Er zijn verschillende varianten van bananenbrood. Ook wij eten graag bananenbrood en dan bij voorkeur suikervrij bananenbrood. Die maak ik graag zelf. Dit keer lekker met walnoten. Op de foto zie je er heel veel. Maar daar kun je zelf mee variëren. Walnoten zijn heel gezond en goed voor de hersenen, dus goed om regelmatig te eten 😉
Hieronder deel ik mijn recept voor dit suikervrije bananenbrood met appel en walnoot.
Gezond recept: Suikervrij bananenbrood
‘Droge’ ingrediënten:
- 2 kopje volkoren (spelt)meel
- 1 kopje havermout (of havermoutmeel)
- 2 theelepels koek- of speculaaskruiden
- 1 theelepel baking soda
- een snuf zout
‘Natte’ ingrediënten:
- 1,5 rijpe banaan in stukjes
- een halve appel in kleine stukjes
- 4 theelepels chiazaad
- 1 kopje sojamelk (ongezoet)
Voor de vulling:
- de resterende halve banaan, in stukjes
- halve appel in stukjes
- 3 grote eetlepels kokosolie (gesmolten)
- 1 eetlepel appelciderazijn
- handje gehakte walnoten, om bovenop te strooien
Bereidingswijze:
Verwarm de over voor op 220 graden. Mix vervolgens de havermout op de hoogste stand fijn in de keukenmachine, tot een mooi fijn meel. Doe alle droge ingrediënten in een grote mengkom en roer het geheel goed door.
Hak de appel en banaan en doe alle natte ingrediënten samen in de keukenmachine. Laat deze 2 minuten op lage snelheid draaien, totdat het een wat gelijkmatige substantie is. Het zal een beetje ‘lobbig’ zijn, doordat de chiazaadjes het vocht hebben opgenomen.
Haal de natte ingrediënten uit de keukenmachine en voeg deze bij de droge ingrediënten in de mengkom en roer het geheel door.
Voeg als laatste de ingrediënten van de vulling toe. Roer het geheel nogmaals door. Zorg dat je het broodbakblik met een bakpapiertje bedekt of goed invet met kokosolie, en spatel het deeg in het bakblik. Je kunt er nog wat gehakte walnoten bovenop doen.
Laat het brood eerst 10 minuten op 220 graden bakken tot de walnoten mooi donker zijn. Draai dan de temperatuur terug naar 175 graden en laat het brood nog 20-25 minuten bakken.
Voordat je het aansnijdt, laat het even een minuutje afkoelen. Het brood is verrukkelijk als het zacht en warm is. Je kunt het een aantal dagen bewaren in de koeling, zorg wel dat je het dan goed verpakt. Kijk hoe handig dit bakblik en bewaardoos ineen is!
Tip:
Verwerk een lepel honing erdoor als je het iets zoeter wilt maken.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Mark zegt
Zit hier te watertanden achter mijn toetsenboord. Recept direct uitgeprint, zal zeker gebruikt worden voor volgende verjaardag!
Steven Dotsch zegt
Hi
Great recipe. Why not translate it into English and let me insert it on our UK Speculaas recipe website at http://www.speculaas.co.uk of course with link back to your site!
Best regards
Steven Dotsch
The Speculaas Spice Master Chef
The Speculaas Spice Company Ltd