rolletje aan. Zet de rolletjes 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.
Tip: ook een handig recept om ’s morgens klaar te maken als je ’s avonds een etentje hebt. Dan hoef je het alleen nog in de oven te zetten. Lekker met zoete aardappelfrietjes (uit de oven) en een frisse groene salade.
Kalkoenrolletjes met zongedroogde tomaten
- 1 kalkoenschnitzel
- 1 eetl. geroosterde pijnboompitjes
- 1 eetl. zongedroogde tomaatjes
- 5-10 kappertjes
- 1 theel. Italiaanse kruiden
- zout en peper naar smaak
- olijfolie om in te bakken
- extra nodig: borrelprikkers
De bereiding is bijna hetzelfde als hierboven. Snij alleen de tomaatjes fijn en verdeel dat over de schnitzel.
Kalkoenrolletjes met walnoten
- 1 kalkoenschnitzel
- 1 eetl. zachte geitenkaas
- 1 eetl. zelfgemaakte walnotenpesto
- 1 theel. Italiaanse kruiden
- zout en peper naar smaak
- olijfolie om in te bakken
- extra nodig: borrelprikkers
De bereiding is bijna hetzelfde als de vorige twee. De variatie zit in het uitsmeren van de pesto en het verbrokkelen van de geitenkaas hierover.
Tijdens mijn inspiratie zoektocht naar lekkere variaties stuitte ik ook nog op een echte eye-catcher: gevulde kalkoen met bessenglazuur. Helemaal een toppertje als je zelf de jam maakt!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter