Bleekselderij heeft een heel eigen smaak. Meestal proef je duidelijk dat er bleekselderij in een gerecht gedaan is. Maar na lang koken in bijvoorbeeld een Italiaanse pastasaus is de smaak niet meer zo dominant aanwezig.
Lang niet iedereen vindt de smaak van bleekselderij lekker. Maar het is wel heel gezond, want bleekselderij zit boordevol vitamine B & C en kalium. De vitamines helpen je weerstand verhogen. Kalium werkt goed tegen een hoge bloeddruk of het verlagen van het cholesterol.
Bleekselderij eten of drinken?
Als tussendoortje met een gezonde dipsaus (yoghurt met een beetje kruiden) vind ik bleekselderij heerlijk, maar bleekselderij is ook goed te gebruiken in:
- pastasaus
- soepen
- groenteshakes
- selderijsalade
- roerbakgroente of in een
- hartige taart
Het is een smaak die je veel in kunt zetten. Zorg er wel goed dat je het afstemt met de andere smaken. De smaak van bleekselderij kan snel overheersen. Dat is niet erg voor fans van deze groene gezonde stengel, maar het kan wel gebeuren dat anderen de maaltijd daardoor minder lekker vinden.
Weet je dat veel mensen bleekselderij ook lekker vinden in combinatie met pindakaas?
Waarom vinden veel mensen bleekselderij minder lekker?
Ik vind de smaak juist lekker, maar Jenny is er ook niet zo dol op. Al eet ze het wel, omdat ze nu eenmaal weet hoe gezond het is. De typische smaak van bleekselderij wordt veroorzaakt door ftaliden. Deze stof maakt spieren ontspannen en verwijdt de bloedvaten. Dit werkt stress verlagend en zorgt ook dat een eventuele hoge bloeddruk minder kan worden. Als je dat weet, dan neem je de smaak toch wel voor lief?
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van bleekselderij?
Bleekselderij is een veelzijdig voedingsmiddel dat in elk gezond dieet moet worden opgenomen. Hierboven vind je al enkele voorbeelden waarom bleekselderij gezond is. Laten we die gezondheidsvoordelen nog eens verder uitwerken en op een rijtje zetten.
15 gezondheidsvoordelen van bleekselderij
1. Bleekselderij bevat weinig calorieën. Een stengel bleekselderij bevat slechts ongeveer 6 calorieën, waardoor het een geweldig voedsel is voor gewichtsverlies of onderhoud.
2. Bleekselderij is een goede bron van vezels. Vezels helpen de spijsvertering te reguleren en kunnen de ontlasting ophopen om constipatie te voorkomen.
3. Bleekselderij kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen. De vezel in selderij bindt zich aan cholesterol in de darm en helpt het uit het lichaam te verwijderen.
4. Bleekselderij kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Het kaliumgehalte van selderij helpt de bloedvaten te ontspannen en de spanning in het cardiovasculaire systeem te verminderen.
5. Bleekselderij is een goede bron van vitamines en mineralen. Selderij bevat vooral veel vitamine C en K, evenals foliumzuur en kalium.
6. Bleekselderij kan de spijsvertering helpen verbeteren. De vezels in selderij helpen om dingen in het spijsverteringskanaal in beweging te houden, terwijl het watergehalte de darmen gehydrateerd houdt.
7. Bleekselderij kan ontstekingen door het hele lichaam helpen bestrijden. De antioxidanten in selderij helpen de cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, die tot ontstekingen kunnen leiden.
8. Selderij is rijk aan antioxidanten. Antioxidanten helpen bij het opruimen van schadelijke gifstoffen en bijproducten die cellen kunnen beschadigen.
9. Bleekselderij kan het immuunsysteem helpen versterken. De vitamines en mineralen in selderij helpen het immuunsysteem te ondersteunen en goed te laten functioneren.
10. Bleekselderij kan het risico op bepaalde vormen van kanker verminderen. De antioxidanten in selderij kunnen cellen helpen beschermen tegen DNA-schade, wat kan leiden tot de ontwikkeling van kanker.
11. Bleekselderij kan helpen het lichaam ontgiften. De vitamines en mineralen in selderij helpen het ontgiftingsproces te ondersteunen door zich te binden aan gifstoffen en deze uit het lichaam te verwijderen.
12. Bleekselderij kan helpen bij afvallen. Het lage calorie- en hoge vezelgehalte van selderij maken het een uitstekend voedsel voor gewichtsverlies.
13. Bleekselderij kan helpen bij de gezondheid van de gewrichten. De ontstekingsremmende eigenschappen van selderij kunnen zwelling en pijn in de gewrichten helpen verminderen.
14. Bleekselderij kan de huid er jonger laten uitzien. De antioxidanten in selderij helpen de huid te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, terwijl de vitamines en mineralen de collageenproductie ondersteunen voor een gezonde, elastische huid.
15. Bleekselderij kan een gezonde zwangerschap helpen bevorderen. Het foliumzuurgehalte van selderij helpt een gezonde zwangerschap te ondersteunen door geboorteafwijkingen te voorkomen en de ontwikkeling van de foetus te bevorderen.
Conclusie: van het verbeteren van de spijsvertering tot het bestrijden van ontstekingen, bleekselderij is een veelzijdig voedingsmiddel dat in elk gezond dieet moet worden opgenomen!
Bleekselderij over?
Vaak heb je slechts 2 stengels nodig voor een recept. De overige stengels kun je heel goed invriezen. Ik doe dat tenminste wel, maar de meningen hierover zijn verdeeld. Snij deze in kleine plakjes, na het verwijderen van de draden en maak pakketjes van 2 stengels. Stop deze in de vriezer en je kunt het perfect gebruiken in een volgende saus of groene shake.
Enkele recepten met bleekselderij:
- Soep met bleekselderij en blauwekaas
- Makreelsalade met bleekselderij en appel
- Gewokte bleekselderij met knoflook
- Aardappelsalade met bleekselderij en ham
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter