• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Goed eten Gezond leven
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Beter Slapen
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Supplementen
    • Natuurlijke slaapmiddelen
    • Natuurlijke fatburners
    • Greenjuices
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
    • Persoonlijke Blogs
  • %s
Hide Search
%s
Je bevindt je hier: Home   Gezond leven   Wat is insulinesensitiviteit en waarom is dit belangrijk?

Wat is insulinesensitiviteit en waarom is dit belangrijk?

Laatste update: 31 augustus 2023 - Door Annemiek | Leestijd ca. 4 minuten

Misschien denk je bij insuline aan datgene wat je moet spuiten om je suikerspiegel op peil te houden als je diabetes hebt. Toch is het vooral een lichaamseigen hormoon dat glucose uit ons bloed naar de cellen brengt en daarmee je suikerspiegel en het energiemetabolisme regelt. Wat is insulinesensitiviteit en waarom is dit belangrijk?

Wat is insulinesensitiviteit?

Insulinesensitiviteit staat voor de mate waarop onze cellen reageren op het hormoon insuline. Normaliter is het zo dat onze alvleesklier insuline afscheidt op het moment dat we iets eten wat koolhydraten bevat.

Het insulinehormoon reist naar ons bloed, waar de koolhydraten zich inmiddels bevinden in de vorm van glucose ofwel bloedsuiker. Onder invloed van insuline openen onze cellen als het ware hun poortjes en laten de glucose binnen.

Dit is de gezonde situatie, waarbij sprake is van insulinesensitiviteit. Insuline is in dit geval een soort sleutel naar je cellen.

Waarom is insulinesensitiviteit belangrijk?

Insulinegevoeligheid is essentieel voor een gezonde, stabiele bloedsuikerspiegel en het vermogen van ons lichaam om koolhydraten uit voeding te gebruiken als energiebron. Ook is het hormoon belangrijk om overtollige koolhydraten op te kunnen slaan.

Insuline helpt namelijk ook om koolhydraten die we niet meteen gebruiken netjes op te bergen in onze spieren en lever. Op deze manier blijft er niet te veel glucose in je bloed zitten en heb je tegelijkertijd een voorraadje brandstof voor toekomstig gebruik.

Wat is belangrijk voor een goede insulinesensitiviteit?

Vooral onze spiercellen verbruiken veel koolhydraten. Hoe meer spierweefsel we hebben, hoe meer bloedsuiker we verbruiken. Meer spieren betekent ook meer opslagmogelijkheid voor glycogeen. Spierweefsel is dus belangrijk voor de insulinegevoeligheid.

Wanneer we minder spierweefsel en meer vetweefsel hebben, heeft ons lichaam een beperkter vermogen om glucose uit ons bloed te halen en te gebruiken als energie. Ook het aanleggen van een energievoorraad in lever en spieren verloopt niet optimaal.

Hierdoor blijft er relatief veel glucose in je bloed zitten, waarop je alvleesklier insuline blijft aanmaken. Zolang er te veel bloedsuiker in je bloed zit, krijgt deze klier namelijk het seintje dat er meer insuline nodig is.

Op den duur kan het gebeuren dat je cellen zelfs een beetje ‘doof’ worden voor insuline. Je cellen openen hun poortjes dan niet meer, waardoor de glucose in je bloed blijft zitten, je cellen geen brandstof krijgen en je geen voorraadje glycogeen kunt aanleggen.

Met als gevolg een hoge suikerspiegel, een laag energiepeil en trek in zoetigheid. We spreken dan van insulineresistentie. In feit is dit een voorstadium van diabetes. Hetzelfde kan gebeuren als je veel koolhydraten eet, vooral enkelvoudige koolhydraten.

(lees hieronder verder)
Wat is insulinesensitiviteit?

Krijg je met je dagelijkse eetpatroon veel koolhydraten binnen, dan is je suikerspiegel vaak hoog. Je alvleesklier moet hierdoor steeds insuline aanmaken. Gebeurt dit voor lange tijd, dan gaan je cellen op een gegeven moment ook minder goed op dit hormoon reageren.

Wat kun je doen om je insulinesensitiviteit op peil te houden?

Om je insulinesensitiviteit op peil te houden, kan het helpen om meer te bewegen. Hierdoor bouw je meer spierweefsel op, waardoor de opslagcapaciteit voor insuline verbetert.

Naast bewegen is het belangrijk om niet te veel koolhydraten te eten. Voedingsmiddelen en dranken met enkelvoudige koolhydraten kun je het beste helemáál laten staan. Denk hierbij aan zoals frisdranken, snoep, koek en gebak.

Verder is het belangrijk om meer vezels te eten voor een gezonde insulinesensitiviteit. Deze voedingsstoffen zorgen er namelijk voor dat de koolhydraten uit voeding langzamer door je lichaam worden opgenomen, waardoor je bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt en je alvleesklier niet zoveel insuline hoeft aan te maken.

Denk bij vezels vooral aan groenten, haver, linzen, bonen en vezelrijke fruitsoorten als bessen. Ook eiwitten en vetten helpen mee om je suikerspiegel minder snel te laten stijgen. Neem deze dus vooral op in je eetpatroon.

Neem voldoende groenten en als je daar moeite mee hebt, neem dan bijvoorbeeld een green juice.

Eiwitten en vetten vind je bijvoorbeeld in eieren, avocado, olijfolie en kokosolie. Ook zaden, pitten en noten bevatten veel van deze gezonde voedingsstoffen. In dit artikel vind je recepten met avocado en hier kun je een recept vinden van gezond pittenbrood met noten. Doe er je voordeel mee!

Vind je het lastig om te minderen met koolhydraten? Hier lees je hoe je dat doet.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Grasgevoerd rundvlees gezonder?
    Waarom is grasgevoerd rundvlees gezonder?
  • enkelvoudige-koolhydraten-brood
    Waarom enkelvoudige koolhydraten zorgen voor overgewicht
  • Goed eten, gezond leven bij diabetes
    Diabetes en voeding: de basis voor een gezond leven
  • Afvallen met 'Grip op koolhydraten' (GOK) van Yvonne Lemmers
    Afvallen met 'Grip op koolhydraten' (GOK) van Yvonne Lemmers
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Facebook profiel

Annemiek

Annemiek van der Krogt (1975) probeert aan een gezonde levensstijl te werken door onbewerkte, biologische voeding te eten, zoveel mogelijk de fiets te pakken, regelmatig te ontspannen en te bewegen. Ze houdt van bloggen en doet dit regelmatig voor Nutribites.nl, Zentana en PuurFiguur.nl. Als gastblogger op goedetengezondleven.nl combineert ze haar passie voor schrijven en gezondheid om mensen te informeren over gezond eten en leven.
Mijn Facebook profiel

Laatste berichten van Annemiek (toon alles)

  • 6 x het beste voedsel voor je brein - 24 juli 2024
  • 6 opmerkelijke gewoontes van mensen die goed slapen - 24 mei 2024
  • Wat is de gezondste slasoort? - 28 april 2024

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: diabetes, insuline, koolhydraten, suiker, suikerziekte

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Abonneer je op onze update!

Ontvang om de week een update van ons!


  Thank you for Signing Up
Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop

Direct Diagnostics

Ontvang 1x per 2 weken onze update met inspiratie en nieuws voor een gezond(er) leven.


  Thank you for Signing Up

Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Footer

Recente berichten

  • Mijn leven na een psychose
  • Appelazijn of natuurazijn? Wat is beter voor je gezondheid én huishouden?
  • De kracht van natuurazijn: gezond, duurzaam en onmisbaar in elk huishouden
  • Waarom neusademhaling zó goed is voor je lichaam
  • De Griekse traditionele keuken, ken je deze grote voordelen?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

© 2025 Goed Eten Gezond Leven