Het is het seizoen van de aubergines. Tijd om wat aandacht aan aubergines te besteden. Ze zijn gezond en je hebt veel verschillende recepten met aubergines. Favoriet is mijn supersnelle, makkelijke auberginerecept met mozzarella. Je vindt het onderaan mijn blog. Het is een heerlijke, snelle maaltijd voor de lunch. En koolhydraatarm.
Maar eerst even wat meer over aubergines. We kregen laatst een heerlijk doosje met 4 verschillende aubergines van teler Ted van Luijk. Hij is al meer dan 15 jaar aubergineteler. Ook hij heeft last van de coronacrisis, want aubergines exporteren is nu lastiger en de horeca staat grotendeels stil (binnenkort slechts beperkt open).
Aan de andere kant zie je dat er wel veel meer belangstelling is voor gezond eten en zeker het eten dat rechtstreeks van het land van de boer af komt. Ook de aubergines van Nederlandse telers, die je in de supermarkt vindt, zijn met liefde en duurzaam gekweekt.
Aubergine, een vrucht die vaak als groente wordt gegeten
Aubergines zijn vruchtgroentes en horen bij de zogeheten nachtschadefamilie (net als tomaat, aardappelen, paprika en gojibessen). Sommige mensen verdragen nachtschade niet goed. Zeker als je niet goed tegen graspollen kunt, moet je ook voorzichtig zijn met groenten en vruchten uit de nachtschadefamilie.
Als je daar verder geen problemen mee hebt, dan is de aubergine juist heel gezond!
Verschillende soorten aubergines
De aubergine, ook wel bekend als eggplant (Engels), kun je in verschillende kleuren kopen. Het bekendste is de donkerpaarse kleur. Je hebt echter ook de ‘graffiti aubergine’. Dit is een opvallende aubergine in een lichtere kleur paars en met witte strepen. Ik vind hem prachtig! Deze aubergine absorbeert minder olie dan de gewone aubergine en dus heel geschikt om mee te bakken.
Zo’n hele dunne, lange aubergine wordt wel een Chinese aubergine genoemd. Hij is wat zachter van smaak, omdat er minder bittere pitjes inzitten. Een echte delicatesse!
Een ronde aubergine wordt wel de pallada, de Italiaanse bol genoemd. Ook deze aubergine heeft een zachtere smaak en is ‘fruitiger’. In diverse supermarkten vind je deze verschillende soorten aubergines!
Hoe gezond zijn aubergines?
De aubergine heeft niet specifiek bepaalde voedingsstoffen die er echt uitspringen qua hoeveelheid. Maar in z’n geheel bevat een aubergine veel gezonde voedingsstoffen. Je hoeft de aubergine ook niet te schillen, want juist in de buitenlaag zit de meeste voedingswaarde.
In hoeverre zijn aubergines dan zo goed voor je? Wat zijn de gezondheidsvoordelen? Ik heb het even op een rijtje gezet voor je.
1 Goed als je wilt afvallen
Waarom? Een aubergine bestaat uit 95% water en weinig calorieën. Maar nog belangrijker, een aubergine bevat wel heel veel vezels!
2 Houd je bloedsuikerspiegel onder controle
Onderzoek lijkt uit te wijzen dat polyfenolen, of de natuurlijke plantaardige stoffen in aubergines, de opname van suiker vermindert en de insuline-afgifte verhoogt. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel lager en stabiel.
3 Vermindert het risico op hartaandoeningen
Uit testen met dieren die rauwe of gegrilde aubergines kregen, blijkt dat hun hartfunctie verbeterde. De verwachting is dat dit bij mensen ook zo werkt, maar hier wordt nog meer onderzoek naar gedaan.
4 Goed voor de darmfunctie
De vezels in aubergines helpen mee aan een goede stoelgang en spijsvertering. Mocht je veel last hebben van obstipatie, dan helpt het om groenten en fruit met veel vezels te eten.
5 Goed voor het brein
Aubergines zijn rijk aan natuurlijke chemicaliën, de zogeheten fytonutriënten. Dit is goed voor je mentale gezondheid. Fytronutriënten zorgen voor een verhoogde bloedstroom door het lichaam en naar de hersenen. Door meer bloed naar de hersenen te brengen, hebben fytonutriënten een positieve invloed op de gezondheid van het brein.
6 Goed tegen cholesterol en anti-bacterieel
De chlorogeenzuur die je in hoge mate in aubergines vindt, is een van de krachtigste antioxidanten. Het reguleert het cholesterolgehalte in je bloed en heeft tevens een antibacteriële werking.
Lekkere recepten met aubergines
Als je op de site aubergine.nl kijkt, zie je al meteen hoeveel verschillende recepten je kunt maken met aubergines. Het mooie van aubergines is, dat je bijna alle bereidingstechnieken kunt toepassen. Denk aan grillen (ook op de barbecue), bakken, branden, frituren, stoven en poffen.
Ook op de (Nederlandse) site LoveMySalad vind je heerlijke recepten, waaronder ook met aubergines. Maak bijvoorbeeld eens auberginefrietjes 🙂 (ga ik ook nog een keer proberen!).
Vanessa is van ons tweeën echt de kok. Als ze tijd heeft, probeert ze graag nieuwe recepten uit, of ze experimenteert lekker met wat ingrediënten die ze in huis heeft. Ik houd zelf heel erg van lekker eten (…), maar koken is nou eenmaal geen hobby van me. Als ik dus iets wil eten, dan vind ik het fijn als het snel klaar is, maar wel het liefst gezond en lekker.
Plakjes aubergine met mozzarella
Gegrilde aubergine met mozzarella vind ik daarom echt een heerlijke, makkelijk klaar te maken lunch.
Oké, de foto is misschien niet zo charmant, maar dit is wel echt én erg lekker!
Wat heb je nodig:
(voor 1 of 2 personen)
- Een aubergine
- Bol mozzarella
- Tomaat
- Olijfolie
- Peper, zout
Hoe maak je het?
Zorg eerst dat je alvast de mozzarella in plakken hebt gesneden, net als de tomaat.
De schoongewassen aubergine dep je goed droog met keukenpapier (anders word je maaltijd erg waterig). Daarna snijd je het steeltje en kroontje er vanaf. Je snijdt de aubergine in lange plakken, al kun je het ook in de breedte in plakken snijden. Smeer de plakken in met wat olijfolie. Beleg ze daarna met de mozzarella en de plakjes tomaat. Voeg naar eigen smaak wat kruiden als zout en peper toe.
Ik heb de plakken 2 minuten gegrild in een voorverwarmd grillapparaat. Je kunt het ook grillen in een voorverwarmde oven op 200 graden, gedurende ongeveer 20 minuten.
Je kunt dit recept ook nog uitbreiden met pesto, of Parmezaanse kaas over de ovenschotel strooien voor het bakken.
Eet smakelijk!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Wat je kunt doen als jij en je partner later in het leven uit elkaar gaan - 1 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
Laat een reactie achter