De avocado is bijzonder voedzaam en daarom ook zo gezond. Bovendien vult het goed, maar het bevat ook vrij veel calorieën. Weet je dat een avocado echter ook helpt als je wilt afvallen?
Avocado’s bevatten namelijk goede calorieën, met veel voedingsstoffen en voordelen voor jouw lichaam. Ik ga je in dit artikel vertellen waarom het zo goed voor je is om regelmatig avocado te eten.
Welke voedingsstoffen bevat een avocado?
Eerst even de meest opvallende eigenschap. In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado veel olie. De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten. Hierdoor heeft hij een gunstige effect op het cholesterolgehalte.
Een avocado is verder een hele voedzame vrucht die verschillende belangrijke voedingsstoffen bevat. Hier zijn enkele van de belangrijkste voedingsstoffen in een gemiddelde avocado:
1 Vetten
Avocado’s bevatten enkelvoudig onverzadigde vetten, die gunstig zijn voor het hart. Ze zijn een goede bron van gezonde vetten, zoals omega-3-vetzuren.
2 Vezels
Avocado’s zijn rijk aan voedingsvezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en het beheersen van de bloedsuikerspiegel.
3 Vitamines
Avocado’s bevatten verschillende vitamines, waaronder vitamine K, vitamine E, vitamine C, vitamine B6 en foliumzuur.
4 Mineralen
Avocado’s bevatten mineralen zoals kalium, magnesium, koper en ijzer.
5 Antioxidanten
Avocado’s bevatten antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine, die goed zijn voor de ogen.
6 Eiwitten
Hoewel het gehalte aan eiwitten niet zo hoog is als in vlees of bonen, bevat een avocado relatief gezien veel eiwitten.
7 Weinig koolhydraten
In vergelijking met veel andere vruchten bevatten avocado’s minder koolhydraten.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van avocado’s?
Avocado’s bieden verschillende gezondheidsvoordelen vanwege hun vele goede voedingsstoffen. Hier zijn 10 potentiële gezondheidsvoordelen:
1. Hartgezondheid
Avocado’s bevatten enkelvoudig onverzadigde vetten, waaronder oliezuur, dat gunstig is voor de hartgezondheid. Ze kunnen helpen bij het verlagen van het slechte cholesterolgehalte (LDL) en het verhogen van het goede cholesterolgehalte (HDL).
2. Bloedsuikerregulatie
De vezels in avocado’s dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, wat gunstig is voor mensen met diabetes of die hun bloedsuikerspiegel willen beheersen.
3. Gewichtsbeheer
De combinatie van gezonde vetten en vezels in avocado’s kan helpen bij het gevoel van verzadiging, waardoor overeten wordt voorkomen. Bovendien is het een goede snack met de juiste vetten die de stofwisseling juist stimuleren.
Veel mensen denken dat een avocado heel veel calorieën bevat. Dat valt mee, 100 gram avocado is goed voor 160 kcal. Een avocado zonder pit, weegt toevallig ook ongeveer 100 gram.
4. Goed voor de ogen
Avocado’s bevatten luteïne en zeaxanthine, antioxidanten die belangrijk zijn voor de gezondheid van de ogen en het verminderen van het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.
5. Ontstekingsremmende eigenschappen
De antioxidanten en gezonde vetten in avocado’s kunnen ontstekingsremmende effecten hebben, wat gunstig is voor de algehele gezondheid. Je kunt ook ongemerkt ontstekingen hebben in je lichaam die uiteindelijk kunnen leiden tot allerlei ziektes.
6. Goed voor de spijsvertering en je darmen
De vezels in avocado’s dragen bij aan een gezonde spijsvertering en kunnen constipatie helpen voorkomen. Lees ook: Waarom zijn avocado’s goed voor je darmen?
7. Ondersteuning van de hersengezondheid
De gezonde vetten in avocado’s, met name omega-3-vetzuren, kunnen bijdragen aan de gezondheid van de hersenen en je geheugen.
8. Verhoogde opname van voedingsstoffen
Avocado’s kunnen de opname van bepaalde voedingsstoffen verhogen. Bijvoorbeeld, het vet in avocado’s helpt de opname van in vet oplosbare vitamines (zoals vitamine A, D, E en K) te verbeteren.
9. Huidgezondheid
De vitamines en antioxidanten in avocado’s kunnen bijdragen aan een gezonde huid en de natuurlijke verouderingsprocessen helpen vertragen. Bekijk ook het recept voor een huidmasker met avocado.
Waar komt de avocado vandaan?
De boom en zijn vruchten hebben dezelfde naam: avocado. De bomen groeien vooral in Centraal-Amerika. De naam avocado komt oorspronkelijk van het woord ‘ahuacatl’, dat overigens “teelbal” betekent. Met een beetje fantasie herkennen we de vorm ook wel 😉
De oudste bekende gecultiveerde avocado’s zijn gevonden in archeologische opgravingen in het Tehuacan-dal in Mexico en dateren terug tot zo’n 10.000 jaar geleden. Indianenstammen zoals de Azteken en Maya’s in Midden-Amerika hebben avocado’s waarschijnlijk al eeuwenlang gekweekt voordat de vrucht bekend werd buiten de regio. Bijzonder toch?
Biologisch zelf kweken?
Wat is er nu verantwoorder dan zelf avocado’s kweken? Als er aan de voorwaarde zonnig, warm en een hoge luchtvochtigheid voldaan kan worden, schijnt het niet heel ingewikkeld te zijn. Zelf moeten we het ook eens gaan proberen. De stappen die je moet ondernemen zijn allereerst 2 tot 3 dagen weken in water. Daarna in normale potgrond zetten met een stukje boven de aarde. Dan kan de vrucht wortels gaan schieten. Regelmatig de pit water geven en hopen op een mooie plant met veel vruchten als resultaat.
Even alle stappen voor het kweken van een avocado op een rij:
1 Pit verwijderen: Verwijder de pit voorzichtig uit de avocado. Spoel de pit af om eventuele resten van het vruchtvlees te verwijderen.
2 Droog de pit: Laat de pit aan de lucht drogen. Dit duurt meestal een paar dagen. Zorg ervoor dat de pit volledig droog is voordat je doorgaat naar de volgende stap.
3 Pit ontkiemen: Plaats tandenstokers rond de omtrek van de pit, zodat je de pit kunt laten rusten op een glas of een pot met water zonder dat de hele pit onder water staat. Plaats de pit met de bredere kant naar beneden in het water, zodat ongeveer de helft van de pit onder water zit.
4 Wachten op ontkieming: Plaats het glas op een warme plaats met indirect zonlicht. Na verloop van tijd zal de pit splitsen en zal er een spruit verschijnen. Het kan enkele weken duren voordat de spruit verschijnt.
5 Plant de ontkiemde pit: Wanneer de spruit ongeveer 15-20 cm lang is, kun je de pit voorzichtig overplanten in aarde. Plant de pit met de spruit naar boven en laat een deel van de spruit boven de grond uitsteken.
6 Verzorging: Zorg voor de jonge plant door hem op een zonnige plek te zetten en regelmatig water te geven. Avocado’s houden van vochtige maar goed doorlatende grond.
Het kweken van een avocadoplant mét avocado’s is wel vrij uitdagend en kost jaren, maar het is leuk om het te proberen!
Recepten met avocado’s
Enkele lekkere recepten met avocado op onze site goedetengezondleven.nl:
- Salade met quinoa en avocado
- Avocado Mugcake
- Smoothie met avocado, boerenkool en banaan
- Pittige wortel-avocadosoep
- Tonijnsalade met avocado en amandelen
Bewaar- en bereidingstip: mocht je een avocado gerecht willen bereiden, maar niet gelijk opeten? Doe dan een paar druppels citroensap bij het gerecht. Dat voorkomt de verkleuring.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024